недеља, 20. новембар 2011.

BORBA ZA SLOBODU, BEZ ROKA TRAJANJA


     Fašizam, antisemitizam, ksenofobija, ali i bilo koji oblik netolerancije, diskriminacije i netrpeljivosti, sve je ono protiv čega se Liga socijaldemokrata bori, unazad 20 godina. Ova borba je beskompromisna i na nju se oslanja sve ono za šta se LSV zalaže – bez slobode nema dostojanstvenog života.


     Deluje suvišno pominjati da se gnušamo stravičnih zločina koje su nacisti i fašisti počinili. Deluje paradoksalno da u Novom Sadu, koji slovi za jedan od gradova koji su pokazali najjači otpor ovom teroru, moramo da dižemo glas i stalno iznova podsećamo na prolivenu krv naših predaka. Sadašnjost nas razuverava i svakodnevno smo svedoci novih incidenata na ulicama našeg grada, u našem društvu uopšte. 


     I sve to ne bi bilo toliko gnusno da motivi tih incidenata nisu uobličeni u razne oblike "rodoljublja, patriotizma" i da se ne opravdavaju težnji ka "tradicionalnim vrednostima". 


     Na Dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije 9. novembra Ligaši su još jednom pozvali nadležne da objasne koje su to tradicionalne vrednosti i norme koje šačici vandala i huligana dozvoljavaju da naše sugrađane i sugrađanke uznemiravaju, a neretko i više od toga. I opet su ukazali na strašne stvari sa kojima su se suočili njihovi dedovi i očevi, zapitavši se hoće li oni opet morati da se suočavaju sa ponovljenom istorijom. Jer incidenti koji se dešavaju u Novom Sadu, Temerinu, Subotici nedvosmisleno su se desili zbog nečije ideje da drugačije nije dovoljno vredno i da ne sme da postoji. 


     Liga se izborila za zabranu rada "Nacionalnog stroja", ali slične organizacije i pokreti prisutni su u našem društvu i deluju bez ikakvih smetnji. A mi i dalje pozivamo da se njihov rad zabrani, da se zabrane njihova okupljanja i manifestacije, kao i isticanje njihovih simbola. 


     Toliko smo dužni našim precima, svima onima koji su bili žrtve, od Kristalne noći 1938. pa do danas.


     Vreme je da shvate da je različitost koju imamo u Vojvodini jedinstveno bogatstvo. Ona nas opisuje i čini posebnima. 


     Vreme je da shvate da antifašizam nije ideologija, niti politički program. Antifašizam je sloboda i dostojanstvo. Naša antifašistička borba nema rok trajanja! Uvek ćemo stati u odbranu slobode!  

Нема коментара:

Постави коментар