среда, 30. новембар 2011.

U BANATU SE RAZMNOŽILI ŠAKALI

     Lovci banatskog sela Međa, u opštini Žitište, odstrelili su sedam šakala u proteklih mesec dana, što se ranije nije dešavalo na tom pograničnom području.
 Foto: Raoulduke47
     Glavno stanište šakala nalazi se između ribnjaka "Trnovica", uz reku Begej, i pograničnog sela sa Rumunijom Međa, gde meštani često čuju neprijatno noćno zavijanje, što ranije nije bilo izraženo u tom delu Banata, saopštili su novinarima lovci iz opštine Žitište.


     Lovci iz Međe i drugih sela najavljuju organizovanu akciju kako bi od šakala zaštitili mladunčad ostale divljači. 
     Takva akcija organizovano se sprovdi i na lovnom području Zrenjanina, posebno na lovnim terenima od Tamiša do Tise i u okolini Ribarskog gazdinstva "Ečka". 


     Za odstreljenog šakala, na osnovu odluke Gradskog veća, iz budžeta Zrenjanina lovcima se uplaćuje po 5.000 dinara kako bi bili stimulisani da se broj šakala, nastanjenih pre šest-sedam godina, svede na prihvatljivu meru u odnosu na drugu divljač.
     Šakal je jedna vrsta divljeg psa koji vodi noćni život. Kruži u paru ili u čoporu u potrazi za hranom: glodarima, zečevima, zmijama i gušterima. Oblikom tela podseća na lisicu, visinom nogu, dužinom i oblikom repa, a bojom dlake po celom telu više liči na vuka ili psa.


     U našim krajevima prvo se pojavio u Hercegovini. Dobar je plivač, prešao je preko Save i prvo se pojavio u Posavini. Sada ga ima na sve strane. Za vreme ranih događanja veliki broj minskih polja pružao im je zaštitu i takva područja su postala njihovo bezbedno stanište.


     Zver je aktivna posebno noću. U lov izlazi u sumrak i tumara sve do zore. Retko se može videti ujutro i po danu. Ukoliko ga primetite, to su po pravilu ženke koje su primorane da prikupe hranu za mladunče i sebe. Od divljači jede svu pernatu i dlakavu divljač, koju može savladati. Ako je lovina krupna divljač ili domaća stoka, najčešće lovi u čoporu. Takav način lova praćen je zavijanjem. To je način dozivanja ovog predatora.


     Najopasniji neprijatelji šakala su vuk, pas i ris. Pravilo je da tamo gde ima vuka, nema šakala.


     Bolesti od kojih oboleva karakteristične su za porodicu pasa. Od zaraznih bolesti na prvom mestu je besnilo, a od parazitskih razne crevne bolesti, šuga, krpelji…


     Šakal je oprezna i lukava divljač i veoma teško se lovi. Čula su mu izvanredna pa oseti lovca na velikoj udaljenosti. Iskusni lovci kažu da je najefikasniji lov sačekivanjem na hranilištu. U nedostatku plena šakali posećuju hranilišta tokom cele godine.


     Širenje šakala, po svemu sudeći, dostiže zabrinjavajuće razmere. O ovom predatoru se nedovoljno zna, struka i nauka još uvek nisu dovoljno sagledale brojnost ovih zveri niti se dovoljno radi na smanjenju populacije.

Нема коментара:

Постави коментар