недеља, 20. новембар 2011.

SAD: SVAKO PETO DETE GLADUJE


     Svako peto dete u SAD odrasta u siromaštvu, koje je najizraženije na jugu zemlje, pokazuju najnoviji statistički podaci američkih državnih institucija.
     Prema tim podacima, 15,7 miliona dece odrasta u porodicama koje su siromašne, što je za milion više nego pre godinu dana.


     Siromašna četvoročlana porodica u SAD je ona u kojoj supružnici zajedno zarađuju manje od 22.000 dolara godišnje ili 1.800 dolara mesečno. 


     Istraživanje navodi da ovi podaci samo potvrđuju stanje u kome je američka ekonomija, gde je 15,3 odsto Amerikanaca ispod granice siromaštva, a nezaposlenost iznosti devet odsto. Dodaje se da je broj ljudi koji su danas ispod granice siromaštva najveći u istoriji SAD, iako je Amerika generalno jedna od najbogatijih država na svetu. 


     Istraživanje je pokazalo da u 24 američke države, kao i u glavnom gradu Vašingtonu, više od 20 odsto mlađih od 17 godina živi u siromaštvu. 


     Kada se porede rasne razlike, dolazi se do podatka da je broj bele dece koja su siromašna povećan u 25 država, ali su ona i dalje ispod proseka siromašnih u SAD. Istovremeno, čak 38,2 odsto crnačke i 32,3 odsto hispanoameričke dece živi u siromaštvu. 


     Najviše siromašne dece živi u Kaliforniji, dva miliona, a slede Teksas (1,8 miliona) i Florida i Njujork sa po million siromašne dece. 


     Posmatrano procentualno, Misisipi je najsiromašniji i u toj državi je svako treće dete ispod granice siromaštva, a odmah slede prestonica Vašington i Nju Meksiko. 


     Najmanji broj siromašne dece je zabeležen u Nju Hemširu, ispod deset odsto.

Нема коментара:

Постави коментар