уторак, 29. новембар 2011.

DISKRIMINACIJA SVEPRISUTNA U SRBIJI


     Više od polovine građana Srbije smatra da je diskriminacija veoma prisutna i da prepreku ne predstavlja čak ni zakon protiv diskriminacije koji je usvojen.
     U Srbiji su najugroženiji Romi, zatim starije osobe, žene, seksualne manjine. Osman Balić iz nevladine organizacije Yurom kaže da su Romi od kad postoje izloženi diskriminaciji, ali da se onima koji je nanose ta diskriminacija vraća, a pogotovo društvu u celini.


     Balić je upozorio da bi na predstojećim izborima u Srbiji, baš kao i u Rumuniji i Bugarskoj, mogla da se upotrebi strategija "Napadni Rome i dobiješ izbore". Balić je kritikovao gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa jer je akciju iseljavanja Roma ispod beogradskog mosta Gazela iskoristio za, kako je naveo, sticanje političkih poena i popularnosti. 
     "Tačno je da je trebalo raseliti Rome, ali nije Đilasov posao da se slika sa njima i deli im lekcije kako treba da vole decu kad postoje stručne službe koje se time bave", rekao je Balić. 


     I dok građani Srbije u istraživanjima ne misle da su netolerantni, jedan od izgovora za takvu vrstu ponašanja je i ekonomska kriza. Pisac Marko Vidojković kaže da to nije razlog za diskriminaciju i nasilje. 


     Sa druge strane, vlada i političke stranke su odgovorne za širenje diskriminacije, jer imaju politički uticaj i mogućnost da kreiraju javno mnenje, smatra komesar za ljudska prava Liberalno demokratske partije Marko Karadžić. 


     Karadžić je istakao da su šovinistički stavovi mladih posledica obrazovnog sistema i lošeg sistema vrednosti u društvu. 


     Verski analitičar Živica Tucić kaže da je vrlo teško stvoriti tolerantno društvo, jer to zavisi i od roditelja, škole, ali i medija. Ali hrišćanstvo i 10 zapovesti nude vrednosti koje su opstale milenijumima.


     Tucić je ukazao da je veliki problem što država nema nikakav uvid u sadržaj časova veronauke. 


     "Ako dete pita veroučitelja šta su to baptisti, postoji opasnost da on kaže da su to otpadnici i jeres i da se njima ne treba družiti", upozorio je Tucić. 


     Iako je bilo najavljeno učešće člana Upravnog odbora "Dveri srpskih" Vladana Glišića, on je otkazao učešće dva sata pre početka debate. Skup je protekao bez incidenata, a ispred sale u Domu omladine su dežurala dva policajca.

Нема коментара:

Постави коментар