четвртак, 24. новембар 2011.

JULIJA TIMOŠENKO OSTAJE U ZATVORU


     Ukrajinska zaštitnica za ljudska prava Nina Karpačeva izjavila je da bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko ima ozbiljnih zdravstevnih problema i da treba lekarsku pomoć.


     Zdravstveno stanje Julije Timošenko vrlo loše


     Karpačeva je u nedelju uveče posetila Timošenko u zatvorskoj ćeliji i bila je šokirana time što bivša premijerka nije mogla ni ustati iz kreveta. Bolovi u kičmi bivšoj ukrajinskoj premijerki ne dozvoljavaju ni da se kreće bez tuđe pomoći. Žena za kojom su uzdisali moćnici širom Evrope danas je jako oslabila i ne može čak ni ustati iz kreveta.
Julija Timošenko
     "Hitno je treba pregledati lekar iz spoljašnjeg sveta", zaključila je aktivistkinja prisećajući se nedavnih šuškanja kako opozicionu čelnicu truju i mlate u zatvoru.


     Julija Timošenko je prošlog meseca osuđena na sedam godina zatvora zbog navodne zloupotrebe vlasti, odnosno zato što je 2009. sa Rusijom potpisala gasni ugovor koji je bio štetan po Ukrajinu. Timošenko se u zatvoru nalazi od 5. avgusta.
Bivša ukrajinska premijerka ima problema s kralježnicom. (Foto: REUTERS/PIXSELL)
     Zaštitnica za ljudska prava takođe je dodala kako je neprihvatljivo da Timošenko bude ispitivana u zatvorskoj ćeliji što se u Ukrajini nije dogodilo od pada Sovjetskog Saveza. Ona je naglasila da se Timošenko treba da pregleda i leči izvan zatvora.


     Julija Timošenko je već dva puta odbila lekarski pregled, uprkos tvrdnjama njenog advokata i portparolke da simptomi njene bolesti ukazuju i na moguće trovanje u zatvoru.
Timošenko nakon pregleda vraćena u pritvor
     Zatvorske vlasti su početkom oktobra objavile da Timošenko ima bolove u leđima i da teško hoda, potvrdivši da ovi problemi nisu smetali da bude saslušana u okviru drugih sudskih istraga koje se vode protiv nje. Porodica bivše ukrajinske premijerke je izjavila da ona više ne može da hoda i da je ležala na krevetu za vreme saslušavanja, osudivši te procedure kao "torture".  


     Timošenko nakon pregleda vraćena u pritvor


     Ukrajinska opoziciona čelnica Julija Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja, nije teško bolesna, kadra je pristupiti ispitivanju i ostaće u zatvoru, objavile su vlasti nakon lekarskog pregleda.
Julija Timošenko
     "Julija Timošenko obavila je potpuni lekarski pregled u jednoj bolnici u Kijevu", rekao je ministar Olekandar Aništčenko, prenosi agencija Interfax.


     "Tokom tih pregleda nije otkrivena nikakva patološka promena koja bi ugrozila njen život", dodao je i naglasio da ništa se sprečava dalje pravosudne procedure, ni ispitivanja u sklopu novih istraga protiv nje zbog navodne korupcije.


     Aktivistkinja za ljudska prava Nina Karpačova u ponedeljak je posetila 50-godišnju Timošenko, osuđenu na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, i izvestila javnost da je ona jako bolesna i da ne može da ustane iz kreveta. Po njenim rečima, problem je u lumbalnom delu kičme, posledici automobilske nesreće iz 2009. godine.


     U tom kontekstu predsednik Viktor Janukovič je u utorak rekao da će Juliji Timošenko biti pružena medicinska nega izvan zatvora i pretrage kojima bi se utvrdila ozbiljnost njenog stanja.


     Timošenko je u oktobru osuđena na sedam godina zatvora jer je za vreme obavljanja dužnosti premijerke sklopila za Ukrajinu nepovoljne gasne sporazume sa Rusijom.


     Slučaj Timošenko izazvao je napetosti između Ukrajine i EU-a. Predsednik Janukovič je pod pritiskom Unije da oslobodi čelnicu opozicije koja je tesno izgubila izbore u februaru 2010. godine. Timošenko i njene pristalice tvrde da je njena osuđujuća presuda politički motivisana.

Нема коментара:

Постави коментар