недеља, 20. новембар 2011.

KLINTON: SIRIJI PRETI GRAĐANSKI RAT


     Američka državna sekretarka Hilari Klinton upozorila je da bi u Siriji mogao da izbije građanski rat u kojem bi na jednoj strani bila dobro naoružana opozicija.
Hilari Klinton (Foto: Beta)
     "Mislim da bi moglo da dođe do građanskog rata sa veoma odlučnom, dobro naoružanom i dobro finansiranom opozicijom, koja bi svakako bila pod uticajem, ako ne i pod kontrolom, vojnih dezertera", izjavila je Klintonova za američku TV mrežu NBC.


     "Već se događa ono što ne odobravamo jer podržavamo mirne proteste i nenasilnu opoziciju", kazala je američka državna sekretarka. 


     Klintonova je ovo upozorenja uputila samo dan pošto je zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner izrazio neslaganje sa procenom Rusije da napadi dezertera sirijske vojske guraju ovu bliskoistočnu zemlju u građanski rat. 


     "Ako Rusija opisuje to kao građanski rat, mi smatramo da zapravo režim (sirijskog predsednika) Bašara al-Asada sprovodi kampanju nasilja, zastrašivanja i represije nad nedužnim demonstrantima", rekao je Toner. 


     Na opasnost od izbijanja građanskog rata u Siriji zbog učestalih napada vojnih dezertera na snage režima ranije danas upozorio je i ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu, ističući da bi to moglo da ima teške posledice i u zemlji i regionu. 


     Prema podacima UN, u nasilnom gušenju antirežimskih demonstracija u Siriji, koje traju od sredine marta, ubijeno je preko 3.500 ljudi.

Нема коментара:

Постави коментар