четвртак, 17. новембар 2011.

ČANAK: SVE ŠTO JE LIGA GOVORILA SE DOKAZALO KAO ISTINA


     BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u intervjuu agenciji Tanjug nije želeo da podrobnije govori o koalicijama i rezultatima na predstojećoj izbornoj utakmici, ukazujući da o tome odlučuje Glavni odbor stranke. On je samo, kako je naglasio, preliminarno rekao da je većinski stav da LSV, za sada, ide samostalno na lokalne i pokrajinske izbore.
Nenad Čanak
     – Zbog izbornog sistema, koji je pravio Šešelj, za vreme režima Miloševića, koji je, na žalost, još uvek na snazi u Srbiji, regionalne stranke i stranke koje funkcionišu samo na delu teritorije Srbije nemaju šanse da pređu cenzus predviđen za populističke, centralističke stranke i za stranke koje su više u formi pokreta, nego uređenog stranačkog mehanizma – rekao je Čanak. On je naglasio da takav izborni sistem ne odgovara stranci koju vodi i da će to biti razlog zbog koga neće menjati partnere sa prošlih izbora, a to je na prvom mestu DS.


     Liga ima svoj program već 21 godinu


     Kada je reč o programu koji će ponuditi Vojvođanima, Čanak je rekao da Liga ima program koji je star 21 godinu.


     – Taj program se nije menjao ni kroz sve države kroz koje smo prolazili – rekao je Čanak i podsetio da su zakonodavna, sudska, izvršna vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode garantovani Ustavom, kao i fizička, imovinska i pravna sigurnost svakog čoveka, bez obzira na njegovu nacionalnu, versku, političku ili zavičajnu pripadnost. To su i osnove programa Lige, koje se nisu menjale niti će se menjati ubuduće, decidno je naglasio Čanak i objasnio da nije potrebno razgovarati o promeni programa, već o načinu na koji će se on efikasnije sprovoditi u život. Lider LSV je rekao da sve ono, na šta je njegova stranka ukazivala poslednjih 20 godina postaje istina i dodao da građani imaju dobro pamćenje i dobro znaju ko je bio sa koje strane i šta je ko govorio. Na pitanje kakav izborni rezultat očekuje, Čanak je odgovorio u poznatom, šaljivom, maniru: 


     – Verujem da ćemo proći bez ljudskih žrtava i veće materijalne štete.


     Kapitulaciju na Kosovu je potpisao Milošević


     Predsednik LSV je ocenio i da Vlada Srbije ne treba da menja politiku prema Kosovu i Metohiji i ocenio da je sada po tom pitanju na potezu međunarodna zajednica, a ne vlada.


     Čanak je kazao da je suština te politike poštovanje ljudskih prava, Rezolucije 1244 SB UN, poštovanje donetih odluka međunarodne zajednice.


     Obrazlažući takav stav Čanak tvrdi da je "kapitulaciju na Kosovu je potpisao Slobodan Milošević, a nezavisnost Kosova je ćutke prihvatio (Vojislav) Koštunica". Po njemu, sada ti isti "koji su na Kosovu prvo kapitulirali, pa onda ćutke prihvatili nezavisnost", kritikuju vladu Mirka Cvetkovića. To je vrhunac licemerja, jer treba samo stvari postaviti na njihovo mesto i postaviti prava pitanja pravim ljudima, smatra Čanak.


     – Ova vlada to nije. Vlada Mirka Cvetkovića je završila saradnju sa Haškim tribunalom isporučivši tražene ratne zločince, poslala je skupštini, a ova usvojila 177 evropskih zakona, obezbedila je beli šengen..., i sada neko traži da ta i takva vlada treba da se određuje prema Kosovu – ukazao je Čanak. Lider LSV je mišljenja da politika prema Kosovu, koju vodi Cvetkovićeva vlada, nije izdvojena od ukupne stvarnosti i da se mora sagledati u svetlu približavanja Evropskoj uniji, otopljavanja odnosa sa susedima, koji su, kako je naglasio, trovani više od jedne decenije, ali i intenzivnih napora Ruske Federacije da pojača svoj uticaj u Srbiji.


     – Ovo je vrlo kompleksan trenutak i politiku prema Kosovu treba tako gledati – uveren je Čanak.
(BILSV, 16.11.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар