уторак, 29. новембар 2011.

LSV: PROMENE, ALI NE KROZ REFERENDUM


     LSV se zalaže da pitanje autonomije Vojvodine bude rešeno kroz transformaciju državnog uređenja, a ne na referendumu, kaže zamenik predsednika Bojan Kostreš.
Ne dozvoliti političku nestabilnost
     "Niko neće ponuditi referendum sa tim pitanjem. S obzirom na to da to uopšte nije realno, ne želim o tome da govorim", rekao je Kostreš.


     Prema Kostrešu, za razliku od LSV, "Veselinov traži da se pitanje Vojvodine reši na referendumu građana Vojvodine što je unilateralna aktivnost koja će dodatno traumatizovati i destabilizovati političku scenu u Srbiji".


     Na pitanje da li je LSV odustao od programskog dokumenta "Vojvodina republika", Kostreš je odgovorio - "nikada ne odustajemo". 


     "Ali pročitajte taj dokument pa ćete videti da mi jesmo za to da Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali da se prethodno reši pitanje regionalizacije cele Srbije, odnosno transformacije postojećeg državnog uredjenja Republike Srbije, a nikako da se pitanje Vojvodine rešava separatno", objasnio je Kostreš. 


     On smatra da je autonomija Vojvodine bazirana na evropskim standardima ali i na stečenim pravima pravi okvir u kome treba tražiti budući položaj Vojvodine u okviru Republike Srbije. 


     "Činjenica da ni po sadašnjem Ustavu njene nadležnosti nisu dovoljno artikulisane ne znači da treba da odustaneme od toga nego naprotiv", kazao je Kostreš. 


     Mediji su ranije preneli da je Veselinov, koji je i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, rekao na tribini nevladine organizacije "Vojvodjanski klub" da bi "Vojvodina trebalo da dobije status republike" i da bi o tome trebalo da se "raspiše referendum".

Нема коментара:

Постави коментар