среда, 23. новембар 2011.

ČILE: NE SLAVLJENJU ZLOČINACA


     U demonstracijama zbog manifestacija posvećenih oficiru iz vremena diktature u Čileu povređeno je sedam osoba.
     Demonstranti su protestovali zbog manifestacije u čast bivšeg oficira, osuđenog zbog ubistava i drugih zločina tokom diktature generala Augusta Pinočea.
     Policija ispalila suzavac i sukobila se sa demonstrantima ispred eksluzivnog kluba u Santjagu, dok je oko 1.000 demonstranata bacalo kamenje i jaja na policiju i učesnike manifestacije.
     Policija je uhapsila devet osoba, navodi AP. 
     Protest su organizovali čileanski aktivisti za ljudska prava, kako bi osudili okupljanje u čast Miguela Krasnofa, koji se nalazi na odsluženju 144-godišnje zatvorske kazne zbog otmica i ubistava levičarskih protivnika tokom Pinočeove vlasti od 1973. do 1990. godine. 
     Na skupu, gde je prodavano novo izdanje biografije blagonaklone prema Krasnofu, prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi, a događaj je organizovan uz pomoć desničarskog čelnika distrikta Providencija u Santjagu, Kristijana Labea, koji je, takođe, bio policijski zvaničnik u Pinočeovom režimu. 
     "Mogućnost da se odaje počast Miguelu Krasnofu... proizvod je nekažnjivosti u kojoj živimo u ovoj zemlji", rekla je Lorena Pizaro, predsednica udruženja porodica uhapšenih i nestalih. 
     Američka novinska agencija podseća da je Krasnof zatvoren od 2005., a optužen je u 23 različita predmeta, sa 128 slučajeva ubistava ili nestanka i 18 mučenja. 
     Rođen je u Rusiji, a u Čile je došao kao beba sa majkom i bakom, dok su mu otac i deda osuđeni i pogubljeni 1947. u bivšem SSSR-u zbog kolaboracije sa nacistima i ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata. 
     Tokom skupa podrške, naglas je pročitano pismo Krasnofa u kojem on naziva "nelegalnim" njegovo skoro sedmogodišnje odsluženje zatvorske kazne. 
     Krasnof je zatvoren u specijalnom zatvoru u jednoj vojnoj bazi, u kojem zatvorenici borave u malim kabinama i žive u boljim uslovima od običnih zatvorenika u čileanskim zatvorima.
Beta, arhiva

Нема коментара:

Постави коментар