среда, 23. новембар 2011.

''BITI ILI NE BITI DETE''


     ZRENJANIN - Savet za socijalnu politiku GrO LSV Zrenjanin organizovaće tribinu "Biti ili ne biti dete", posvećenu Prednacrtu novog Građanskog zakonika, koji, između ostalog, uređuje porodične odnose, najavila je predsednica tog saveta Aleksandra Khalaf. 
Aleksandra Khalaf
     Ona je na današnjoj konferenciji za novinare dodala i da će LSV zaključak sa te tribine proslediti Komisiji oformljenoj radi kodifikacije građanskog prava i izrade Građanskog zakonika. Aleksandra Khalaf je ocenila da je kvalitetnim dijalogom moguće razrešiti brojne nedoumice koje se odnose na zabranu fizičkog kažnjavanja dece u porodici.


     – Dileme, kako među roditeljima, tako i među stručnjacima, su da li svaki udarac, pa i najblaži ostavlja dugotrajne negativne posledice na dete, da li je svaki oblik telesnog kažnjavanja jednak zlostavljanju deteta, da li nasilje rađa nasilje, da li je moguće kontrolisati decu na nenasilan način i drugo – istakla je Aleksandra Khalaf, podsećajući da je Švedska 1979. godine bila prva zemlja koja je zabranila telesno kažnjavanje, a da je do danas to prihvatilo još tridesetak zemalja. Ona je zapitala i da li naša država ima kapacitete i resurse da sprovede ovaj zakon i kontrolu njegovog sprovođenja. 


     – Stručna javnost je vrlo podeljena i oko toga da li ovaj zakon poboljšava porodične odnose ili se na ovaj način dozvoljava mešanje države u porodičnu intimu. Takođe se postavlja pitanje i da li promena zakona može da utiče na svest u tradicionalnoj kulturi kakva je naša – upozorila je Khalafova, napominjući da je u nedavno sprovedenoj anketi 70 odsto ispitanika odobrilo telesnu kaznu. 
(BILSV, 22.11.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар