среда, 6. јул 2011.

110. DAN BOMBARDOVANJA LIBIJE

     U Misurati likvidirano 12 separatista


     Kako se iz libijskih vojnih izvora saznaje, libijska vojska je u Misurati likvidirala petoricu separatista, dok je 37 njih teže ranjeno. Dan ranije, u ponedeljak, libijska vojska je u Misurati likvidirala sedmoricu separatista, a ranila njih 22. Među ubijenim separatistima je i jedan od njihovih vođa, Khalid M'Hamed Al Shuirf.


     U Bengaziju pronađena auto bomba


     U Bengaziju, uporištu libijskih separatista, svakodnevno vlada sve veća napetost i strah.


     Bande vode međusobne ratove u kojima neretko stradaju civili. Separatisti ne veruju civilima koji većinom podržavaju svog lidera Gadafija i zvaničnu vlast. Nekoliko puta do sad eksplodirala je auto bomba u blizini hotela Tibestija gde je sedište većine stranih predstavništava. I juče je na istom mestu pronađen automobil spreman da eksplodira. U Chevroletu parkiranom ispred hotela Tibesti pronađeno je 50 kilograma ekploziva. Ovoga puta eksploziv je demontiran i bomba nije aktivirana.


     Predsjednik Južne Afrike poziva na hitno održavanje mirovnih pregovora o Libiji


     Nakon razgovora koji je obavio sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedovim na marginama sastanka NATO-Rusija, Južnoafrički predsednik Jakob Zuma je pozvao na hitan početak pregovora o mirovnom rešenju krize u Libiji.


     "Mi smatramo da je od velike važnosti hitno pokretanje pregovora o prekidu vatre. Od NATO-a tražimo da pomognu i uvere libijske separatiste da se odreknu od nemogućih preduslova i da se pristupi pregovaračkom procesu" - rekao je Zuma. Jakob Zuma je jedan od tvoraca prvog mirovnog plana za Libiju koga je ponudila Afrička unija. "Sa zadovoljstvom vam mogu potvrditi da Predsednik Medvedev podržava mirovni plan Afričke unije i složili smo se da vojna akcija nije pravi način za rešenje krize u Libiji" - izjavio je Zuma. Nakon sastanka sa Medvedevom, Zuma se sastao i sa generalnim sekretarom NATO-a, Anders Fog Rasmusenom. Zuma je jučerašnje razgovore opisao kao vrlo uspešne i rekao da je uveren da će značajno doprineti miru i sigurnosti u Libiji. 


     Kopnena intervencija NATO snaga može dovesti do nepredvidljivih posledica u regiji


     U intervjuu za ruski Interfax, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je da "Takva akcija može biti ozbiljan udarac na Libiju, njen suverenitet i teritorijalni integritet i može dovesti do nepredvidivih posledica u celoj regiji." 


     Rezolucija Saveta bezbednosti UN-a ne predviđa mogućnost kopnene intervencije, dodao je on. "Mi smo i dalje pri stavu da je krizu nemoguće rešiti silom i da je apsolutno nemoguće da se uključe spoljne sile u sukob na tlu. Rezolucija Saveta bezbednosti ne odobrava takve akcije."


     Južnoafrikanci protestvuju protiv NATO bombardovanja Libije


     Pretoria, Južna Afrika: Više od 1000 građana ove zemlje okupilo se ispred ambasade SAD kako bi apelovali na prestanak NATO bombardovanja Libije. 


     Organizovani protesti završeni su porukom američkim funkcionerima u kojoj stoji da bombardovanje potkopava napore afričkih država da se nađe rešenje za rešenje krize u toj zemlji. 
Južnoafrički predsednik Jakob Zuma suočio se sa kritikama jer je glasao za napade na Libiju. Na protestu se oglasio Džulijus Malema, vođa afričke nacionalne lige mladih, koji je rekao da je Južna Afrika trebala znati kako će se rezolucija realizovati i da se nije smelo glasati za napade.

Нема коментара:

Постави коментар