четвртак, 7. јул 2011.

70 GODINA OD ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA U SRBIJI

     7. Juli 2011. - 70 Godina od početka antifašističkog ustanka u Srbiji


     Danas se obeležava sedamdesetogodišnjica antifašističkog ustanka u Srbiji. Ustanak protiv fašističkog okupatora u tadašnjoj Jugoslaviji bio je najmasovniji u tada porobljenoj Evropi. Ustanak naroda Jugoslavije prerastao je u narodnooslobodilačku borbu koju su protiv okupatora vodili partizani i partizanke, a čitav slobodni svet divio se njihovoj borbi koja je dovela do oslobođenja zemlje od fašizma. Danas se u Srbiji sećanje na antifašističku borbu i partizansku vojsku sistematski briše iz istorije, a herojska borba naroda Jugoslavije pokušava prekrojiti po četničko nacionalističkom
obrascu. Uprkos dvodecenijskom sistematskom zatiranju istine, sećanje na hrabri otpor i dalje živi. Antifašisti širom Srbije obeležili su 7. juli, dan kada je 1941. počeo oružani ustanak naroda Srbije koji je doveo do oslobođenja od fašističkog terora. Iako zvanična država i ove godine pokušava da marginalizuje antifašističke tekovine, antifašisti iz čitave Srbije su se samoorganizovali u želji da odaju počast partizanskim herojima.


     Ulice Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Sombora, Niša, Kraljeva, Bečeja i drugih gradova osvanule su oblepljene plakatima sa porukama zahvalnosti borcima Narodnooslobodilačkog pokreta.
Čestitamo dan ustanka svim građanima i građankama Srbije i zahvaljujemo se drugaricama i drugovima partizanima za izvojevanu slobodu. Pokazali smo da herojska borba partizana i partizanki protiv fašističkog okupatora i domaćih izdajnika nije i neće biti zaboravljena!


     Pajtić: Fašizam i dalje živi u podzemlju


     NOVI SAD, IRIG - Centralna proslava obeležavanja 7. jula i 70. godišnjice ustanka naroda Srbije održana je danas na Iriškom vencu na Fruškoj gori, u organizaciji SUBNOR-a Vojvodine. Na spomenik "Sloboda", simbol narodnooslobodilačkog otpora fašističkom okupatoru, vence palim borcima položili su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik SUBNOR-a Vojvodine Svetomir Atanacković, kao i delegacije Vojske Srbije, gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a i udruženja antifašista iz Srbije i inostranstva.


     Pajtić: Fašizam napaja horde i čopore, prži usijane glave


     Bojan Pajtić je rekao da je fašizam izgubio rat, ali da nije nestao, jer i dalje živi u podzemlju i "napaja horde i čopore, prži usijane glave, opija kvaziintelektualce i zaluđuje salonske desničare i nacionalne demagoge".


     "Takvih ideja i njegovih zastupnika ima u našoj zemlji. Oni bi voleli da se danas nismo okupili, oni bi hteli da zaboravimo na heroje antifašizma i na datume koje ćemo sa ponosom uvek obeležavati. Pre 70 godina fašizmu smo objavili rat. To za fašiste i dalje važi", rekao je Pajtić.


     Svetomir Atanacković je podsetio na početke narodnooslobodilačke borbe, ukazavši da u Srbiji, koja je svojom borbom protiv fašizma bila među svetlim tačkama u porobljenoj Evropi, "postoje pokušaji da se preoblikuje njena istorija i uloga u borbi protiv fašizma".


     Atanacković je poručio da se ovaj istorijski događaj nikada ne sme zaboraviti i da niko nema pravo da na bilo koji način krivotvori istoriju i omalovažava 307.000 žrtava koje su pale za slobodu svoga naroda i zemlje.


     Predsednik Udruženja antifašista Mađarske i Svetske asocijacije antifašista Hanti Vilmoš rekao je da visoko ceni doprinos jugoslovenskih naroda borbi protiv nacizma i fašizma navodeći da je bitno da se prošlost ne zaboravi i da se poštuje.


     SUBNOR Vojvodine danas je Bojanu Pajtiću dodelio povelju za izuzetno zalaganje u ostvarivanju uloge SUBNOR-a i negovanje tradicije Narodnooslobodilačke borbe.


     Povodom 7. jula oglasile su i organizacije iz Srbije okupljene u Anftifašističku akciju, koje su ocenile da se u Srbiji sećanje na antifašističku borbu i partizansku vojsku danas "sistematski briše iz istorije, a herojska borba naroda Jugoslavije pokušava prekrojiti po četničko-nacionalističkom obrascu".
(Slobodan Vidović, 07.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар