четвртак, 7. јул 2011.

NATO SE MORA IZVUĆI IZ GRAĐANSKOG RATA

     Senat odložio glasanje za rezoluciju o Libiji


     Američki Senat je odložio glasanje o rezoluciji kojom se odobrava američko vojno angažovanje u Libiji u trajanju do godinu dana, ali se sprečava upotreba američkih kopnenih snaga u tom sukobu.


     Slična rezolucija nije usvojena u Predstavničkom domu. Neki republikanski i demokratski zakonodavci gnevni su na predsednika Baraka Obamu što nije tražio odobrenje Kongresa za angažovanje američkih snaga u sukobu u Libiji. Glasanje je odloženo jer se Senat mora suočiti sa problemom dugova zemlje.



     NATO gubi u Libiji


     Bivši ministar odbrane Velike Britanije koji je služio kao NATO generalni sekretar od 1999-2003. izjavio je da NATO kampanja "Ne ide kako je trebalo".

     Evropskim zemljama nedostaje vojna sposobnost da privedu akciju kraju, izjavio je on za medije. Evropske zemlje su svaka zasebno suočene sa visokim troškovima operacije i vlastitim ekonomskim problemima. Iako se medijima plasira slika da se "omča oko Gadafija steže" na terenu je ipak drugačija situacija. Bombardovanje Libije ulazi u 4 mesec, a većina evropskih lidera je očekivala da će se stvari odvijati puno brže. Evidentno je da stvari ne idu onim tokom koje su zacrtale zapadne sile.



     NATO se mora izvući iz građanskog rata


     Severnoatlantski savez (NATO) treba da zaustavi vojne aktivnosti u Libiji i da ne učestvuje u njima u korist jedne od strana, izjavio je juče stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin.


     "Aktivnosti NATO odavno su prevazišle okvire onoga što je zamišljeno Rezolucijom 1.973 o Libiji. Sada zdrav razum nalaže da NATO zaustavi svoje aktivnosti i, tim pre, ne uvlači se u taj građanski rat u korist jedne od strana" - rekao je Rogozin TV kanalu "Rusija-24". "Sada i u Tripoliju i u Bengaziju svi shvataju da je građanski rat otišao predaleko i da ga treba prekinuti. Njega je nemoguće prekinuti i početi politički proces pod bombama NATO-a" - naveo je on. Uloga Rusije (u libijskom procesu) sada može biti prilično velika, ocenio je Rogozin, dodajući da "što više odmiče ratna operacija u Libiji, manje ostaje šansi za stvarno adekvatno političko rešavanje", prenela je agencija RIA Novosti. U međuvremenu, kako je izvestio Itar-Tass, Rusija je uputila Libiji humanitarnu pomoć od 36 tona. Kako je ruskoj državnoj agenciji rekao predstavnik pres službe Ministarstva za vanredne situacije i civilnu odbranu, avion Iljušin-76 sleteo je juče u popodnevnim satima na aerodrom u Bengaziju. 
Ruski MIP najavio je da će jedan avion sa humanitarnom pomoći danas biti upućen u Tripoli. Ranije je saopšteno da je rusko rukovodstvo odlučilo da podjednako pruža pomoć stanovništvu Libije, nezavisno od toga u kom delu zemlje se nalazi.



     NATO pretvara Libiju u ruševine


     Iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar-Salehi je upozorio da NATO napadi na Libiju razaraju infrastrukturu ove severnoafričke zemlje i ubijaju nevine, izvestio je iranski Press TV. On je dodao da naoružavanje separatističkih snaga samo pogoršava situaciju u zemlji i povećava broj stradalih.


     Broj žrtava u zemlji je narastao otkako je NATO odlučio da interveniše u Libiji, izjavio je Ali Akbar-Salehi. Iranski zamenik ministra spoljnih poslova za evropska pitanja Ali Ahani, prošlog meseca je izjavio da je intervencija na Libiju posledica pogrešnog tumačenja Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a.

Нема коментара:

Постави коментар