недеља, 10. јул 2011.

BRITANSKI NOVINARI POSMATRAJU PTICE U SRBIJI

     Poznati britanski turistički novinar Dejvid Lindo i fotograf Rasel Spenser specijalizovani za posmatranje ptica, borave već nedelju dana u prirodnim staništima u Srbiji i svoje impresije svakodnevno prenose prijateljima i fanovima na fejsbuk, flickr i tviter profilima.


     U Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), koja je domaćin zajedno sa turističkom agencijom "Magelan" iz Novog Sada, kažu da Lindo preko svog bloga www.theurbanbirder.com već objavljuje i priče sa ovog za njega veoma uzbudljivog putovanja, na kojem sa Spenserom uživa u još nedoživljenim lepotama divlje prirode. 


     Posmatranje ptica je aktivan odmor koji podrazumeva boravak u prirodi, kao i potrebu za zaštitom ptica i njihovih staništa, a širom sveta stalno se povećava broj posmatrača, koji posećuju različita odredišta u potrazi za pticama i očuvanom prirodom. To nije masovan oblik turizma, već spada u specijalna interesovanja koje Strategija o razvoju turizma Srbije preporučuje za razvoj. 


     Turisti koji dolaze u potragu za pticama čine to tokom cele godine, a njihovi zahtevi uključuju objekte za smeštaj manjeg kapaciteta, kao što su porodični hoteli, seoska domaćinstva ili objekti u lovištima, autentičnu hranu i piće i lokalne vodiče. Teritorija Srbije je izrazito bogata staništima i vrstama ptica od kojih su mnoge retke i ugrožene, a samim tim i privlačne za tu ciljnu grupu. 


     U okolnim zemljama, posmatranje ptica se uveliko razvija i sve više učestvuje u stvaranju deviznog turističkog prihoda. Osim ekonomske strane, značaj te vrste turizma ogleda se i kroz podsticaj održivog razvoja. Budući da su svi prirodni preduslovi ispunjeni, kao i da već postoji zainteresovanost stranih gostiju, neophodno je sprovesti niz aktivnosti kako bi se na adekvatan način predstavile destinacije za posmatranje ptica, navode u TOS.
(TANJUG, 10.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар