недеља, 10. јул 2011.

ČANAK: U SRBIJI IMAMO POPLAVU DECENTRALISTA I REGIONALISTA

     NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, istakao je na današnjoj sednici Glavnog odbora stranke da je u poslednje vreme došlo do poplave decentralista i regionalista u Srbiji, pre svega zbog toga što te stranke prate istraživanja javnog mnjenja koja govore da decentralizacija danas ima podršku među građanima. Čanak je podsetio da LSV ne menja svoj program već 21 godinu, dok su neki koji su se do juče borili protiv Lige, danas preuzeli delove njenog programa. 


     – Danas su mnogima puna usta priče o decentralizaciji, ali decentralizacija nije dati opštinama više novca kojima će plaćati više obaveza. Decentralizacija je decentralizacija političkog odlučivanja i političke odgovornosti – istakao je lider LSV. Čanak je rekao i da poslanici LSV nisu podržali zakon koji bi opštinama i gradovima trebalo da da više novca zato što se njime ponovo, namerno i osmišljeno zaboravlja AP Vojvodina. 


     – Regioni ne mogu biti opština Novi Bečej ili Jagodina. Region može biti Šumadija, Vojvodina ili grad Beograd. Zašto niko ne spominje to? Zato što bi ti regioni mogli da se izbore za interese svojih građana i da postavljaju pitanja centralnim vlastima. Opštine i gradovi to ne mogu – ukazao je Čanak.


     Vojvodinu stvorili Vojvođani


     Komentarišući tri godine rada Vlade Srbije, Čanak je rekao da ju je prilikom formiranja LSV podržala zbog nekoliko poslova - okončanja saradnje sa Hagom, nastavka evrointegracija i približavanje EU, kao i socijalne odgovornosti prema građanima Srbije. 
     - Vlada je to i uradila. Činjenica je da je bilo puno pomaka - zaključio je Čanak. On se osvrnuo i na vraćanje imovine Vojvodini, ističući da bi joj trebalo vratiti ono što su ljudi svojim rukama sticali. 
     – Tu onda nema nikakvog pitanja šta je vojvođanska imovina. Ono što su Vojvođani napravili, to je njihova imovina. A Vojvođani su u Vojvodini napravili sve, pa i samu Vojvodinu. Možda je, po nastavnim programima sekularne države Srbije Bog stvorio svet, ali Vojvodinu su stvorili Vojvođani – zaključio je on. Dodao je da Vojvodina više nije bogata budući da je sve što je imala opljačkano ili rasprodato.  
     – Kakva je to decentralizacija u kojoj se namerno, sračunato i smišljeno svaka investicija u Vojvodinu odvlači iz Vojvodine i usmerava tamo gde neke druge partije imaju svoje poslove i glasače. Jel treba da ćutimo pred tim? Ne, to se neće desiti – istakao je Čanak.


     I VANU vratiti imovinu


     Lider LSV je podsetio da je pre nekoliko dana Vojvođanska akademija nauka i umetnosti dobila nove prostorije, ali da tom činu nije prisustvovao niko iz LSV zbog toga da ne bi postavio pitanje o kakvoj se tu laži i prevari radi.  
     – Vojvođanska akademija nauka i umetnosti ima svoje prostorije. One se nalaze u zgradi koja se zove Platoneum, u Pašićevoj ulici. Nasilno su oduzete ukidanjem VANU i njenim  prisajedinjenjem SANU posle miloševićevske okupacije Vojvodine – naveo je Čanak dodajući da se danas VANU, umesto vraćanja te imovine nude neke "prostorijice". Čanak je ukazao i na to da se Liga već 21 godinu zalaže za restiruciju, ali da restitucija ne može samo da podrazumeva vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a kako je naveo, restitucijom će se SPC vratiti polovina Nacionalnog parka Fruska gora.
     – Tako će nacionalni park postati imovina za potkusurivanje klerourbanistčke mafije, koja se u Dečanima svojevremeno nije tukla oko teoloških dogmi nego oko građevinskog zemljišta – rekao je Čanak. Takođe, podsetio je da se Liga od svojih početaka bori za verske slobode, ali da to podrazumeva da i agnostici moraju biti ravnopravni. 
     – Srbija je po ustavu sekularna država. Kako onda mogu državne škole u Srbiji da imaju slavu? Kako može policija u ovoj državi da ima slavu? Slava je pravoslavni porodični praznik, a od kad je policija familija – zapitao je Čanak dodajući da je to pitao i vladu ali da nije dobio odgovor.
(BILSV, 10.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар