среда, 13. јул 2011.

LIBIJA: BISKUP TRIPOLIJA POZVAO NA PRIMIRJE

     Biskup Tripolija pozvao na primirje tokom meseca ramazana


     Monsinjor Giovani Martinelli, predstavnik Vatikana u Tripoliju juče je pozvao na primirje i prestanak vojnih akcija u Libiji pre početka muslimanskog svetog meseca ramazana. Osim toga Martinelli je napomenuo da Lider Moamer Gadafi u Libiji uživa veliku popularnost.


     Katolički biskup Martinelli, rekao je za italijanski list Aki da se bombardovanje mora zaustaviti pre ramazana koji je sveti mesec i mesec posta kod muslimana. Predstavnik Vatikana rekao je da se hitno mora napraviti mirovni sporazum i to u roku od desetak dana. "Ramazan počinje početkom idućeg meseca i to je prilika da se uspostavi primirje koje je u interesu svim sukobljenim stranama. Tim potezom bi se odalo poštovanje muslimanskim zajednicama koje su umorne od rata. Ako do toga ne dođe, mesec posta će muslimani Libije dočekati pod granatama, što će dodatno otežati njihov i onako težak položaj" - izjavio je Monsinjor Martinelli. On je govorio i o libijskom lideru Moameru Gadafiju. "Svi koji vrše pregovore o Libiji moraju znati da Gadafi vlada u njoj preko 40 godina. On ovde uživa veliki ugled kod naroda. Zato se ne može prisiljavati da napusti Libiju" - rekao je biskup.


     NATO će bombardovati Libiju i u vreme ramazana


     NATO je najavio juče da će nastaviti sa bombardovanjem Libije čak i u vreme muslimanskog svetog meseca ramazana, "ukoliko snage Moamera Gadafija nastave da prete civilnom stanovništvu".


     Alijansa je istovremeno navela da želi pragmatično rešenje za sukobe što je pre moguće, prenela je agencija Rojters. "Potrebno je da sačekamo i da vidimo da li će Gadafijeve snage nastaviti bombardovanje i zadavanje bola libijskom narodu", rekao je vojni portparol NATO snaga Majk Breken, upitan da li će operacija u Libiji biti nastavljena i za vreme ramazana, koji je ove godine početkom avgusta. "Ukoliko oni to nastave da čine postojaće rizik po živote civilnog stanovništva. NATO će iskoristiti mandat koji ima da zaštiti te živote", kazao je Breken. Portparolka NATO Oana Lungesku kazala je da se alijansa nada da će "Gadafijeve snage" okončati napade, ne samo tokom ramazana, već odmah i dodala da želi da vidi napredak na sastanku Kontakt grupe za Libiju u petak u Istanbulu. "Kao što smo govorili od početka, mora da postoji političko rešenje za ove sukobe i što pre ono dođe, utoliko bolje", rekla je Lungesku. U međuvremenu su sukobi u Libiji nastavljeni. Libijske oružane snage su tokom jučerašnjeg dana u okolini Misurate likvidirali desetak separatista i ranili oko 22.


     Fijon: Na pomolu političko rešenje u Libiji


     Francuski premijer Fransoa Fijon izjavio je juče da je političko rešenje u Libiji potrebnije nego ikada i dodao da postoje znaci da je ono na pomolu.


     "Političko rešenje je potrebnije nego ikada i počelo je da se uobličava", rekao je Fijon pred parlamentarnom komisijom koja je odlučivala da li će Francuska nastaviti učešće u vojnoj operaciji u Libiji. Fijon je podsetio da je Afrička unija na poslednjem samitu potvrdila da je libijski lider Moamer Gadafi "spreman da učestvuje u političkoj tranziciji". Francuski premijer je dodao da zvanični Pariz podržava posredničke napore koje ulažu Rusija i Afrička unija. Šef francuske diplomatije Alan Žipe izjavio je da su u toku intenzivne međunarodne konsultacije o libijskoj krizi i da su "izaslanici" preneli poruku da je Gadafi spreman da se povuče sa vlasti. Žipeov portparol precizirao je da je reč o izaslanicima koje šalje Gadafi. Ministar odbrane Žerard Longe rekao je tokom vikenda da separatisti treba da počnu direktne pregovore sa libijskom vladom, a francuski zvaničnici juče su demantovali da je zvanični Pariz promenio stav prema krizi u Libiji.


     Sukobi oko Misurate ne jenjavaju


     Žestoke borbe vodile su se juče u okolini libijskog grada Misurate.


     Završene su kasno u noć nakon što je Libijska vojska probila liniju fronta i zauzela strateški važne tačke. U sukobima je likvidirano 11 separatista, a preko dvadeset ih je ranjeno. Da ne bi došlo do civilnih žrtava, jedinice libijske vojske nisu htele dalje napredovati nego su se ukopale na dostignutim položajima.


     Separatisti pljačkaju sve pred sobom


     Od početka sukoba u Libiji, vlada je upozoravla da su tzv. pobunjenici grupa pljačkaša i stranih plaćenika. Mnoge organizacije su to posvedočile, a na videlo je izašlo mnogo dokaza o njihovim zločinima. Organizacija Human Rights Watch u svom jučerašnjem izveštaju optužila je separatiste da pljačkaju i pale gradove koje su zauzeli od libijske vojske. Kako se navodi u izveštajima, separatisti vrše odmazde nad stanovnicima i teraju ih iz domova. 


     Mnoge kompanije su opljačkane, a uništena su i najmanje dva medicinska centra. Gradovi ostaju opustošeni i prazni. Separatisti pale domove stanovništva i ubijaju stanovništvo. Četiri grada koja su pala pod vlast separatista su potpuno uništena, a to su gradovi Qawalish, Awaniya, Rayaniyah i Zawiyat al-Bagul. Zlostavljane je posebno usmereno na pripadnike plemena Mashaashia koji su odani lideru Gadafiju. 


     Iako su seperatističke vođe ispočetka negirale ove događaje, njihov pukovnik Farnana priznao je da zna za slučajeve gde su njegove snage ubijale stanovništvo i uništavale imovinu, te da je kaznio pojedince.


     "Kolateralne" štete u Libiji - 1. deo


     U nastavku navodimo neosporne slučajeve napada na civilne ciljeve u Libiji i zločine koje je počinio NATO. Ova lista, nažalost se nastavlja.


     13. maja, Delegacija imama koji su došli u Bregu kako bi obavili razgovore sa kolegama iz istočnih delova Libije bombardovani su u 01:00 u svom hotelu. Dve MK82 bombe su uzrokovale smrt 11 i teško ranjavanje njih 14. NATO je tvrdio da je zgrada komandni centar. Svi svedoci u hotelu su tvrdili suprotno. Vođa, Shiek Khalid Ali razgovarao je sa stranim posmatračima u tri navrata i opovrgao bilo kakve vojne aktivnosti u događaju u kojem je i sam bio ranjen. NATO je ponudio naknadu porodicama nastradalih.


     U noći 6. juna, pogođen je administrativni kompleks Visokog komiteta za decu u Tripoliju sa ukupno 12 raketa. U kompleksu je bio smešten Centar za decu sa dounovim sindromom, Centar za žene invalide, Centar za invalidnu decu i Centar za istraživanje dijabetesa. 


     16. juna u 5:00 ujutro, NATO je bombardovao privatni hotel u središtu Tripolija. U napadu su ubijene 3 osobe, dok je restoran hotela i kafić potpuno uništeni. 


     U ranim jutarnjim satima, 20. juna sa 8 raketa pogođena je kuća Khaled Al-Hamedija i njegove porodice. Petnaest članova porodice i prijatelja je ubijeno, uključujući Khaledovu trudnu ženu, njegovu sestru i troje dece. NATO je rekao da bombardovao kuće jer je to bio vojni objekat. Svedoci i nezavisni posmatrači poriču da je bilo ikakvih vojnih aktivnosti.


     Krajem juna na glavnoj cesti zapadno od Tripolija, pogođen je autobus sa 12 putnika sa TOW projektilima. Svi putnicu su poginuli. NATO je tvrdio da se autobusi koriste za prevoz vojnog osoblja. Strani posmatrači su potvrdili da nije bilo vojnog osoblja u Tripoliju, da grad osigurava policija.


     Prema rečima advokata koji zastupaju porodice poginulih koje će podneti tužbe protiv NATO saveza, povećan je i broj srčanih oboljenja, moždanih udara i prekinutih trudnoća. Biskup Giovanni Innocenzo Martinelli izjavio je da je prilikom jednog napada NATO snaga na Tripoli u glavnoj bolnici u Tripoliju 50 trudnica imalo spontani pobačaj, od kojih je 40 bilo mrtvorođenih.

Нема коментара:

Постави коментар