среда, 13. јул 2011.

NAUKA TEHNIKA MEDICINA: I FRANCUZI PROTIV NUKLEARKI

FESENHAJM, NAJSTARIJA NUKLEARKA U FRANCUSKOJ

     Katastrofa u Fukušimi promenila je svet. I dok Nemačka najavljuje zatvaranje svojih nuklearki, nešto počinje da se događa i u Francuskoj, zemlji koja ima najviše atomskih centrala u Evropi…

     "Za nuklearni program budućnosti odvojićemo milijardu evra, posebno za nuklearke četvrte generacije. Istovremeno ćemo u istraživanje investirati sredstva iz velikog državnog zajma, radi veće bezbednosti postrojenja. U toj oblasti Francuska već sada vodi, što je u ostalom i priznato u celom svetu. Međutim, ministarka za zaštitu čovekove sredine želela bi još veće investicije u toj oblasti. To su dodatne mere, uz ispitivanje bezbednosti naših nuklearki, sa čime smo počeli posle nesreće u Fukušimi," kaže Nikola Sarkozi.


     Francuski predsednik je uveren da atomska energija u Francuskoj ima budućnost. Ali, sa tim stavom on i njegova desničarska vlada prilično su usamljeni, kaže Iv Marinjak, stručnjak za energetsku politiku i šef pariskog biroa nevladine organizacije "World Information Service Energy".


     "U svim ostalim strankama minulih nedelja došlo je do manje ili veće promene stava. Spektar se proteže od srednjoročnog prestanka proizvodnje nuklearne energije, pa sve do blažih tonova, kao na primer da bi trebalo smanjiti proizvodnju struje iz domaćih nuklearki", kaže Martinjak i naglašava da se takvi tonovi ranije u Francuskoj nisu mogli čuti: "Već 50 godina se francuska atomska industrija razvija u krajnje sigurnom političkom okviru. Do sada je važio stav: nuklearna politika je u nacionalnom interesu i tu se ništa neće promeniti. Međutim, sada bi moglo doći do velikog preokreta. Naime, iduće godine su predsednički izbori i vlast bi mogla da preuzme većina koja se zalaže za dugoročnu obustavu nuklearne energije."


     Po nemačkom uzoru


     Odluka Nemačke o isključenju atomskih centrala u susednoj Francuskoj, izazvala je žestoke diskusije. Sve se češće može čuti da bi trebalo slediti nemački uzor. Prema rezultatima najnovijih istraživanja javnog mnjenja, 77 odsto ispitanih Francuza zalaže se za postepeno napuštanje atomske energije. Nacionalni konsenzus o proizvodnji atomske energije se osipa, još od početka aprila.


     Nepune tri nedelje posle nesreće u japanskom reaktoru Andre Klod Lakost, šef agencije za nuklearnu bezbednost u Parizu prvi put je javno priznao da se ni u Francuskoj ne može potpuno isključiti mogućnost teške nesreće: "Mi, na primer, nismo proučavali moguću štetu u nuklearki, ako bi došlo do zemljotresa ili poplave."


     Neposredno potom gradsko veće u Strazburu, nakon spektakularnog glasanja traži da se zatvori susedna nuklearka Fesenhajm, najstarije nuklearno postrojenje u zemlji. Bila je to premijera u ovoj zemlji, a u međuvremenu su usledile i druge…
(Suzane Krauze, Pariz i Mirjana Kine-Veljković)

Нема коментара:

Постави коментар