среда, 6. јул 2011.

OBUSTAVITI STEČAJ "AVALA FILMA"

www.cinemakomunisto.com

     Kulturni i filmski radnici 4. jula su od premijera Mirka Cvetkovića zatražili da utiče na hitno obustavljanje stečajnog postupka filmskog preduzeća "Avala film" i njegovu nerazumnu prodaju.
 
     Pismo su Cvetkoviću uputili učesnici "Parlamenta kulture 'Avala film' - kraj ili novi početak", održanog 30. juna u Domu sindikata u Beogradu: predstavnici Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, Udruženja filmskih umetnika Srbije, Asocijacije filmskih reditelja Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Mali italijanski trg u studiju na Košutnjaku
     Oni smatraju da nisu odgovorno i do kraja razmotreni svi načini opstanka ovog preduzeća, koje je, kako su naveli, od neprocenjive kinematografske i kulturne važnosti za srpski film i srpsku kulturu.

     Potpisnici pisma ističu da je "Avala film" strateški nosilac srpske kinematografije od osnivanja 1946. i da je ne samo svojom krivicom doveden do stečaja.

     Učesnici Parlamenta kulture su u pismu premijeru predložili da Vlada donese uredbu ili preduzme druge mere za saniranje i restruktuiranje "Avala filma" i njegove tehničke baze, uključujući i mogućnost formiranja javnog preduzeća, kao i da utvrdi mogućnosti donošenja plana reorganizacije "Avala filma".

     Goran Marković - reditelj:
     - Ja imam ljudske razloge da se borim da sve to ne postane građevinsko zemljište. To je od početka jezgro naše profesije. Moji roditelji su igrali u preko 100 filmova ponaosob, a polovina tih ostvarenja vezana je za "Avala film". Ako jedan prostor koji pripada kulturi promeni namenu i postane prostor koji je tržišno zanimljiv, onda to znači da ništa nije sveto i da sve može da se proda. Pa pogledajte šta se desilo sa bioskopima! Ali, za te stvari se treba boriti, mic po mic, od ćoška do ćoška, kao u uličnim borbama. Jer, za onoliko koliko uspete da se izborite, toliko kulture ostaje. 


     Takođe se zahteva da se objekti i prostor od 32 hektara na kojima je sagrađen centralni filmski studio i drugi objekti "Avala filma", Javnog servisa Radiotelevizije Srbije i Jugoslovenske kinoteke proglasi javnim kulturnim dobrom pod nazivom Filmski grad.
Avala film sets, 1962

     U obrazloženju se podseća da "Avala film" nije samo preduzeće sa slavnom filmsko-proizvodnom prošlošću, zahvaljujući tehničkoj bazi "Avale filma" srpski filmovi se u prošlosti nisu tehnički obrađivali u Budimpešti, Sofiji, Beču, Bukureštu, Zagrebu, kao što se to čini danas, nego u Beogradu. Time je i proizvodnja domaćeg filma bila jeftinija.

     "Smatramo da "Avala film" treba da zadrži status preduzeća od opšteg društvenog interesa, dakle da pripada javnom sektoru, i kao takvo bude sačuvano uz neophodnu restrukturaciju i tehnološku obnovu", navodi se u pismu premijeru.

(Tanjug, 06.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар