среда, 6. јул 2011.

INDIJA: BLAGO VREDNO 20 MILIJARDI $


Hram Sri Padmanabhasvami  
   NJU DELHI - Svetska tema broj jedan basnoslovna riznica zlata i dragulja pronađena u hinduističkom hramu na jugu Indije, čija se vrednost procenjuje na 20 milijardi dolara.

     Juče su otpečaćene poslednje dve odaje koje nisu otvarane poslednjih 130 godina.

     Hiljade ogrlica, zlatnika i statua bogova optočenih dragim kamenjem nisu mogle da budu pojedinačno prebrojane, već su merene u džakovima.

     Blago su vekovima hramu poklanjali vernici, ali količina dragocenosti nije bila poznata sve dok državna inspekcija nije zbog drugog pravnog spora obišla podrumske prostorije hrama.

     U pet prostorija ispod Hrama Sri Padmanabhasvami pronađeno je na hiljade ogrlica, zlatnika i komada dragog kamenja. Hram je posvećen bogu Višni i čuven po svojim skulpturama. Sri Padmanabhasvami je pre mnogo vekova sagradio kralj Travankore čiji su potomci donedavno brinuli o svetilištu.

     Ponude i darovi koje su vernici donosili tokom godina odlagani su i čuvani u prostorijama ispod hrama.

     Dosad se verovalo da je najbogatije indijsko svetilište Hram Tirupati, u državi Andra Pradeš, za čije se darove procenjuje da vrede 320 milijardi rupija. Posle otkrivanja blaga, indijske vlasti su oko Hrama Sri Padmanabhasvami rasporedile jedinicu policije.

Нема коментара:

Постави коментар