четвртак, 7. јул 2011.

ODRICANJE OD 7. JULA

     Imate činjenicu da je sa jedne strane NOB koji se borio protiv fašizma, a sa druge ovi koji su spavali za vreme borbe i hoće da učestvuju u istoriji


     Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja nema zvanično određen datum kojim obeležava pobunu protiv fašizma. Srbi nisu mogli da se slože ko je prvi ustao protiv fašista, pa je 2001. godine 7. jul, kada se obeležavao Dan ustanka, ukinut kao državni praznik. Nekadašnji borci razočarani su odnosom države prema "slavnoj prošlosti".


     "Sretan nam veliki praznik, junački praznik. Četvrti i današnji sedmi koji, ja ga zovem i Spasovdan", ovako je general Jovan Joša Durbaba, jedan od sedam živih narodnih heroja drugog svetskog rata, čestitao 7. jul, dan ustanka u Srbiji. 


     On, kao i ostali preživeli borci iz NOB-a, žale se da se Srbija sve više udaljava od svoje slavne prošlosti. 


     Istoričar Aleksandar Pavlović kaže da ga čudi što Srbija nema odnos prema svojoj prošlosti "kao zemlja koja je izašla kao pobednik iz Drugog svetskog rata" i što neobeležava dan kada je zaista počela antifašistička borba. 


     "To je naša istorija i ne možemo je menjati. Sa druge strane imamo i pomodarske pokušaje kao što je sada veličanje četničkog pokreta, pokušaj rehabilitacije Draže", kaže Dušan Maljević. On dodaje da njemu sve to liči na pomodarstvo. 


     "Imate činjenicu da je sa jedne strane NOB koji se borio protiv fašizma a sa druge ovi koji su spavali za vreme borbe i hoće da učestvuju u istoriji", rekao je Maljević. 


     7. jul se u Srbiji ne obeležava od 2001 godine. U međuvremenu, promenjen je veliki broj naziva ulica koje nose imena boraca iz II svetskog rata, izmešteni su ili uništeni brojni spomenici napravljeni njima u čast, a najveći skandal Srbija je napravila kad nije poslala delegaciju na najvišem nivou na obeležavanje 65 godina pada Aušvica. 


     "Ako država Srbija ne želi to da obeležava, onda se time šalje pogrešna poruka društvu i ne može policija da juri po ulicama i pendrecima neonacističke organizacije, jer policija ne stvara sistem vrednosti u društvu već to mora država u celini, društvo, mediji, političke stranke", rekao je ministar policije Ivica Dačić povodom 7. jula. 


     Na pitanje "zbog čega se Srbija stidi antifašizma" Dačić odgovara da je to zbog toga što se i dalje vodi borba između četnika i partizana umesto da se slavi antifašistička borba. 


     Centralna svečanost povodom 70. godina od početka borbe naroda u Srbiji protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu, održana je u Beloj Crkvi, gde je 1941. godine Žikica Jovanović Španac ispalio metak u srpskog žandarma koji je bio na strani okupatora.
(Nikola Radišić, 07.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар