четвртак, 7. јул 2011.

70 GODINA OD USTANKA U SRBIJI

     Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, posle narodnog zbora na tradicionalnom vašaru u Beloj Crkvi kod Valjeva, došlo je do okršaja između kvislinške žandarmerije i pripadnika novoformiranog lokalnog partizanskog odreda predvođenog Žikicom Jovanovićem Špancem, komunističkim aktivistom i dobrovoljcem iz Španskog građanskog rata. Taj događaj predstavljao je početak antifašističkog ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.


     Dan ustanka, 7. jul, obeležen je danas manifestacijom u Beloj Crkvi kod Krupnja. Ove godine obeležava se 70. godišnjica početka borbe protiv okupatora u Srbiji.


     Obeležavanju Dana ustanka u Beloj Crkvi prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, SUBNOR-a, borci iz Drugog svetskog rata i poštovaoci NOB-a.


     Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i predsednik Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Miodrag Zečević osudili su učestale pokušaje u našoj zemlji da se preoblikuje istorija i uloga Srbije u borbi protiv fašizma.


     Zečević je uputio poziv da 7. jul, kao simbol početka narodnooslobodilačke borbe i uloge Srbije u antifašističkom frontu, ponovo bude državni praznik. 


     Da se 7. jul ponovo proglasi praznikom tražila je i predsednica SUBNOR-a u Gornjem Milanovcu Vera Todorović. 


     Ona je na obeležavanju Dana ustanka u Gornjem Milanovcu rekla da izjednačavanje partizanskog i četničkog pokreta nikako ne može biti prihvaćeno "jer desna noga ne može u levu cipelu – o čemu se izjasnio i antifašistički svet 1945. godine". 


     Jedini preživeli nosilac Partizanske spomenice 1941. godine u rudničko-takovskom kraju Živko Marović (90) rekao je da su partizanski pokret priznale sve države sveta, velike i male, pa je neshvatljivo da se njegova uloga sada umanjuje. 


     On je ocenio da izjednačavanje dva antifašistička pokreta u Srbiji predstavlja obmanu, jer je partizanski ostao dosledan do kraja, a drugi je krenuo i odustao na početku borbe.

Нема коментара:

Постави коментар