уторак, 30. август 2011.

AZIL ZA GADAFIJEVU PORODICU U ALŽIRU


SAFIJA GADAFI

     Da li će i dugogodišnji libijski vlastodržac otići u Alžir? Tamo su trenutno njegova žena Safija, dva sina i ćerka. Prelazni savet traži njihovo izručenje. Njihovo utočište u Alžiru smatra "aktom agresije". Deo porodice "poraženog libijskog diktatora" Gadafija pobegao je u Alžir, potvrdilo je Ministarstvo inostranih poslova Alžira. Gadafijeva žena Safija, ćerka Aiša i sinovi Hanibal i Mohamed sa njihovom decom, juče su prešli libijsko-alžirsku granicu.


     "Alžir je objavio da su im dozvolili prelazak u 'treću' zemlju. Iako za to nemamo potvrdu, Alžir je naveo da su primili (Gadafijevu porodicu) iz humanitarnih razloga", rekao je Šamam. Alžirsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su supruga Gadafija, njegova dva sina i ćerka, ušli u ponedeljak u Alžir, podsetila je agencija AFP.


MOAMER I SAFIJA GADAFI
     Šamam je istakao da rukovodstvu libijskih pobunjenika nije jasno kako bilo ko može da "spase Gadafijevu porodicu" i da oni traže od Alžira da ih vrati u Libiju. "Uveravamo susede da želimo bolje odnose sa njima, ali smo odlučni u tome da Gadafijevu porodicu, kao i samog Gadafija, uhapsimo i sudimo im", kazao je Šamam, obećavajući fer suđenje.


AJŠA GADAFI



          Ministarstvo spoljnih poslova Alžira navelo je da su o dolasku Gadafijeve supruge Safije, ćerke Ajše i sinova Hanibala i Muhameda, obavešteni generalni sekretar UN i lider libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Džibril. Alžirsko ministarstvo nije pominjalo Gadafija, niti gde bi on mogao da se nalazi. Italijanska novinska agencija ANSA je, međutim, pozivajući se na pouzdane libijske diplomatske izvore, javila da se Gadafi i dvojica njegovih sinova Sadi i Seif al-Islam nalaze u mestu Bani Valid, na oko 100 kilometara južno od Tripolija.


     "Akt agresije"


     Prelazna vlada traži hitno izručenje prebeglih i istovremeno kritikuje Alžir šta je ponudio utočište članovima Gadafijeve porodice. "To je akt agresije protiv libijskog naroda i njegovih očekivanja", izjavio je ministar informisanja Mohamed Šamam.


HANIBAL GADAFI
     "Iskoristićemo sva pravna sredstva, da te kriminalce vratimo nazad i izvedemo ih pred sud." Šamam je upozorio Alžir da ne nudi Gadafiju utočište i naglasio: "Onaj ko to pokuša da uradi neprijatelj je libijskog naroda".


     Alžirski list Al Vatan piše da Alžir planira da zatvori granicu sa Libijom. Alžir je jedina susedna zemlja koja nije priznala libijski Nacionalni prelazni savet pobunjenika, kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.


     Sklonište u Libiji?


     Još nema informacija o tome gde se Gadafi trenutno nalazi. Vrlo verovatno je još uvek u Libiji. Prema informacijama italijanske novinske agencije Ansa, moguće je da se odbegli diktator nalazi u gradu Ban Valid, sto kilometara jugoistočno od Tripolija. Gadafi je zajedno sa sinom Al Saidom, javlja Ansa, pozivajući se na "diplomatske libijske izvore".


MOHAMED GADAFI
     Gadafijev sin Hamiz, koji je komandovao očevom elitnom jedinicom, najverovatnije je ubijen prilikom povlačenja. Od početka sukoba, vest o njegovoj smrti već je nekoliko puta objavljena.


     Predsednik libijskog Prelaznog saveta, Mustafa Abdul Džalil, pozvao je NATO na nastavak borbi protiv Gadafija. "On je još uvek u stanju da počini grozne stvari", rekao je Džalil u Dohi, na sastanku sa predstavnicima NATO-država i naglasio: "…da NATO nije pružio podršku Libiji, dogodio bi se najveći masakr u novijoj svetskoj istoriji".


     Opsada Sirte


     Napredovanje pobunjenika ka Sirti, Gadafijevom rodnom gradu, napreduje jako sporo. I na kraju rata, libijskim pobunjenicima je potrebna logistička i vojna pomoć. NATO je odlučio da pomogne pobunjenicima u okolini Sirte radarima, kao i raketama "zemlja-vazduh". 


     Evropska unija u međuvremenu je u Tripoliju otvorila Kancelariju za humanitarnu pomoć. Snabdevanje je u glavnom gradu posebno otežano. Novinari izveštavaju o praznim regalima u prodavnicama. Uz to, jedva da ima vode i struje. Sa Malte je za Tripoli krenuo brod sa 340 tona pijaće vode, hrane i lekova.
(Kristijan Valc i Boris Rabrenović)

Нема коментара:

Постави коментар