среда, 24. август 2011.

GADAFIJEVO "TAKTIČKO POVLAČENJE"


     Nakon što su pobunjenici zauzeli predsedničku rezidenciju, Moamer al Gadafi oglasio se preko radija. Gadafi je rekao da je njegovo povlačenje taktički potez i najavio nastavak borbi.

     Situacija u libijskoj prestonici Tripoliju ostaje i dalje nejasna. Pobunjenici jesu osvojili dobro čuvanu Gadafijevu rezidenciju, međutim vlastodržac najavljuje nastavak borbi.


     Gde se Gadafi nalazi ostaje nejasno. Očigledno je da u napadima pobunjenika nije ubijen, ni ranjen. Rano jutros Gadafi se obratio javnosti putem radija i objasnio da je njegovo povlačenje iz opkoljenog rezidencijalnog kompleksa Bab al Azizija ''taktički potez''. Kompleks je nakon više od 60 napada NATO avijacije potpuno razoren, objasnio je Gadafi i najavio da će nastaviti da se bori do pobede ili do smrti. "Bab el-Azizija je postao gomila ruševina pošto je 64 puta bio na meti (vazdušnih napada) NATO i mi smo se odatle povukli iz taktičkih razloga", poručio je libijski vođa u poruci emitovanoj na televiziji al-Oruba u vlasništvu Gadafijevog sina Saifa al-Islama.


     Nastavak borbi


     Posle žestokih borbi pobunjenici su uspeli da osvoje taj ''centar moći''. Stotine boraca i građana prodrlo je na taj prostor veličine od oko šest kvadratnih kilometara u centru Tripolija, slaveći pobedu nad diktatorom. Uloga NATO pri osvajanju predsedničke rezidencije ostaje nejasna. Portparol NATO kaže da avioni alijanse nisu pružali podršku pobunjenicima.


     Borbe u Libiji nastavile su se i sinoć. Dok su pobunjenici osvajali Tripoli, snage odane Gadafiju raketirale su primorski grad Misratu. Jedan od Gadafijevih ljudi, preko televizijskog programa Al-Oruba zapretio je pobunjenicima: ''Građanski rat će trajati još mesecima, a možda i godinama. Gadafijeve snage će Libiju, ako bude bilo potrebno, da pretvore u vulkan.''


     Poziv na jedinstvo


     Predsednik libijske Prelazne vlade, Mahmud Džibril poziva narod na jedinstvo. ''Počinjemo sa izgradnjom jedne nove Libije sa svim Libijcima kao braćom za jedinstvenu, civilizovanu i demokratsku naciju'', izjavio je Džibril u katarskoj prestonici Dohi.


     ''Dok se ne omoguće prvi izbori, Libijci bi trebalo da ostanu odani revoluciji'', rekao je Džibril. Kao predsednik izvršnog odbora Nacionalnog prelaznog saveta, on je drugi najvažniji čovek pobunjenika, posle predsednika Prelaznog saveta Mustafe Abdel Džalila.


     Poziva na jedinstvo Mahmud Džibril


     U glavnom gradu Katara, Dohi danas bi trebalo da se održi međunarodna konferencija za humanitarnu pomoć libijskom narodu, najavio je Džibril. Na konferenciji će učestvovati SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija, Turska, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati. Cilj sastanka je prikupljanje 2,5 milijardi dolara za Nacionalni prelazni savet, pre kraja Ramazana, kako bi Libijcima mogle da se isplate plate, kao i za pomoć najugroženijima. SAD su najavile da će narednih dana odobriti isplatu 1,5, milijardi dolara libijskog novca koji je trenutno zamrznut.


     Veliki broj poginulih i ranjenih u Tripoliju


MAHMUD DŽIBRIL
     Prema podacima pobunjenika, u borbama u glavnom gradu Libije od nedelje je poginulo više od 400 ljudi, a oko 2000 je ranjeno. Predsednik Prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil, saopštio je da je zarobljeno oko 600 Gadafijevih vojnika. Prvi čovek pobunjenika rekao je da će borbe da se nastave dok Gadafi ne bude uhapšen: ''Nadam se da ćemo ga uhapsiti živog i izvesti pred sud, da svet čuje za njegove zločine''.



     Nikaragva bi dala politički azil Gadafiju


     Nikaragva bi dala politički azil Moameru Gadafiju, ako bi on to zatražio, izjavio je savetnik predsednika ove centralnoameričke države Danijela Ortege, jednog od velikih saveznika libijskog lidera.


     ''Ako bi neko zatražio azil morali bismo da damo pozitivan odgovor, jer je našem narodu odobravan azil kada je ubijan tokom diktature Anastasija Somoze'', rekao je Bajardo Arse, savetnik za ekonomska pitanja.


     Arse je, međutim, istakao da bi bilo teško da se davanje azila sprovede u delo, jer Nikaragva nema svoju ambasadu u Libiji, javio je AP. Predsednik Ortega je nekadašnji levičarski pobunjenik koji se borio protiv Somozine diktature, koja je trajala od 1967. do 1979. godine.


     Levičarske vlade Nikaragve, Kube, Venecuele i Bolivije veliki su saveznici Gadafija i kritikovale su vojnu intervenciju NATO u Libiji, a Ortega je nedavno libijskog lidera nazvao ''bratom'' i ''prijateljem''.

(F. Verner i B. Rabrenović, 24.08.2011)

Нема коментара:

Постави коментар