среда, 24. август 2011.

STRES I HOLESTEROL HARAJU GRADOM


     Istraživanje Doma zdravlja ''Novi Sad'' pokazuje da je 66 odsto sugrađana svakodnevno pod stresom, 40 odsto ima povišen šećer u krvi, 55 odsto ima povišene vrednosti triglicerida, 63 odsto povišen holesterol, dok su 20 odsto ispitanih sugrađana pušači. Na pitanje da li idu na preventivne preglede, oko 65 sugrađana je odgovorilo odrično. Ovakvi podaci su rezultati akcije ''Otvorena vrata Doma zdravlja'', u kojoj građani bez participacije mogu da prekontrolišu svoje zdravlje i da se posavetuju sa zdravstvenim radnicima. Iako je znanje Novosađana o tome šta znači zdrav način života na visokom nivou, retki su oni koji se pridržavaju osnovnih pravila kako bi se zaštitili od bolesti. U ovoj zdravstvenoj ustanovi napominju da je usvajanje zdravih stilova života osnov prevencije nastanka bolesti. Takođe, lekari savetuju da ne treba čekati da bolest nadvlada organizam, nego odlaziti na preventivni pregled barem jednom godišnje. 
     ''Neophodno je razviti svest kod stanovništva o značaju prevencije i menjanju loših navika života, to je osnovna preporuka kako bi se usporilo ispoljavanje bolesti'' rekla nam je načelnica Službe za specijalističko - konsultativnu delatnost Olgica Jukić Neatnica napominjući da je povećanje odgovornosti za sopstveno zdravlje osnova za unapređenje zdravstvenog stanja.
     Naša sagovornica napominje da u ukupnoj populaciji dominiraju nezarazne hronične bolesti, a da bi se vratili na ''stazu zdravih ljudi'' moraju da obogate ishranu povrćem, a izbace siromašnu i zasićenu mastima hranu, da konzumiraju mlečne proizvode od obranog mleka, da jedu ribu najmanje tri puta nedeljno, a da zaslađene i gazirane sokove zamene vodom i sveže ceđenim voćem. Pored pomenutog, fizička aktivnost igra ključnu ulogu u savlađivanju stresa, a dr Jukić Neatnica savetuje i izbacivanje cigareta i alkohola iz upotrebe.
     Broj poseta Domu zdravlja raste iz godine u godinu. Prema podacima DZ ''Novi Sad'' godišnje se registruje oko dva miliona građana koji zatraže lekarsku pomoć, a ukoliko se nastavi ovaj tempo, broj poseta će u ovoj godini preći tri miliona. Iz Doma zdravlja napominju da svaki građanin mora da bude odgovoran za svoje zdravlje i da uskladi ponašanje sa zdravim načinom života kako bi se zaštitio od bolesti. (I. Dragić)



     Da bi se umanjili nedostaci a u piramidu uključila savremena shvatanja, 2005. godine napravljena je modifikacija piramide ishrane koja je nazvana MyPyramid (moja piramida) – www.mypyramid.gov.
     Ova piramida je trodimenzionalna i sa jedne njene strane su stepenice, što treba da naglasi koliki je značaj fizičke aktivnosti za zdrav život. Namirnice su raspoređene u trouglove različitih širina, što treba da označi proporciju njihovog unosa. Naravno, ovi trouglovi se ka vrhu sužavaju i to treba da pokaže da svaka promena u ishrani treba da bude postepena i balansirana. Postepeno smanjivati unos hrane do onog kojim se održava ciljna telesna težina, ali ne menjati odnos namirnica u ishrani.


     Često se u žurnalima pojavljuju razne ''hirovite'' dijete u kojima se izbacivanjem neke hranljive materije (ugljenih hidrata najčešće) postiže redukcija telesne težine, ali se one ne preporučuju jer se ne mogu trajno sprovoditi i ne zadovoljavaju kriterijum postepenosti.

Нема коментара:

Постави коментар