субота, 20. август 2011.

LIBIJA: POBUNJENICI SVE BLIŽE TRIPOLIJU


     Zemlje Južne Afrike pozvale NATO da zaustavi vojne operacije u Libiji


     Predsednik Angole Jose Eduardo dos Santos je u četvrtak 18. avgusta uputio zahtev čelnicima NATO-a da hitno zaustave vojne operacije u Libiji. On je takođe pozvao strane u sukobu da sednu za pregovarački sto kako bi razgovarali o političkom rešenju sukoba u Libiji, bez ikakvih preduslova. Poziv predsednika Angole došao je tokom njegovog govora na zatvaranju kongresa SADC (Razvoj južnoafričkih zemalja), održanog protekla dva dana u Luandi. Predsednik Angole, koji je preuzeo predsedavanje  SADC-om, poručio je da se treba usvojiti Mapa puta za rešenje libijskog konflikta koju je predložila Afrička unija, uključujući neposredan prekid vatre i zajednički dogovor svih sukobljenih strana.


     NATO gađao libijski brod


     Borbeni avioni NATO-a gađali su danas kod obala libijskog grada Zavije manji brod na kojem su bili vojnici libijskih oružanih snaga, saopšteno je agencijama iz Alijanse. U saopštenju se, koristeći stare, isprazne fraze, navodi da je brod gađan jer su vojnici predstavljali pretnju po civile. Libijski vojnici juče su saopštili da su preuzeli kontrolu nad poslednjom operativnom rafinerijom u gradu Zavija.


     Zvaničnik NATO-a nije želio da se spominje njegovo ime jer nije ovlašćen za razgovor sa medijima. Prema njegovim rečima, nakon što je brod pogođen, letelice NATO-a primetile su da je nekoliko ljudi plivalo ka obližnjoj obali. Alijansa je o tome obavestila nadležne službe i pokrenuta je operacija spasavanja. NATO je saopštio i da su avioni gađali pet tenkova kod Zavije. Separatisti su povećali broj frontova u Libiji u pokušaju da do kraja meseca steknu što bolje pozicije, kao i da izvrše pritisak na vlasti.


     Pobunjenici sve bliže Tripoliju


     Portparol libijskih pobunjenika Ahmed Bani izjavio je da je naftni terminal u Bregi na istoku Libije od jutros potpuno pod kontrolom pobunjenika. "Oslobodili smo Bregu i taj grad je potpuno pod našom kontrolom. Borci su u luci i preuzimaju rafinerije", rekao je Bani agenciji AP.


     U sukobima sa snagama lojalnim Moameru Gadafiju poginula su dvojica pobunjenika, a 15 je ranjeno, saopštio je portparol pobunjenika Mohamed Idris. Borbe za kontrolu nad Bregom, 200 kilometara jugozapadno od Bengazija, trajale su više od sedam dana. Pobunjenici su u petak objavili da su uspeli da zauzmu gradove Zavija i Zliten, dve ključne tačke u njihovom daljem napredovanju ka prestonici Tripoliju. U borbama za Zilten ubijeno je između 40 i 50 Gadafijevih boraca, 12 afričkih plaćenika je zarobljeno, a 40 pobunjenika je ranjeno, od kojih 10 teže. Zliten se nalazi oko 150 kilometara istočno od prestonice.


     Podrška stanovnika Zlitana vladi Libije


     Sinoć je Libijska televizija objavila snimak sa ulica libijskog grada Zlitana. Hiljade stanovnika tog grada izašlo je da zajedno pruži podršku svojoj vladi i svom lideru Moameru Gadafiju. "Alah, Moamer i Libija" - orilo se iz hiljada grla dok su kolone vozila zakrčile ulice Zlitana. Podrška libijskoj vladi iz dana u dan sve je veća. Civili se sami regrutuju u želji da što pre završe priču sa NATO i njegovim domaćim slugama. "Platili smo cenu, sad očekujemo nagradu, a to je potpuna pobeda" - rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim u programu libijske televizije emitovanom u povodu pogibije njegovog brata Hasana i još desetak mladića koje je NATO helikopter Apač ubio u gradu Zavija.

Нема коментара:

Постави коментар