недеља, 21. август 2011.

LIBIJA: ''ODLUČUJUĆA BITKA'' PROTIV GADAFIJEVIH SNAGA


     Libijski pobunjenici kažu da je u zemlji počela odlučujuća bitka. Ušli su u neka predgrađa glavnog grada, Tripolija, gde se vode teške borbe sa snagama lojalnim Gadafiju. NATO, kao glavna podrška pobunjenicima, je noćas bombardovao glavni grad Libije.

     To bi mogla biti odlučujuća bitka za budućnost Libije: trupe pobunjenika i vojnika Moamera Gadafija vode žestoke borbe u Tripoliju. Prema izveštajima pobunjenika, napadi su koordinisani sa NATO savezom koji je tokom noći više puta buta bombardovao glavni grad. Tamošnji mediji prenose da se u gradu čulo više jakih eksplozija, ali se za sada ne zna šta su bili ciljevi.


     Svedoci kažu da je borbi bilo u najmanje tri gradske četvrti Tripolija. Arapska TV stanica Al-Arabija javila je da su pobunjenici zarobili desetine Gadafijevih vojnika. Međutim, borbe skupo koštaju i same pobunjenike. Jedan od njihovih vođa je rekao da na strani pobunjenika ima najmanje 123 mrtvih. Pobunjenici kažu da su njihovi borci preuzeli kontrolu jednog skladištu oružja i međunarodni aerodrom u Tripoliju.


     Opozicione trupe izvojevale su, nakon tronedeljne ofanzive, odlučujuću pobedu osvojivši juče Zaviju, vrlo važan grad na obali udaljen tridesetak kilometara zapadno od Tripolija. Posmatrači ocenjuju da je zauzimanje Zavije ključno u daljem napredovanju snaga pobunjenika ka dvomilionskom Tripoliju.

     Istovremeno, vojni portparol opozicije, pukovnik Ahmed Omar Bani izjavio je da su pobunjenici bili primorani da napuste Bregu, jer su bili pod intenzivnim bombardovanjem snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju. Pobunjenici su tvrdili da su zauzeli tu industrijsku zonu, kao i da su preuzeli kontrolu nad čitavim sistemom naftnih postrojenja u Bregi.

     Važna moralna podrška opoziciji


     Libijska opozicija dobila je dodatno ohrabrenje na političkom planu, nakon što je nekada drugi čovek libijskog režima Abdel-Salem Džalud napustio Tripoli i prešao na stranu pobunjenika. Istorijska ličnost i jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, Džalud je 1969. učestvovao u državnom udaru koji je doveo libijskog vođu na vlast.

     Libijske vlasti pokušale su da umanje značaj Džaludovog odlaska tvrdeći da se on ionako već neko vreme ne bavi politikom. "Abdel-Salem Džalud je već duže vreme i svojom voljom napustio politiku. On često boravi u inostranstvu iz zdravstvenih razloga jer ima srčanih problema", navodi se u izveštaju agencije Džana. Prema poslednjim informacijama iz Tunisa, Džalud je sa ostrva Đerbe otputovao sa porodicom u Italiju.

     Gadafijev kraj je veoma blizu




     Predsednik Prelaznog nacionalnog saveta, glavnog političkog tela libijske opozicije, Mustafa Abdel Džalil ocenio je da je kraj Moamera Gadafija "vrlo blizu" i da će bez sumnje biti "katastrofalan". "U kontaktu smo sa najbližim saradnicima pukovnika Gadafija... sve pokazuje da je uz pomoć Boga, njegov kraj blizu", rekao je novinarima u Bengaziju.

     "Očekujem da će njegov kraj za njega i njegovu porodicu biti katastrofalan. Očekujem da će on takođe, pre toga izazvati anarhiju u Tripoliju. Nadam se da se varam", dodao je prvi čovek Prelaznog nacionalnog saveta.



     Počeo ustanak u Tripoliju, steže se obruč oko Gadafija




     KATAR – Snažna pucnjava iz automatskog oružja i serija eksplozija potresle su libijsku prestonicu Tripoli, dok komandanti pobunjenika, čije se snage nalaze na nekoliko desetina kilometara od prestonice, tvrde da nemiri signaliziraju početak napada na Gadafijevo glavno uporište. Pobunjenici su tokom večeri okružili vladine snage koje kontrolišu vojni aerodrom Mitiga u predgrađu Tripolija Tadžuri, preneo je Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.


     "Pobunjenici su kazali vojnicima da su došli u miru i da žele da izbegnu krvoproliće. U nekim područjima je isključena struja", kazao je neimenovani opozicioni aktivista za britansku agenciju. Po njegovim rečima, u sukobima u predgrađu Kada poginuo je za sada nepoznat broj pobunjenika. Vojni komandant pobunjenika u Bengaziju, pukovnik Fadlalah Harun, rekao je da okršaji u prestonici označavaju početak borbi za prestonicu, u koordinaciji sa NATO snagama. Harun je agenciji AP kazao da je oružje prikupljeno i poslato sinoć tegljačima u Tripoli.


     "Borci u Tripoliju su podigli ustanak na dva različita mesta u ovom trenutku - neki su u predgrađu Tadžura, a drugi su blizu aerodroma Matiga", rekao je Harun za arapsku televiziju Al Džazira. On je kazao da je 20. avgust odabran za početak ustanka, jer koincidira sa antičkom bitkom muslimana na Bedru, 624. godine.


     Portparol vlade Musa Ibrahim je na državnoj televiziji večeras negirao da je u prestonici počeo ustanak. "Tu je bilo nekoliko naoružanih pobunjenika koji su pobegli u predgrađa i bilo je meteža, ali sa njima smo se izborili u roku od pola sata i sada je mirno", rekao je on. On je kazao da su među uhapšenim pobunjenicima Alžirci, Tunišani i Egipćani i ponovio poziv antirežimskim snagama da se predaju, rekavši da će im biti oprošteno čak "iako su ubijali naše rođake". Ibrahim je na državnoj televiziji rekao i da Gadafi ostaje "lider libijskog naroda" i da je prestonica "dobro branjena".


     Pobunjenici: Ustanak u Tripoliju isplaniran


     LONDON - Protivnici Muamera el Gadafija u Tripoliju podigli su ustanak u koordinaciji sa pobunjeničkim snagama koje su okružile prestonicu, rekao je visoki zvaničnik pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta Abdel Hafiz Goga. "Nulti čas (čas napada) je počeo. Pobunjenici u Tripoliju su započeli ustanak", kazao je Goga, a preneo Rojters. "U koordinaciji smo sa pobunjenicima u Tripoliju. To je bio unapred postavljen plan. Oni su se već pripremali. Postoji veza sa pobunjenicima koji se približavaju Tripoliju sa istoka, zapada i juga", rekao je on. Goga je dodao da NATO snage bombarduju grad kako bi odvratile pažnju Gadafijevih snaga. "Sledeći časovi su ključni. Mnoge Gadafijeve brigade i njihovi komandanti su pobegli", rekao je Goga.


     Gadafi: Pobunjenici rešeni da unište libijski narod


     LONDON - Libijski lider Moamer el Gadafi poručio je u audio poruci, emitovanoj na državnoj televiziji u noći sukoba njegovih pristalica i ustanika u Tripoliju, da su pobunjenici "rešeni da unište libijski narod". On je čestitao stanovnicima Tripolija na tome što su "eliminisali pacove" i pozvao pobunjenike da okončaju "maskaradu". "Moramo staviti tačku na ovu maskaradu. Milioni moraju marširati da oslobode uništene gradove", rekao je on. Gadafi je kazao i da francuski predsednik Nikola Sarkozi želi libijsku naftu, preneo je Rojters.
     Tunis priznao pobunjenički savet, stranci beže iz Tripolija


     LONDON - Tunis je priznao pobunjenički savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, dok je Velike Britanija ocenila da je sukob u Libiji stigao do "ključne tačke", ali da je teško predvideti kakav će biti ishod. Tuniska državna agencija TAP javila je, pozivajući se na izvor iz vlade, da je Tunis odlučio da prizna pobunjenički Nacionalni prelazni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.
     Tunis je dosad bio uzdržan i neutralan prema sukobljenim stranama u susednoj Libiji, preneo je AFP. Ta severnoafrička država primila je stotine hiljada izbeglica iz Libije, koje su napustile domove bežeći od nasilja. U Londonu, podsekretar britanskog ministarstva spoljnih poslova Alister Bart rekao je danas da je libijski sukob stigao do "ključne tačke" i da je ustanak u Tripoliju u punom zamahu. Bart je, međutim, ocenio da je veoma teško predvideti ishod sukoba i dodao da on nema nikakvih saznanja o pregovorima o odlasku libijskog lidera Moamera Gadafija.


     Borbe oko Tripolija vode se na tri fronta, desetine žrtava


     KATAR - U području Tripolija se na tri fronta vode borbe između snaga libijskog lidera Moamera Gadafija i pobunjenika, u kojima su poginule desetine ljudi, a posle niza eksplozija i snažne paljbe koje su protekle noći ođekivale gradom, od jutros se, uglavnom, čuje samo sporadična pucnjava.


     Arapska satelitska televizija Al Džazira javila je da su pobunjenici ubili 31 vojnika, a zarobili 42. Predstavnik pobunjeničkog saveta Muhamed al-Harizi rekao je prethodno da je u sukobima poginulo više od 100 pobunjenika. Pobunjenici su saopštili da su, u koordinaciji sa NATO, prvi put napali libijsku prestonicu, u konačnom naporu da okončaju Gadafijevu 42-godišnju vladavinu, pošto su prethodno zauzeli tri ključna grada - Zaviju, Zliten i Bregu.


     Gadafi gubi teritoriju?


     VAŠINGTON - Zapadne novinske agencije javljaju da su libijski pobunjenici preuzeli kontrolu nad strateški važnim gradom Zavijom, na zapadu zemlje, stežući obruč oko prestonice Tripolija, uporišta libijskog lidera Moamera Gadafija.


     Novinari koji su posetili Zaviju tvrde da su pobunjenici zauzeli centralni trg i druge položaje koje su prethodno držale pro-Gadafijeve snage, koje nastavljaju da gađaju grad sa istoka. Pobunjenici su ranije ove nedelje uspeli da se probiju do Zavije, a u četvrtak su objavili da su zauzeli rafineriju, koja snabdeva gorivom Tripoli, koji se nalazi 50 kilometara istočno. U međuvremenu, visoki komandant pobunjeničkih snaga danas je objavio da su njegovi borci potpuno preuzeli kontrolu nad Bregom, pošto su prethodno zauzeli industrijski sektor grada, u kome se takođe nalazi jedna od glavnih rafinerija. Ta tvrdnja međutim, nije potvrđena iz nezavisnih izvora.


     Pobunjenici i Gadafijeve snage bore se u i oko Brege već mesecima, i grad je nekoliko puta prelazio iz jednih u druge ruke, a ukoliko je tačno da su pobunjenici sada preuzeli kontrolu nad rafinerijom to bi bio još jedan veliki udarac za Gadafija. Stambeni deo Brege pobunjenici su osvojili ranije ovog meseca. Poslednjih nedelja, oblast koju kontorlišu pro-Gadafijeve snage se značajno smanjila, dok pobunjenici, uz podršku NATO aviona, napreduju ka Tripoliju sa zapada, istoka i juga, pokušavajući da okončaju njegovu autokratsku vladavinu koja traje više od četiri decenije.


     Pobuna u Libiji neće uspeti


     TRIPOLI - Seif al-Islam, sin libijskog lidera Moamera Gadafija, rekao je rano jutros u govoru emitovanom na libijskoj državnoj televiziji da režim neće odustati od borbe. "Pobuna u Libiji neće uspeti. Nikada nećete videti Libijce da se predaju i mašu belom zastavom: to je nemoguće. Ovo je naša zemlja i nikad je nećemo napustiti", rekao je on. "Mi smo na svome, u svojoj zemlji. Pružaćemo otpor šest meseci, godinu dana, dve godine... i pobedićemo", kazao je Al-Islam. "Nećemo se predati, nećemo odustati od borbe", upozorio je on. "To nije odluka Seifa al-Islama niti Gadafija, već odluka libijskog naroda." Al-Islam je dodao da je Gadafijeva porodica "platila visoku cenu, kao i svi Libijci" i pozvao je pobunjenika na razgovore. "Ako želite mir, mi smo spremni", poručio je on.


     Gde je Gadafi?


     LONDON - Lider Libije Moamer Gadafi napustio je domovinu i uputio se ka Venecueli, izjavio je britanski sekretar spoljnih poslova Vilijem Hejg. Hejg je to izjavio pozivajući se na informacije "koje su došle" do njega. Posle hitnog sastanka šefova diplomatije EU u Briselu o situaciji u Libiji, britanski ministar je upitan da li Britanija ili neka druga zapadna zemlja zna da li je Gadafi napustio Tripoli.
"Nemam informacije da je on tamo, mada su do mene došle neke informacije koje sugerišu da je on na putu za Venecuelu", rekao je Hejg. 


     Britanski zvaničnici su naglasili da je Hejg aludirao "ne na izveštaje medija, već na informacije iz drugih kanala". "Ovo je verodostojna informacija", rekao je jedan neimenovani diplomata. Jedan viši izvor iz venecuelanske vlade opovrgao je izveštaje da je Gadafi na putu ka toj južnoameričkoj zemlji, na čijem čelu se nalazi Ugo Čaves, koji je ranije nudio Gadafiju utočište. Taj izvor je naveo da su informacije o Gadafijevom odlasku u egzil "neosnovane glasine". 


     Svetski mediji danas se pozivaju na različite izvore i prenose da je Gadafi napustio Libiju, navodeći različite destinacije ka kojima se libijski lider uputio. Neki mediji tvrde da je Gadafi, u pratnji dva sina krenuo u Italiju, dok se Dejli telegraf u najnovijim informacijama poziva na izjave stanovnika Tripolija, koji tvrde da su Gadafi i sinovi najverovatnije otišli u Alžir. Britanski podsekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Alister Bert rekao je u intervjuu za privatnu televiziju Skaj njuz da je počeo "ustanak u Tripoliju" i da je situacija u Libiji dostigla "tačku izuzetne važnosti". On je ocenio da je teško utvrditi šta se tačno u gradu dešava, kao i da "niko ne zna koliko će biti teško, kako će se snage lojalne Gadafiju ponašati na terenu i koliko dugo će trebati da shvate da je igra došla do kraja i da treba, kao neki visoki zvaničnici, da napuste Gadafija"


     Libijski pobunjenici su saopštili da su sinoć u saradnji sa NATO-om počeli prvi napad na prestonicu Tripoli, a u gradu su se tokom noći čuli neobično jaki pucnji i eksplozije, preneli su svetski mediji. U području Tripolija se na tri fronta vode borbe između snaga libijskog lidera Moamera Gadafija i pobunjenika uz podršku NATO, u kojima su poginule desetine ljudi, a posle niza eksplozija i snažne paljbe koje su protekle noći ođekivale gradom, od jutros se, uglavnom, čuje samo sporadična pucnjava. Arapska satelitska televizija Al Džazira javila je da su pobunjenici ubili 31 vojnika, a zarobili 42.


     Gadafijev saradnik u Rimu


    LONDON - Italijanski ministar odbrane Injasio La Rusa potvrdio je da je nekad drugi čovek libijskog režima Abdel-Salem Džalud u Italiji, pošto je napustio Tripoli. La Rusa, kako prenosi italijanska novinska agencija ANSA, nije naveo gde se tačno Džalud nalazi. Libijski pobunjenici saopštili su u petak da je Džalud prešao na njihovu stranu, pošto je napustio režim libijskog lidera Moamera Gadafija. 


     Istorijska ličnost i jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, Džalud je 1969. učestvovao u državnom udaru koji je doveo libijskog vođu na vlast. Libijske vlasti pokušale su da umanje značaj Džaludovog odlaska tvrdeći da se on ionako već neko vreme ne bavi politikom. "Abdel-Salem Džalud je već duže vreme i svojom voljom napustio politiku. On često boravi u inostranstvu iz zdravstvenih razloga jer ima srčanih problema", navodi se u izveštaju agencije Džana. 


     Kako navodi agencija AP, Džalud je devedesetih godina imao prve sukobe sa Gadafijem. Kako su ranije preneli italijanski mediji, on je prvo sa porodicom otišao u Tunis, a juče je stigao u Italiju. Današnja izjava italijanskog ministra odbrane je prva zvanična potvrda da je bivši drugi čovek libijskog režima u Italiji.


     Više hiljada vojnika brani Tripoli


     TRIPOLI - Libijsku prestonicu Tripoli brani "više hiljada vojnika", izjavio je danas portparol Moamera Gadafija Musa Ibrahim. "Više hiljada profesionalnih vojnika i dobrovoljaca brani grad", rekao je Musa novinarima u Tripoliju nakon što su pobunjenici saopštili da su počeli operaciju izolacije libijskog lidera. Međutim, Ibrahim nije prokomentarisao tvrdnju pobunjenika, prenosi AFP.


     Ibrahim je optužio NATO da je pomogao pobunjenike avionima, oružjem, informacijama i logističkom podrškom i okrivio države članice Alijanse za krvoproliće u Libiji. "Ljude pogubljuju na ulicama Zavije, Garijana i (zapadnog predgrađa Tripolija) Džanzur", dodao je Musa. "Za NATO je najvažnija stvar pad libijske vlade", rekao je on i dodao da je zapadna alijansa "pojačala nemoralnu kampanju protiv libijskog naroda". Ibrahim je optužio pobunjenike da su tokom proteklih dana pogubili 34 osobe, ne precizirajući gde i dodao da su pobunjenici odgovorni za nekoliko silovanja u mestu Sorman, na zapadu zemlje. 


     Nakon noći u kojoj su odjekivale eksplozije i puščana paljba, danas posle podne u Tripoliju je mirno, javio je novinar AFP-a koji se nalazi na licu mesta, ali očevici navode da se u nekoliko predgrađa još čuje pucnjava, na primer, u predgrađu Tadžura. Pobunjenici u Bengaziju tvrde da je u prestonici u toku operacija "Sirena" čiji je cilj izolacija Gadafija i njegova predaja ili odlazak.


     Napad na brod za evakuaciju


     TRIPOLI - Vatra je otvorena na malteški brod koji je trebalo danas da evakuiše strane državljane iz Tripolija, pa je bio prisiljen da se povuče na pučinu, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova. "Malteški brod MV Triva 1 koji je trebalo da evakuiše strane državljane iz Libije nije jutros mogao da uđe u luku Tripoli. Na njega je otvorena vatra, tako da je morao da se vrati na pučinu", rekla je AFP-u portparolka ovog ministarstva Polina Kapušinska. "U toku su razgovori sa pobunjenicima koji treba da dozvole ulazak broda u luku i bezbednu evakuaciju stranaca", istakla je Kapušinska. 


     Među ljudima koji čekaju evakuaciju iz Tripolija, koji su napali pobunjenici sa ciljem da svrgnu Moamera Gadafija, nalazi se i jedna Poljakinja i njeno troje dece. Velika Britanija saopštila je da devetoro Britanaca čeka ovaj isti brod kao i drugi strani državljani.


     Separatisti u smrtnom ropcu


     TRIPOLI - Po izveštajima od svojih saradnika u libijskom gradu Zavija, taj je grad u potpunosti pod kontrolom libijskih oružanih snaga. Juče je pretrpeo velika razaranja od strane NATO i stradao je veliki broj stanovnika, ali grad je uspeo da se odbrani. Libijska vojska je, kako nam javljaju dopisnici iz Libije, pred još jednom velikom pobedom. Naime, potpuno oslobođenje grada Adžabija je pitanje sata. Što se tiče Tripolija, izložen je stalnom NATO bombardovanju, ali narod živi, koliko može, normalnim životom. Vesti koje preko zapadnih medija serviraju separatisti o njihovim navodnim uspesima, nemaju veze sa istinom. Istina je, u stvari da su libijski separatisti neorganizovane grupe bandi kojima je cilj pljačka i lično bogaćenje, što dovodi do čestih međusobnih sukoba. Zbog toga poslednji napadi koje izvode su zapravo njihov smrtni ropac. NATO pokušava žestokim bombardovanjem i medijskom kampanjom oslabiti libijsku vlast, što mu ne uspeva. Rok koji je NATO dobio za agresiju na Libiju ističe u septembru. Sudeći po moralu i spremnosti libijskog naroda, pobednik u ovom sukobu je poznat.


     Propaganda gubitnika


     Američki i zapadni mediji jučer su, po ko zna koji put od početka libijske krize, izmislili da libijski lider Moamer Gadafi namerava da napusti zemlju. Dokaz za laži bio im je venecuelanski avion parkiran na jednom od tuniskih aerodroma. Jutros se avion vratio u Venecuelu ali, na žalost američkih "dobro obaveštenih izvora" u njemu nije bio libijski lider nego Senjor Garivas Alverde, lični predstavnik Huga Chaveza koji je učestvovao u pregovorima o Libiji. I libijski zamenik ministra spoljnih poslova Kaled Kaim, u izjavi za CNN, odlučno je pobio laži američkih i britanskih medija da pukovnik Gadafi sa svojom porodicom namerava napustiti Libiju. "Mi smo platili visoku cenu i nemamo ništa ispred nas, osim nagrade. A nagrada je pobeda nad izdajnicima koji su sarađivali sa neprijateljima i odgovorni su za krvoproliće u Libiji.", rekao je Ibrahim Musa, čijeg su mlađeg brata prekjuče u Zaviji ubili NATO-ovi jurišni helikopteri Apache. On je takođe rekao da su linije separatista odsečene snabdevanjem od obale i od juga i da se nalaze u okruženju.


Нема коментара:

Постави коментар