понедељак, 22. август 2011.

LIBIJA: KAKO POSLE GADAFIJA?

     Pozivi Gadafiju da se preda


     Brojni svetski zvaničnici pozvali su Moamera Gadafija da se preda, ocenjujući da je pobeda pobunjenika izvesna i najavile pomoć novim libijskim vlastima. Britanski premijer Dejvid Kameron istakao je da Gadafi treba da prestane sa borbom i da će o njegovoj sudbini odlučiti Nacionalni prelazni savet. On je, kako prenose agencije, rekao da Libiju kroz tranziciju moraju voditi Libijci, ali da će Velika Britanija nastaviti da pomaže. Kameron je ukazao da Velika Britanija ima snažno prisustvo u Bengaziju i najavio da će obnoviti diplomatsko prisustvo u Tripoliju. Kameron je ocenio da tranzicija možda neće biti tako laka, ali da "arapsko proleće predstavlja korak bliže slobodi i demokratiji". 


     Britanija je navela da će uskoro odmrznuti oko 20 milijardi dolara blokiranih libijskih sredstava da bi pomogla pobunjenicima da uspostavi red. On je u saopštenju naglasio da bi Gadafi posle 42 godine na vlasti trebalo da izbegne da njegov narod bude izložen daljim nepotrebnim patnjama. 


     Sarkozi je pozvao Gadafija da pod hitno naredi svojim snagama da obustave vatru, predaju oružje, i vrate se u kasarne, i stave se na raspolaganje novim vlastima. Francuska je najavila planove za organizovanje sastanka međunarodne Kontakt grupe o Libiji iduće nedelje, predsednik Francuske Nikola Sarkozi pozvao je Gadafija da hitno preda "preostalu vlast", pošto više nema sumnje u pobedu pobunjenika. 


     Šef odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačjov ocenio je da je "situacija za Gadafija dostigla tačku sa koje nema povratka", te da on nema više kontrolu nad događanjima, čak ni u Tripoliju. Prema njegovom mišljenju, Gadafi mora priznati poraz i povinovati se volji naroda. Istovremeno je Kosačjov ukazao da postoje naznake da je u događajima, kada su opozicione snage krenule na Tripoli, bilo podrške NATO, što je za žaljenje, jer dovodi u sumnju legitimitet događaja, kao i budućnost zemlje


     Portparol nemačke vlade Štefen Sajbert je na konferenciji za štampu kazao da je jasno da je u Libiji dostignuta tačka sa koje nema povratka. Sajbert je dodao da je Berlin spreman da pomogne Libiji u procesu političke, materijalne i moralne obnove



     Mesić: Javio mi se Gadafi





     Stjepan Mesić, veliki prijatelj Moamera Gadafija, naveo da mu se pre nedelju dana javio libijski lider i da je želeo kompromis, ali nakon prestanka NATO napada.


     Bivši hrvatski predsednik tvrdi da je Gadafi bio spreman potpuno se povući iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da on neće biti prepreka.     Jedini uslov za uvođenje višestranačkog sistema i za sprovođenje reformi je bio da prethodno prestanu NATO napadi.


     "Mogu takođe potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala sa tom porukom preko svih raspoloživih kanala dopreti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organizovanju i vođenju vojnih operacija u Libiji", stoji u Mesićevom saopštenju, u kojem upozorava i na opasnosti korišćenja UN kao pokrića za metode koje se teško mogu dovesti u sklad sa Poveljom UN. 


     "Pobuna ograničenih razmera, koja je pre više od pola godine počela u jednom delu Libije, završava rušenjem režima u Tripoliju. Desetine hiljada vazdušnih udara NATO snaga, kao i završne operacije u kojima su, prema svemu sudeći, učestvovale i pomorske snage Atlantskoga saveza, slomili su gotovo potpuno otpor snaga lojalnih pukovniku Gadafiju", navodi Mesić. 


     Bivši predsednik ne želi komentarisati Gadafijev režim, niti ga ocenjivati ga "bez ikakvih iluzija o njegovom karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokratijom, ali i uz punu svest o strogo sekularnom karakteru vlasti koja je srušena", te izražava žaljenje što su borbe i NATO udari odneli veliki broj ljudskih života. 


     "Iskreno želim Libijcima da ostvare mir i zadrže kontrolu nad bogatstvima svoje zemlje, a u interesu njenog daljeg napretka i demokratskog razvoja", zaključio je Mesić, koji se danas na svoju inicijativu sastao sa ambasadorima Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.




     Jedan sin pobegao, drugi likvidiran


     TANJUG, AL-JAZZERA, CNN, BBC - Snage Moamera Gadafija uspele da oslobode Muhameda, jednog od njegovih sinova, a na drugoj lokaciji pronađeno telo za koje se pretpostavlja da je sin Hamis.


     Al džazira je objavila da su u Tripoliju pronađena dva tela, od kojih jedno najverovatnije pripada drugom Gadafijevom sinu. Muhamed Gadafi jedan je od trojice Gadafijevih sinova koje su zarobili pobunjenici. Gadafijeve snage zatim su upale u kuću u kojoj je Muhamed bio zatvoren i oslobodile ga posle sukoba sa stražarima, objavio je arapski kanal.


     Danas ranije, libijski pobunjenici su zarobili još jednog Gadafijevog sina, Sadija, izvestila je Al Arabija, pozivajući se na izvore iz Nacionalnog prelaznog saveta. Dvojica sinova libijskog vođe - Saif el-Islam i Muhamed, zarobljeni su sinoć. Arapska televizija je prenela i da su se Gadafijeve snage danas sukobile sa pobunjenicima u blizini granice sa Tunisom. 


     Gadafijeve snage su granatirale pobunjeničke položaje kod Bukamaša, na 17 kilometara od granice sa Tunisom, kako bi zaustavile pokušaj pobunjenika da dođu do graničnog prelaza Ras Džadir, preneo je Rojters. 


     Vođa pobunjenika Mustafa Abdel Džalil čestitao je danas libijskom narodu na "istorijskoj pobedi" i zahvalio se snagama NATO-a na vojnoj podršci, ali je istovremeno i upozorio da će "istinski trenutak pobede uslediti kada Gadafi bude uhvaćen"


     "Gadafijeva era je gotova", rekao je on na konferenciji za novinare u Bengaziju, na istoku Libije. Abdel Džalil je rekao da se nada da će Gadafi, protiv kojeg je nalog za hapšenje izdao Međunarodni krivični sud, uskoro biti "živ uhvaćen kako bi moglo da mu se organizuje pošteno suđenje".


     Ban Ki Mun pozvao Gadafijeve pristalice da prekinu otpor


     Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je snage lojalne Gadafiju da odmah okončaju borbe i utru put "glatkoj tranziciji" koja će osigurati slobodnu i demokratsku budućnost zemlje, prenose svetski mediji. Ban je u sedištu UN u Njujorku rekao da je važno da se konflikt okonča kako bi se izbegle dalje žrtve i da ne bi smelo da dođe do odmazde. On nije pozvao Gadafija da napusti vlast. 


     "Pokušavali smo da stupimo u kontakt sa njim, i ja sam nedavno lično pokušao da razgovaram sa njim, ali kao što biste mogli da očekujete, to nije bilo moguće", kazao je Ban i dodao da ne zna gde se trenutno libijski lider nalazi.


     Portparol Pentagona Dejvid Lapan veruje da je Moamer Gadafi i dalje u Libiji 


      Lapan je napomenuo da će SAD nastaviti da pružaju podršku vazdušnoj kampanji NATO-a iznad Libije, ali je odbacio spekulacije da bi američke trupe mogle biti u sastavu eventualnih međunarodnih snaga u toj zemlji. 


     "Ako bi bilo neke prelazne misije, ostaje da se vidi da li bi je uputile Ujedinjene nacije ili NATO. Ali i dalje ne planiramo da šaljemo bilo kakve snage u Libiju", rekao je portparol Pentagona. Neće biti američkih vojnika na terenu, ponovio je Lapan stav administracije u Vašingtonu.


     Libijska državna televizija Al-Džamahirija prestala je rano posle podne da emituje program, ali navodi krugova bliskih opoziciji da su je pobunjenici preuzeli nisu potvrđeni. Opozicioni sajtovi objavili su da su pobunjenici, koji su juče ušli u Tripoli a danas i u kvartove u centru grada, ušli u zgradu državne televizije, ali ta informacija nije potvrđena iz nezavisnih izvora. Nakon što je emitovanje programa na Al Džamahiriji prestalo, ekran je bio potpuno crn, a potom se, nakon nekoliko minuta, u donjem desnom uglu pojavio logo. 


     Snajperisti, koji brane Gadafija, raspoređeni su u Tripoliju. Čak ni one oblasti koje su pod kontrolom opozicionih snaga još nisu potpuno bezbedne. Bab al Azizijah je i dalje u rukama vlade. Izvor Al Džazire potvrdio je da u Tripoliju nema struje, kao i da je onemogućena komunikacija.



     Obama poziva Gadafija na predaju


     Predsednik SAD Barak Obama pozvao Moamera Gadafija da se javno odrekne vlasti i da, zbog dobrobiti Libije, pozove svoje preostale snage da polože oružje.


     On je izjavio da je vladavina libijskog lidera okončana. "Jasno je da se Gadafijev režim približava kraju i da je budućnost Libije u rukama njenog naroda", rekao je Obama u obraćanju prenetom preko elektronskih medija, ali je upozorio da, ipak, nije još sve gotovo.


     "Dok je režim u kolapsu, još se vode žestoke borbe u nekim oblastima i ima vesti da delovi režima prete da će nastaviti borbu. Iako je jasno da je Gadafijeva vladavina gotova, on i dalje ima mogućnost da smanji dalje krvoproliće tako što će se eksplicitno odreći vlasti i pozvati te snage da polože oružje za dobrobit Libije", kazao je Obama. On je dodao da libijska opozicija treba da nastavi tranziciju koja će biti mirna i pravedna. 


     "Pravda neće doći iz odmazde i nasilja, već iz pomirenja u Libiji koja svojim građanima omogućava da odaberu sudbinu", rekao je američki predsednik. 


     On je poručio da će SAD biti prijatelj i partner Prelaznog nacionalnog saveta, sa kojim će američki diplomati raditi da bi se obezbedila zaštita državnih institucija Libije i pomoći im sredstvima koja su bila zamrznuta Gadafijevom režimu. "Tražićemo da ta tranzicija vodi ka demokratskoj Libiji", istakao je Obama. On je podsetio da događaji u Libiji imaju poseban značaj za američki narod, jer, kako je istakao, Gadafijev režim je odgovoran za smrt mnogih Amerikanaca u "aktima terora u prošlosti". 


     Američkim saveznicima Obama je poručio da je intervencija u Libiji pokazala šta se može postići međunarodnom saradnjom. "NATO se pokazao kao najsposobnija alijansa u svetu, čija snaga potiče kako od vatrene moći, tako i od snage demokratskih ideala", rekao je predsednik SAD.


     Merkelova: Zaustaviti krvoproliće


     Svet mora da pomogne da se situacija u Libiji stabilizuje posle pada režima Moamera Gadafija i da spreči dalje krvoproliće u toj zemlji, izjavila je večeras nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je tokom posete Zagrebu rekla i da bi Gadafijev novac trebalo upotrebiti za finansiranje razvoja demokratije u Libiji. 
"Danas smo svedoci početka sloma režima bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, čija moć počinje da se ruši. Izuzetno je važno da sprečimo bilo kakvo dalje krvoproliće", istakla je Merkelova. 



     Kako posle Gadafija: međunarodne trupe u Libiji?


     Posle pada Gadafijevog režima Libiji će najverovatnije biti potrebne međunarodne trupe, rekao je predsednik američkog Saveta za međunarodne odnose Ričard Has.


     On je za "Fajnenšel tajms" rekao da pobunjenici imaju malo toga zajedničkog, osim što su protiv Gadafija. "Sada se NATO mora suočiti sa svojim uspehom. Neka vrsta međunarodne pomoći, najverovatnije međunarodnih snaga, će biti potrebna kako bi se uspostavio i održao red", rekao je Has. On je dodao da pljačke moraju biti sprečene, a tvrdokorne pristalice Gadafijevog režima poražene. 


     Has je dodao da plemenski rat u Libiji mora biti sprečen kako ta zemlja ne bi krenula putem građanskog rata kakav vlada u Iraku posle pada režima Sadama Huseina, ili putem haosa kakvi vladaju u Somaliji i Jemenu. 


     Ričard Has, koji je na funkciji predsednika Saveta za međunarodne odnose još od 2003, bio je jedan od najžešćih protivnika američke intervencije u Libiji, jer je smatrao da nije pruženo dovoljno vremena ostalim formama uticaja na situaciju, niti je postojala realna opasnost od masovnog pokolja.



     NATO pomogao pobunjenicima u planiranju napada na Tripoli?


     Naglo napredovanje opozicionih snaga nakon šestomesečnog građanskog rata, kulminacija je, kako tvrde pobunjenici, dobro koordinisanog plana koji su oni skovali sa NATO savezom i onim građanima Tripolija koji su se protivili Gadafijevom režimu, javlja AP. 


     Dok su pobunjenici juče za samo nekoliko sati pregazili 30 kilometara do Tripolija, zauzimajući grad za gradom uključujući jednu od ključnih baza Gadafijeve vojske, u prestonici je izbio ustanak građana koji su od pobunjenika tajno dobili oružje. Kada su snage opozicije došle do ulaza u Tripoli, predao se bataljon specijalaca koji su čuvali grad, a kako navodi AP, razlog je što je njihov komandant u tajnosti bio lojalan pobunjenicima, rekao je njihov visoki zvaničnik Fati Al Baja. Prema njegovim rečima, brata tog komandanta je pre nekoliko godina pogubio Gadafijev režim.


Нема коментара:

Постави коментар