среда, 24. август 2011.

VOJVODINA TRAŽI VIŠE NEGO ŠTO JOJ SE NUDI



     Nacrt zakona o javnoj svojini još nije došao do predstavnika pokrajinskih i lokalnih vlasti, a nisu ga videli ni predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine.


     Samim tim, nije počela ni javna rasprava koja je oročena do 31. avgusta, što je prilično zgusnut raspon vremena, imajući u vidu koliko strana zainteresovanih za njegovu primenu ima.


     Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će donošenjem ovog zakona i onog o restituciji biti ''zaokruženi bitni elementi za funkcionisanje demokratije u Srbiji, za decentralizaciju i za privlačenje privatnih investicija. 
Nacrtom zakona o javnoj svojini predviđen je 'funkcionalni princip' u određivanju javne svojine, a definisana su i opšta dobra koja neće moći da budu prodata i privatizovana. Vojvodini će,'' naglasio je Đelić, ''pripasti sve što je – po Ustavu i zakonima – imovina države Srbije koju koristi Pokrajina.'' 


     Iako je bilo dosta prepucavanja oko toga treba li Pokrajini vraćati puteve i železnicu, što je stav koji je zastupao predsednik Radne grupe za izradu nacrta zakona Bojan Kostreš, to se ipak neće dogoditi. I tako koncipiran predlog zakona očekuju svi kojih se to tiče, a u javnoj raspravi učešće najavljuju i pojedini predstavnici stranaka iz aktuelnog saziva vojvođanske Skupštine.
Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije u Skupštini Vojvodine Jožef Šandor za ''Dnevnik'' kaže da je video samo pojedina rešenja iz predloga zakona o javnoj svojini, ali da će svakako učestvovati u javnoj raspravi kada se upozna s potpunim zakonskim rešenjem. 


     ''Mi smo na severu Vojvodine već počeli da upoznajemo ljude po mesnim zajednicama, između ostalog i o rešenjima iz tog zakona, što ćemo činiti i narednih dana'' kaže Šandor. Po njegovim rečima, sedam dana koliko je ostavljeno za javnu raspravu nije dovoljno da se prikupi dovoljan broj konstruktivnih primedbi jer se radi o važnom zakonu. 


     ''Što se mene tiče, a to je i moj lični stav i stav koji zastupam kao poslanik URS-a, sve što je nižim nivoima vlasti oduzeto sada mora da se vrati'' objašnjava Šandor.


     Sa druge strane, Srpska radikalna stranka na pokrajinskom nivou neće učestvovati u javnoj raspravi. Prvi čovek poslaničke grupe SRS-a u Pokrajinskoj skupštini Milorad Mirčić kaže kako je čitava priča o donošenju zakona o javnoj svojini unutarkoalicijska stvar koja se očigledno tiče samo Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine. ''To je još jedan od onih poteza vlasti na kojima gradi svoj predizborni marketing i mi u tome nećemo učestvovati. U tom zakonskom rešenju nema ničeg pametnog osim činjenice da Republika ostaje kao krovna organizacija koja odlučuje o tome šta kome od imovine pripada, što daje neku nadu da se taj zakon jednom može popraviti'' kaže Mirčić. 


     On ističe da donošenje zakona o javnoj svojini nije pitanje odnosa države prema građanima i raspodeli javne imovine već unutarkoalicijska igra. Ni predstavnici Socijalističke partije Srbije u Skupštini Vojvodine još nisu imali prilike da vide kako će izgledati preraspodela imovine. Poslanik iz redova SPS-a i predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić za ''Dnevnik'' kaže da će razmotriti učešće u javnoj raspravi kada vidi zakon. 


    ''Moj stav je odavno poznat: mora se opštinama i Pokrajini vratiti sve što je oduzeto. Sve je bolje funkcionisalo, uključujući i železnicu, kada su te nadležnosti bile u dvorištu opština i Pokrajine'' ističe Smiljanić. Njegov kolega, predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Tivadar Tot rekao je da će o učešću u javnoj raspravi odlučiti Predsedništvo te stranke na sastanku koji je bio zakazan za juče uveče, ali da će sasvim sigurno odluka biti da se u tom procesu učestvuje. 


     ''Za nas je pitanje pokrajinske imovine od veoma velikog značaja. Kada su takve stvari, koje se tiču Vojvodine, na dnevnom redu, uvek smo gledali da budemo prisutni i konstruktivni'' kaže Tot. Po njegovim rečima, zakonsko rešenje koje se nudi nije najbolje jer ima dosta nedoumica.

     ''Vojvodina će sigurno tražiti mnogo više nego što joj se sa republičkog nivoa nudi i videćemo gde će moći da se napravi sredina. Naš generalni stav je da se Pokrajini mora vratiti sva imovina koja joj je oduzeta, a to je moguće učiniti ako se napravi dobra vremenska dinamika jer ne mora sve da bude odjednom'' smatra Tivadar Tot.
(P. Klaić)


     Nacrt zakona na sajtu


     Nacrt zakona o javnoj svojini istaknut je na zvaničnom internet-sajtu Ministarstva finansija. Kompletan tekst zakona i njegova sažeta prezentacija mogu se videti na adresi: www.mfin.gov.rs, u okviru linka ''Predlozi i nacrti''.

Нема коментара:

Постави коментар