понедељак, 29. август 2011.

PEŠIĆEVA: DVE OPCIJE, ALI BEZ KOSOVA


     Srbiji se nude samo dve mogućnosti: da li hoće u EU bez Kosova ili neće, takođe bez Kosova, rekla je poslanica u skupštini Srbije Vesna Pešić za Blic.


     "To je jedino što nam se nudi. Ako nastavimo sa aktuelnom politikom, i Kosovo i EU, nećemo dobiti ništa", rekla je Pešićeva u intervjuu Blicu.


     Realna je šansa, smatra ona, da se u pregovorima Beograda i Prištine, uz asistenciju EU, dogovori široka autonomija za sever Kosova, koja bi sačuvala institucije kosovskih Srba i tako da one ne bi bile predate Prištini. To bi značilo, dodaje Pešićeva, da bi Srbi na Kosovu imali svoje škole, sudstvo, zdravstvo, regionalno predstavljenje i da bi na čelu tih institucija bili Srbi. 


     "Ali to znači da bi to bila autonomija u okviru kosovske države", rekla je ona i dodala da savetnici nemačke kancelarke Angele Merkel učestvuju u izradi plana da Srbi na severu Kosova dobiju autonomiju. 


     Vesna Pešić navodi i da vlasti u Beogradu moraju da prihvate činjenicu da su granice na Kosovu povučene i da neće biti podele Kosova u šta se kako ona kaže, veruje u krugovima oko Borisa Tadića. 


     Ona smatra da je najveća šteta po građane to što u Srbiji "nema te hrabrosti" koja bi na takav način rešila kosovski problem. 


     "Zato ćemo mi ostati zakucani u jednoj potpuno neuspešnoj politici koja će se završiti tako što mi nećemo biti u EU, a nećemo imati ni Kosovo jer je ono davno izgubljeno", rekla je Vesna Pešić.

Нема коментара:

Постави коментар