субота, 20. август 2011.

BALON PUN VODE TRESNUO SA ''NEBA''


     Mada je prošle godine Komunalna inspekcija počela da kontroliše klime iz kojih voda kaplje po prolaznicima i fasadama, neki sugrađani ne poštuju pravila, već postavljaju priručne patente na ovim uređajima.


     Naime, kako nam je javila Novosađanka Judit Sabo, pre neki dan stanovnike Ulice Miloša Crnjanskog 4 i 6 probudio je veliki tresak kada je balon od pet litara vode, koji je kanapom bio vezan za spoljnu jedinicu klima uređaja na šestom spratu, tresnuo na krov terase u prizemlju i završio u bašti tog stana. Kako je navela, komšija koji je vlasnik balona, nije sišao da vidi da li je neko povređen ili je nastala neka šteta, već je postavio novi balon, ali, kako tvrdi Sabo, ovaj put nije zavezao ni kanap, pa trenutno pomenuti predmet visi na tanjoj žici. Iako je obavestila Komunalnu inspekciju, oni još nisu izašli na uviđaj, kaže ona.


     Prema Odluci o uređenju grada, klime mogu da se postavljaju na osnovu uslova koje izdaje Zavod za urbanizam, i to tako da se obezbedi oticanje kondenzovane vode, da se ona ne razliva na druge površine. Mnogi sugrađani nisu upoznati sa odlukom kojom se definiše da se cev koja skuplja kondenzat mora vratiti u istu prostoriju koja se klimatizuje ili se odvodna cev mora sprovesti u oluk, tako da se voda ne sme izlivati na trotoar. Nesavesnima, koji ne poštuju Odluku, inspektori izriču mandatne kazne, ako se dokaže da je kondenzat stvarao bare po ulicama, prskao prolaznike ili ukoliko je ispuštan na trotoar. Mandatna kazna za fizičko lice je 2.500, za pravno 10.000 dinara, dok se prekršajne kazne kreću do 25.000 za fizičko, do 250.000 za preduzetnike i do 500.000 dinara za pravna lica.
(A. Jerinić, 19.08.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар