четвртак, 18. август 2011.

GRADE VIŠESPRATNICE, NEMAJU ZA KONTEJNER


     Iako je problem prenatrpanosti kontejnera toliko velik da vlasnici stanova nemaju kud nego da ostavljaju hrpe smeća okolo njih, "Čistoća" nema nadležnost za rešavanje ove situacije, niti za kontrolu investitora, kažu u pomenutom preduzeću. Kada je Jovan V. sa Detelinare krenuo da izbaci smeće, zatekao je poveću hrpu svega i svačega u kontejneru i oko njega i shvatio da nema gde svoje da odloži nego na tu istu gomilu.


     - Ovo nije prvi put da sam morao tako da postupim, ali, nema mi druge. Ne mogu da držim smeće u kući, nije higijenski, a i smrdi, naročito kada su ovakve vrućine - požalio nam se ovaj sugrađanin. - Spakujem ga koliko mogu, stegnem kesu i odložim. Toliko bar mogu da učinim. Pitao sam i u mesnoj zajednici da se nabavi još jedan kontejner, ali još ništa nije učinjeno, iako je problem svakodnevan.


     Kako u "Čistoći" kažu, lokacije na kojima treba da stoje kontejneri ne određuje ovo predzeće, nego se one planiraju i izvode u okviru projektne dokumentacije, bilo da je reč o rekonstrukciji starih ulica, izgradnji novih ili stambenih zgrada. 


     - Nažalost, sve je očiglednije da su, naročito investitori novih zgrada, izbegli najpre obavezu da odvoje prostor na kojem će stajati kontejneri, a potom se oglušuju i o drugu obavezu, a to je kupovina kontejnera za svoje stanare - rečeno je u dopisu ovog javnog preduzeća i dodato da su investitori dužni da obezbede svu komunalnu opremu za stanove koje prodaju. Ovaj slučaj nije samo u vezi sa Detelinarom, gde je Ulica Janka Čmelika kritična tačka, već ih ima i po gradu, u Ulici Pavla Papa, Grčkoškolskoj, Železničkoj, Doža Đerđa, Gogoljevoj i drugim. Ovde građani nemaju gde da 
bace svoje smeće, a često se dešava da u novoizgrađenim delovima grada, u jednoj ulici samo jedan investitor ispuni svoju obavezu i onda stanari svih zgrada iz cele ulice smeće donose upravo u te kontejnere. Naravno, oni se zbog toga prepune za svega nekoliko sati. Kako je objašnjeno, u takvoj situaciji "Čistoća" sama investira u kontejnere, ali se za velik broj njih nalazi na neodgovarajućim lokacijama, poput parkinga, kolovoza, zelene površine, jer drugog mesta nema.


     Na pitanje da li je moguće rešenje postavljanje podzemnih kontejnera, u preduzeću kažu da jeste, ali je to skupa investicija i ulaganja će biti u skladu sa mogućnostima. Podsetimo, jedan podzemni kontejner košta oko 320.000 dinara, a do sada ih je ugrađeno 20. 


     U gradu 6.500 kontejnera


     U gradu se nalazi ukupno 6.500 kontejnera. Tamo gde je individualni tip stanovanja lociran je vrlo mali broj kontejnera pored pijaca, prodavnica, vrtića, dok svi građani koji žive u kućama koriste kante za otpatke. Zbog manjka kontejnera "Čistoća" ih, na problematičnim mestima, prazni i nekoliko puta dnevno. Takođe, pored kontejnera za pomešan komunalni otpad, postavljeno je i oko 800 specijalizovanih spremišta za odlaganje PET ambalaže. Izdvajanje PET-a iz pomešanog kućnog smeća stvorilo bi prostora u običnim kontejnerima.
(A.Jerinić, 17.08.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар