четвртак, 18. август 2011.

NACIONALNI PARK ČITVAN U NEPALU: KUPANJE SA SLONOVIMA

     Dok neke zemlje turistima uglavnom nude sunce i more, druge zemlje poput Nepala, svojim posetiocima nude nešto drugačije sadržaje.
     Nacionalni park Chitwan prvi je park sa divljim životinjama u Nepalu u kojem turisti mogu videti i dirati brojne retke životinjske vrste. Na području velikom 932 kvadratna kilometra žive ugrožene životinje poput nilskog konja sa jednim rogom, kraljevskog bengalskog tigra i određenih vrsta slonova. Ovde se mogu videti lepi prizori poput krda slonova na kupanju. Turisti ih smeju zajahati i kupati se zajedno sa njima. Neki od njih radije se voze u dugačkom kanuu i gledaju divlje životinje sa sigurne udaljenosti.
MAPA NACIONALNOG PARKA ČITVAN
     Nacionalni park Chitwan, je najstariji nacionalni parku u Nepalu. Smešten je u suptropskoj Terai niziji južnog dela središnjeg Nepala, u distriktu Chitwan. 
     Nacionalni park Chitwan ima površinu od od 932 km² i osnovan je 1973. godine kao Kraljevski nacionalni park. Njegova nadmorska visina varira od 100 metara u dolini reke, do 815 metara na planinama Churia. 
     Na severu parka zaštićeni rečni sliv reka Narayani-Rapti čini prirodnu granicu prema ljudskim naseljima, a na jugu se nastavlja na nacionalni park Valmiki. Zajedno sa ovim zaštićenim područjima, Chitwan čini koherentnu celinu od 2,075 km² koja je prepoznata kao "Područje za zaštitu tigrova (Tiger Conservation Unit ili TCU) Chitwan-Parsa-Valmiki". Prekrivaju ga većinom pašnjaci na aluvijalnim nanosima i gusta suptropska i tropska kišna šuma.
     U njemu se nalazi više od 700 vrsta životinja, kao što su: močvarni krokodil i poneki primerak gavijala, kraljevska kobra (Ophiophagus hannah), indijski piton (Python molurus) i još 17 vrsta zmija,  varani i 113 vrsta riba. Od 43 vrste sisara, u parku se mogu naći: bengalski tigar, ugroženi indijski nosorog, divlji slon, oblačasti leopard, mramorna mačka, glatka indijska vidra i nekoliko vrsta mungosa, medojednih jazavaca i žutogrlih kuna, ali i veliki broj ptica zbog čega je poznat kao važan rezervat ptica.
     Upisan je 1984. godine na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji kao jedno od velikih utočišta divljih životinja.


Нема коментара:

Постави коментар