петак, 19. август 2011.

ZA ČETIRI GODINE BOMBARDOVAĆEMO ASTEROID DA GA SKRENEMO


     Ukoliko se eksperiment pokaže uspešnim mogao bi postati deo sistema za rano uzbunjivanje koji bi stanovnike Zemlje upozoravao na moguće pretnje iz svemira


     Evropska svemirska agencija pokušaće 2015. godine bombradovati asteroid Aphopis za koji postoji šansa da 2036. godine udari u Zemlju.


     Eksperiment je deo projekta pod nazivom "Don Quijote", čiji će cilj proveriti teoriju kako se delovanjem sa Zemlje može promeniti putanja nadolazećeg nebeskog tela.


     Planirano je da u eksperimentu sudeluju dva satelita - Hidalgo, koji će udariti u asteroid, i Sancho, koji će sve to snimati.


     Sancho će prvo doći u Aphopisovu orbitu i mesecima ga pratiti kako bi ustanovio njegovu strukturu i masu. Kada naučnici prikupe dovoljnu količinu podataka na put će krenuti Idalgo čiji je cilj da udari u asteroid i promeni mu putanju.


     Nakon što se Hidalgo sruši na asteroid, Sancho će beležiti promene iz orbite i na Aphopis će ispaliti paket elektronske opreme koja će padati prema centru asteroida da bi prikupila dodatne podatke.


     Ukoliko se eksperiment pokaže uspešnim mogao bi postati deo sistema za rano uzbunjivanje koji bi stanovnike Zemlje upozoravao na moguće pretnje iz svemira.


     Neki stručnjaci se plaše da bi zadiranje u orbitu asteroida moglo dovesti do apokaliptičnog scenarija - umesto da asteroid bude usmeren u dubine svemira, Aphopis bi se upravo zbog intervencije ljudi mogao zaleteti prema Zemlji.


     Za asteroid Afopis postoji šansa 1:250,000 da 2036. godine udari u Zemlju.


    Asteroid 2005 YU55


     Asteroid 2005 YU55 je Asteroid C-tipa iz grupe Apollo (NEO). Spada u grupu potencijalo opasnih objekata. Otkriven je 2005. godine. Njegov prečnik je procenjen na oko 400 metara. Između 8. i 9. novembra 2011. asteroid će proći pored Zemlje na udaljenosti od oko 325.000 km (manje od udaljenosti između Zemlje i Meseca).
     Zbog veličine objekta i velike blizine Zemlji biće to prava prilika za istraživanja pa se planiraju vizualna i infracrvena zapažanja, kao i promatranje kroz mnoštvo radara. Asteroid je 2005. otkrio Tucson's Lunar and Planetary Laboratory na univerzitetu Arizona.


2005 YU55
     ''Dolazak 2005 YU55 blizu Zemlje 8. novembra je neobična pojava jer će tako veliki asteroid biti tako blizu. U proseku ne očekujete da ovako veliki objekat prođe pored Zemlje svakih 30 godina'' rekao je Don Yeomans, upravnik NASA-programa Near-Earth Object Program.


     Yeomans očekuje da će sa novim radarima dobiti sliku 2005 YU55 na nivou petmetarske rezolucije. Na taj bi način dobili veću prostornu rezoluciju objekta nego što to uspevaju letelice u svojim preletima.


     ''U kombinaciji optičkih pomagala na Zemlji i infracrvenog posmatranja, radarski podaci trebali bi dati celovitu sliku o jednom od potencijalno opasnih asteroida'' rekao je Yeomans.


     Asteroid 205 YU55 se sporo rotira, a zbog svoje veličine i blizine Zemlje, Minor Planet Center u Cambridgeu ga je proglasio ''potencijalno opasnim asteroidom''. To će biti najbliži prelet Zemlji nekog asteroida od 1976. do 2028. godine.



Нема коментара:

Постави коментар