среда, 31. август 2011.

TAJNE MIKROKOSMOSA NIKOLE TESLE 1: KAO BLJESAK MUNJE


     Poznata misao Jakoba Burkharda: ''Večito će se moći samo izdaleka naslutiti gorostasne konture Leonardovog bića'', bez preterivanja važi i za Nikolu Teslu. A jedina njegova želja, kako ističe u jednoj depeši, bila je ''da ostavi nezaboravnu poruku vekovima'', odnosno, da u vidu svojih pronalazaka iznedri ono što je u njemu samom bilo arhetipsko.

     Tek nakon Jungovog otkrića kolektivnog nesvesnog, kao bazično nove orijentacije u dubinskoj psihologiji, postalo je moguće istinsko razumevanje ličnosti stvaralaca i stvaralačkog procesa, čiji je predmet proučavanja upravo ono što je u tom procesu arhetipsko. Mari Luiz fon Franc, jedna od Jungovih najznačajnijih učenica, kaže da njegove ideje, pre svega kolektivnog nesvesnog, nisu ''doktrina'' već početak novog shvatanja sveta i mogu poslužiti tumačenju novih činjenica u nauci, kao i u svakodnevnom životu.


     Jer, velika umetnička dela i značajna naučna otkrića imaju svoje izvorište u kolektivnom, koje, za razliku od individualnog nesvesnog, kojim se bavi psihoanaliza, ide i dalje i dublje u istraživanju i ličnosti, i stvaralaštva ''velikih pojedinaca''. U njih, nesumnjivo, spada i Tesla, koji je u svom životu težište stavljao na ono što je u njemu nadlično, pa je neretko, poput Da Vinčija, bio nesposoban za lične odnose, koji su izlazili iz okvira njegovog arhetipskog sveta. Shodno tome, Tesla je na većinu svojih savremenika ostavljao utisak ''čudaka'' i ''„osobenjaka'', a neki su u svojim kvalifikacijama odlazili i dalje od toga. 


     Otuda se pristup značajnim pojedincima, zasnovan na ličnom nivou, pokazuje pogrešnim, kao Frojdovo psihoanalitičko tumačenje Da Vinčijeve ličnosti, kojim je pokušao da psihologiju Leonarda izvede iz Leonardovog ''porodičnog romana''.


     Arhetipovi su sadržaji kolektivnog nesvesnog i predstavljaju tipične, svim ljudima zajedničke psihičke strukture. Otuda Mirča Elijade kaže da ''ništa nije uistinu stvarno, osim arhetipova. Živeti u skladu s arhetipovima isto je što i poštovati zakone''. Jung ističe da arhetipovi nisu pamćenje stalno ponavljanih tipičnih iskustava već se ponašaju kao snaga i tendencija za ponavljanje istih iskustava. Kad se pojave u snu, mašti, životu, umetničkom delu ili naučnom otkriću, uvek nose poseban ''uticaj'' ili moć – deluju fascinirajuće i podstiču na delanje. Manifestuju se u formi mitova, bajki, legendi, snova, vizija, halucinacija i sumanutih ideja, kao i velikih umetničkih dela i naučnih otkrića. Jung sa pravom kaže da što više preovlađuje kritički razum, to je život siromašniji, a što smo više u stanju da nesvesno i mitsko prevedemo u svest, utoliko više obogaćujemo svoj život. Potvrdu za to nalazimo ne samo u stvaralaštvu Nikole Tesle. 


     No, kao što tvrdi M. L. fon Franc, mi smo još uvek daleko od razumevanja nesvesnog i arhetipova, koji deluju kao stvaralačke i razorne snage u našem duhu: stvaralačke, kad nadahnjuju čoveka novim idejama; razorne, kad se te iste ideje fiksiraju u svesne predrasude, što sprečava nova otkrića. Ako arhetipovi snažno utiču na čoveka, kao na Teslu ili Da Vinčija, onda i njegovu ličnost i stvaralaštvo treba posmatrati primarno u svetlu arhetipske psihologije.
Snažne sile nesvesnog ne javljaju se samo u kliničkoj građi nego i u mitološkim, religioznim, umetničkim, naučnim i svim drugim kulturnim delima kojima se čovek izražava. Otuda su Volfgang Pauli, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, i Jung, objavili zajedničku knjigu ''Tumačenje prirode i psihe'', kojom su pokazali da se zakoni psihe i fizičkog sveta ne samo dodiruju već se i poklapaju. Pauli je počeo da proučava uticaj arhetipske simbolike na naučne pojave, pre svega fizike. Šta je zapravo nesvesno, ''u sebi'', nikad nećemo saznati, kao što to nikad nećemo znati ni za materiju, mada su makrokosmos i mikrokosmos slični.


     Jung je čak tvrdio da će se ''ranije ili kasnije, atomska fizika i psihologija nesvesnog značajno približiti pošto obe, nezavisno jedna od druge i sa suprotnih strana, prodiru u transcendentalno područje, prva sa predstavom atoma, psihologija sa predstavom arhetipa''. Pauli ističe da, nasuprot čisto empirijskom shvatanju, po kojem se prirodni zakoni izvode samo iz iskustvenog materijala, mnogi fizičari ističu činjenicu da intuicija i usmerenje pažnje igraju važnu ulogu u razvoju pojmova i ideja, kao i da obično daleko nadmašuju puko iskustvo.


     Da su naše svesne predstave ponekad određene pre nego što su za nas postale svesne, M. L. fon Franc potkrepljuje sa tri primera. Nemački matematičar iz 18. veka Karl Gustav Gaus kaže da je pravilo u teoriji brojeva otkrio ''ne mukotrpnim istraživanjem nego, takoreći, milošću Božjom.  Zagonetka se razrešila kao što bljesne munja, i ja nisam mogao iskazati vezu između onog što sam znao pre, primenjivao prilikom eksperimenta i onoga što je stvorilo konačni uspeh''. Francuski naučnik Anri Poenkere opisuje da je tokom jedne besane noći u sebi zaista posmatrao matematičke predstave koje su se sukobljavale, sve dok nisu našle vezu. I američka fizičarka Marija Majer, koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku, do otkrića sastavnih delova atomskog jezgra došla je intuitivnim saznajnim bljeskom, koji je zapalila slučajna primedba njene koleginice. To potvrđuje i Teslino otkriće obrtnog magnetnog polja i još mnoga druga, pri čemu se zagonetka razrešila slično ''bljesku munje''.
(Piše: dr Ivan Nastović)

1 коментар:

  1. Fantastičan tekst. Navedeni naučnici su sigurno tako došli do svojih otkrića. Ovih dan opisujem svoja neka mala otkrića ,ali sličan bljesak sam osetila pri otkriću Duhovne formule kako sam je nazvala. Oduška sam pri tome dala igrajući uz jednu indijansku musziku. Ukoliko vam je moje objašnjenje toga i mnogo čega još interesantno rado ću pojašnjavati. Uostalom neobičnostima , sledeći upravo onaj unutarnji zov da valja neke situacije naizgled neobjašnjive pojasniti, otkriti,obelodaniti napr starine, mnogo čega i kroz posebne reči ooo itd.., Još samo da navedem kako dođoh do vašeg članka. Gledala sam neke fotografije u želji da jednu odaberem i uz nju postavim jedan tekst Paula Koelha.Fotografija koju nazvah bljesak bila je predamnom ,ali odjednom se našla u praznom Google polju da je opišem , na drugi pokušaj unela sam reči Bljesak sličan naučnom otkriću. I izašla su dva fenomenalna teksta ovaj vaš i još jedan.Hvala na potvrđenom da ono što iz mene ili mojih misli izlazi jeste u vezi sa arhetipima iz tog razloga valjda to u meni ganja moje nesvesno da intuitivno pratim,a sve prateći dobro shvatim i lagano stvaram DUHOVNU FIZIKU....mislim da je oduvek i postojala, ali eto meni je DATO da to objasnim na neverovatan lak način, uostalom ono što se smatra nemogućim uvek se na najjednostavniji način i objasni. Da, Tesla je neko ko ima životnih podudarnosti sa onim što mi se događa od moje sedme godine kada sam rekla usred zime na pitanje kududa idem " Idemo svi da beremo pomorandže po ledu na reci".Naravno da je rečena nebuloza i ni neznam što sam je izrekla, to je izletelo iz mene ko đule iz topa,ali moja družina i ja se u nekoliko navrata vraćasmo sa zaleđene reke pomorandžama...naime izvrnuo se kamion na mostu i pomorandža je bilo tako mnogo da se i sada živo sećam koliko ih je prema nama išlo kotrljajući se ,a koliko ih je tek pri tresku upalo pod led.Od tada do danas dešavale su se mnoge neverovatne istine na sličan i navedeni način,ali tek sada kao penzioner intenzivno pišem kako bih stigla da sve to prenesem , tj. Šta je to u čoveku ,šta i kako otkriva...šta ga na to ganja...kako prepoznati ono pravo....kako slediti....kad o tome reći koju reč i napisati ....tj. ono pedagoško ŠTA-KAKO-ZAŠTO ,ali i na najadekvatniji način preneti drugima jer nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati,a pogotovu ovakve neobičnosti ! Nešto o ovome ima pisano u mom blogu evo jednog skorašnjeg teksta http://teslinsvemirskiekran.blogspot.rs/2015/11/tesla-moja-zver-i-ja-i-ili-moja-zver-i.html …ovih dana ću početi sa popunjavanjem sajta www.Biserland.com

    ОдговориИзбриши