четвртак, 25. август 2011.

KAKO DA DETE ZAVOLI KNJIGU?


Kako da dete zavoli knjigu


     U današnje vreme, kada je tehnika ovladala svakim delom našeg života, veoma je teško vaspitati dete i naučiti ga da voli knjige i da uživa u čitanju, piše portal „Žena'' (www.zena.rs).


     Evo metoda koji će vam pomoći da se izborite sa, za neke nemogućom misijom:

     Čitajte naglas
     Ukoliko zajedno sa detetom sedite udobno smešteni u nekom delu stana i čitate neku knjigu naglas, ne samo da ćete kod njega razviti interesovanje za literaturu već ćete i ojačati svoju vezu sa njim.

     Ograničite upotrebu kompjutera
     Vremenska ograničenja i pravila vezana za korišćenje bilo čega što ima ekran moraju da budu dosledna tako da deca ne mogu da se pogađaju sa vama i da traže više od onoga što im pripada. Instant zodovljstvo koje deci pružaju televizor, kompjuter, video-igrice i pametni telefoni previše je moćno i svakako nešto sa čim jedna knjiga ne može da se takmiči.

     Kupujte knjige
     Iako biste mogli da uštedite dosta mesta u kući pomoću e-čitača, pokažite svom mališanu da su knjige dragocene tako što ćete napraviti biblioteku u kojoj će biti dečje literature, ali i beletristike, naučne fantastike i istorijskih knjiga.

     Posećujte biblioteke
     Trudite se da svaki mesec jedanput posetite biblioteku i da tom prilikom dozvolite svom detetu da odabere knjigu za čitanje.

     Razgovarajte o knjigama
     Tokom obroka ponekad razovarajte o različitim autorima i stilu pisanja. Tako deci stavljate do znanja da je to bitan element kulture i dela svakodnevice.

     Napravite mesto za čitanje
     Veoma je važno da napravite neko malo mestašce gde će dete moći uvek da se skloni da čita, a da ga pritom ne ometa saobraćaj napolju, vika sa ulice, dešavanja u kući...

Нема коментара:

Постави коментар