петак, 19. август 2011.

LIBIJA PREDLOŽILA PREKID VATRE, NATO NASTAVLJA SA BOMBARDOVANJEM


     NATO nastavlja da bombarduje Tripoli


     Pet snažnih eksplozija potreslo je centar Tripolija, a detonacije su mogle da se osete i u hotelu u kojem su odseli strani izveštači koji prate sukobe u Libiji. Kako oni tvrde, avioni NATO-a su nadletali grad, ali za sada nije poznato šta su avioni bombardovali niti da li je bilo civilnih žrtava.


     Mahmudi: Prvi korak ka izlasku iz krize je prestanak NATO bombardovanja Libije


     Libijski premijer Bagdadi Mahmudi izjavio je juče na konferenciji za novinare u Tripoliju da je došlo vreme za neodložan prekid vatre u zemlji i da je rešenje sukoba mirnim putem moguće. "Došlo je vreme za neodložan prekid vatre. Spremni smo da započnemo dijalog i da odmah stavimo tačku na krizu", rekao je Mahmudi novinarima. Jedini uslov koji je postavila libijska vlada jeste hitan prekid NATO bombardovanja. "Od prvog dana krize, Vlada je bila opredijeljena prema dijalogu i političkom rešenju. I danas smatramo da se bombardovanjem ne može ništa postići. Zato pozivamo NATO da prestane sa razaranjem i bombardovanjem i neka nas pusti da mirnim putem i dijalogom rešimo konflikt" - rekao je Mahmudi.

     On je napomenuo da libijska vlada čvrsto i jedinstveno radi svoj posao i kontroliše sve državne institucije, a velika većina naroda podržava svoju vladu. Takođe je dodao da je prethodnih dana bilo nekih "kontakata u iznalaženju što skorijeg političkog rešenja". "Ako ste za rešenje mirnim putem, imaćete narednih dana dobre vesti", kazao je Mahmudi.


     Obnovljeni sukobi na zapadu Zavije, NATO žestoko bombarduje


     Kolege novinari koji se nalaze u libijskom gradu Zavija, izveštavaju nas da je opet došlo do žestokih sukoba u tom gradu između separatista i libijske vojske. Iz zapadnog dela grada čuju se jake detonacije i razmena vatre pešadijskog oružja. I NATO je obnovio napade na Zaviju. Avioni gađaju ionako pust i sablasan grad. Cilj im je pomoći separatiste da do septembra zauzmu što više libijske teritorije. Stanovništvo Surmana i Zavije zadnjih dana jasno vide NATO avione kako u niskom letu ispaljuju rakete po njihovim gradovima. Juče je NATO delovao jurišnim helikopterima tipa Apač po položajima libijske armije u okolini Zavije.


     Novi napadi Nato u Tripoliju


     Snažne eksplozije odjekivale su u noći između četvrtka i petka u Tripoliju, koji su nadletali avioni NATO, samo nekoliko sati pošto su libijske vlasti još jednom predložile prekid vatre. Istovremeno, pobunjenici tvrde da su preuzeli kontrolu nad rafinerijom u strateški važnoj luci Zaviji, nedaleko od libijske prestonice. U noćašnjim vazdušnim napadima NATO na Zaviju poginuo je i rođeni brat portparola libijske vlade Muse Ibrahima.


     Poginuo brat Musa Ibrahima


     U sinoćnjem bombardovanju Libije NATO je ubio Hasana Ibrahima, rođenog brata portparola libijske vlade dr. Musa Ibrahima. Hasan je bio pripadnik jedinice sastavljene od dobrovoljaca civila koji su branili svoju zemlju od domaćih izdajnika i zapadnih agresora. Upućujemo iskreno saučešće porodici poginulog, uz iskrenu nadu da je njihov sin i brat jedan od zadnjih mučenika koji je pao braneći čast i slobodu svoje zemlje i da će Libija uskoro dočekati slobodu.



     Čovek sa puškom zaustavio pobunjenike u Libiji


     Uprkos munjevitom napredovanju pobunjenika u sukobu sa snagama lojalnim Moameru Gadafiju i zauzimanju većeg dela grada Zavije, uz podršku NATO bombardovanja, udaljenog oko 50 kilometara zapadno od Tripolija, njihovo dalje kretanje blokira jedan čovek naoružan puškom.


     Sa krovova oko trga Mučenika jedan snajperista doveo je do zastoja u napredovanju pobunjenike. "Snajperista nas zaista uništava. Sve smo pokušali da ga pronađeno, ali nismo videli ništa osim cevi", rekao je jedan od pobunjenika Haret al Fasi, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.


     Snajperista je okrivljen za smrt šest od ukupno 12 pobunjenika, koliko ih je stradalo u jučerašnjim borbama. Vojni lideri pobunjenika najavili su da se sada neće povlačiti i da će pokrenuti protivnapad, uprkos velikom broju žrtava u vlastitim redovima i među civilima.


POBUNJENICIMA NEDOSTAJE LJUDSTVA
     Pobunjenici su juče saopštili da su zauzeli grad Garjan južno od Tripolija čime je presečen glavni putni pravac ka Tripoliju. Dan ranije, pobunjenici su zauzeli Zaviju. Zauzimanjem Zavije presečen je autoput koji ide iz Tripolija ka granici sa Tunisom. Analitičari navode da pobunjenicima nedostaje ljudstva za napad na Tripoli, ali da se nadaju da će okruženje prestonice i NATO bombarderi izazvati pad Gadafijeve vlade ili potaknuti pobunu.



     CNN javlja da je juče ubijen mlađi brat, celom svetu poznatog portparola libijske vlade, Ibrahima Muse. Hasan Ali Ibrahim, 25-ogodišnji student, nakon što je iz Tripolija sa grupom prijatelja otišao u Zaviju da proveri kakvo je stanje na terenu, ubijen je, dok se pešice kretao na središnjem trgu Zavije, od metaka ispaljenih iz britanskog Apache helikoptera.


     Kada je Musa Ibrahim primio vest bio je u hotelu gde su smešteni strani novinari. Skočio je i bacio stolicu i izjurio napokle vičući na sav glas, govore svedoci. Novinar CNN-a, službeno se obratio Vladinom uredu i pitao čime je potaknuta ovakva reakcija, inače poznatog po staloženosti, vladinog ministra informacija Muse Ibrahima. Rekli su mu da je Musa Ibrahim u strašnom šoku, jer je primio vest da mu je ubijen brat.


     NATO nije dao nikakav komentar na tu vest. Ranije tokom dana, libijski premijer al-Bagdadi al-Mahmudi obnovio je poziv Gadafijeve vlade za mirno rešenje sukoba. "Krajnje vreme je za neposredan prekid vatre", rekao je, dodajući kako je njegova vlada spremna za prekid vatre "kao i uvek". Al-Mahmudi je takođe rekao da je vojska "dovoljno snažna da završi bitku u svoju korist", ali je rekao da će cena biti previsoka i ponovo je pozvao na dijalog za rešavanje krize mirnim putem.


     Premijer je dodao da su, uprkos "poteškoćama" sa snadbevanjem glavnog grada, "u mogućnosti pružiti potrebne usluge" za ljude u Tripoliju. Što se tiče Moamera Gadafija osobno, premijer je ponovio da ni libijski vođa ni njegova porodica, niti su, a i neće napustiti zemlju.


     Al-Mahmudi je to izjavio nakon sastanka vlade koji je održan nakon borbi koje su besnile danima za strateški grad Zavija, oko pola sata vožnje zapadno od Tripolija. Za vreme održavanja ministarskog sastanka u četvrtak poslepodne, četiri eksplozije potresle su Tripoli, uključujući i zgradu u kojoj se održavao sastanak. Napadi sa strane NATO-a nastavljeni su u četvrtak uveče i nastavili se i u petak, izveštava CNN.


Нема коментара:

Постави коментар