петак, 26. август 2011.

LIBIJA: VLADA SRBIJE PRIZNALA POBUNJENIKE U LIBIJI



     Vlada usvojila zaključak o potrebi priznavanja Prelaznog nacionalnog saveta kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. Ranije se spekulisalo da bi Gadafi mogao da zatraži azil u Hrvatskoj ili Srbiji.


     Zastava libijskih pobunjenika, koje predstavlja Prelazni nacionalni savet, istaknuta je u utorak na ambasadi Libije u Beogradu. Na zgradi ambasade, umesto zelene, sada se vijori crveno-crno-zelena zastava libijskih pobunjenika.


     Do sada je više od četrdeset zemalja u svetu priznalo Prelazni nacionalni savet Libije. Inače, Srbi, Srbija i bivša Jugoslavija izdignuti su u četvrtak u međunarodnoj javnosti do statusa važnih aktera u libijskom paklu.


     Oslobođeni novinari


     Četvoro italijanskih novinara, otetih u utorak u Libiji, u četvrtak su oslobođeni, objavio je ''Korijere dela sera''. Veruje se da je otmičar još tokom noći napustio kuću, ali da novinari nisu izlazili kako bi izbegli opasnosti na ulicama Tripolija.


     Član pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog saveta Fatima Mahmud je izjavila da bi Moamer Gadafi, ako ne bude uhvaćen ili ubijen, mogao da traži politički azil ''u pet država sa kojima je u dobrim odnosima. To su Čad, Alžir, Venecuela, ali i - Hrvatska i Srbija.''


    ''Poznato je da je u jako dobrim odnosima sa Srbijom i sa bivšim predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, koji mu je ponudio pomoć u ime velikog prijateljstva'' rekla je ona.


     Mahmudova je za zagrebački ''Večernji list'' rekla da je u Gadafijevim trupama bilo ''mnogo plaćenika i vojnih stručnjaka iz afričkih zemalja, ali i sa područja bivše Jugoslavije, naročito iz Hrvatske i Srbije''. Čudno je da ona uopšte ne pominje učešće vojnih konsultanata iz bivšeg SSSR-a, posebno iz Belorusije, za koje se zna da su znatno pomogli libijskoj vojsci u efikasnijem izbegavanju udara NATO.


     I američki ''Tajm'' u četvrtak je ''izveo'' bivšu JNA na afričko bojište. Taj list citirao je neimenovanog nekadašnjeg jugoslovenskog generala, ''dugogodišnjeg Gadafijevog savetnika''. On im je ispričao da je za njim u Tripoliju ostao potpuni haos.


     ''Čitav sistem je doživeo kolaps. Predvideo sam da će se to desiti. Sa Gadafijem se nisam čuo četiri nedelje. On jednostano nije želeo da sluša'' ispričao je bivši general JNA, koji je, kako piše ''Tajm'', napustio Tripoli 21. avgusta. ''Predosetio sam da će sistem uskoro pasti. Sve je bilo u redu doskora. Onda sam osetio da se nešto menja.''


     Bezimeni general je pukovnika Gadafija nazvao ''budalom'', uporedivši ga sa Slobodanom Miloševićem. ''Ne možete da se borite protiv NATO-a, izigravajući tvrdoglavog ludaka, kao što je to Milošević činio'' prenosi američki list njegove reči.


     Za ''Tajm'' je, u istom tekstu, govorio i Mario, Hrvat iz Bosne, specijalizovan za artiljeriju. Prema njegovim rečima, ''Gadafi je bio naročito naklonjen Srbiji, pa je veliki broj naših zemljaka, veterana sa balkanskih bojišta, bio u njegovoj vojsci. Vremenom, svi su ga napustili'' Mario je to učinio pre oko dve nedelje, po dojavi koju je dobio od saborca da će se sve promeniti.


     Za libijsku vojsku, kojoj je pomagao, ovaj plaćenik kaže da je bila veoma nedisciplinovana, a vojnici ''previše glupi da bi išta naučili''. Pobunjenici, međutim, nisu bili ništa bolji, i sigurno bi ih Gadafi potpuno uništio da se NATO nije umešao. Smatra da je Gadafijevoj vojnoj propasti doprinela netrpeljivost između dvojice njegovih sinova - Muhameda i Sejfa - dešavalo se čak i da zamalo zapucaju jedan na drugoga.



     Nađena tela 30 gadafijevih boraca


     U Tripoliju, uz višednevni haos, u četvrtak su viđene i prave slike užasa: više od 30 tela Gadafijevih boraca pronađeno je u vojnom kampu u centru grada. Tela su izrešetana, a dvojici ubijenih su ruke bile vezane plastičnom trakom, što ukazuje na to da su pogubljeni. Francuski list ''Pari mač'' piše da su pobunjenici u sredu zamalo uhvatili Gadafija, kada su upali u kuću u Tripoliju, koja mu je služila kao skrovište.


     Tog libijskog vođu, koga su, izgleda, branila udružena jugoslovenska braća, sada progoni najmoćnija svetska vojna mašinerija. SAD i njihovi saveznici pridružili su se i zvanično poteri za Gadafijem, a do sada je identifikovano nekoliko lokacija na kojima bi on mogao da se nalazi, piše američki list ''Volstrit džornal''. Britanski ministar odbrane Lajam Foks potvrdio je za ''Skaj njuz'' da snage NATO-a pobunjenicima koji tragaju za Gadafijem i njegovim sinovima pružaju pomoć u opremi za nadgledanje i izviđanje.


     Američki obaveštajci smatraju da je Moamer Gadafi pobegao iz svog rezidencijalnog kompleksa Bab al Azizija u Tripoliju neposredno pre nego što su pobunjenici ušli u prestonicu. Ustanici zato sada nastupaju ka Sirtu, pukovnikovom rodnom gradu, gde je i najviše njegovih pristalica.
(M. Radonjić, 25.08.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар