петак, 19. август 2011.

KAKO SA HULIGANIMA?


     Efikasno i strogo sudstvo u Britaniji kažnjava i za pozivanje na nerede preko interneta dok u Srbiji presude huliganima su ili blage ili se čekaju godinama. Kakva je razlika u posledicama u Britaniji i Srbiji? Prošlogodišnju paradu ponosa u Beogradu obeležili su neredi koje su organizovali neistomišljenici ove manifestacije.


     Slične slike uličnog nasilja početkom meseca stizale su nam i iz najvećih britanskih gradova, ali su tamošnji sudovi bili ekspeditivniji i već osudili više od hiljadu ljudi. U Srbiji se, međutim, hitnim reagovanjem na nasilje i nerede podrazumeva ako neko uopšte bude osuđen posle izgreda, a procesi u nekim slučajevima traju i godinama. 


     "Englezi su poznati po efikasnosti pravosuđa. Međutim kod nas ima mnogo razloga zbog kojih te efikasnosti nema. Sporost u procesnom smislu, neorganizovanost pravosuđa. Kada to sve saberete nije čudo što su rezultati loši", kaže za B92 Dobrivoje Radovanović iz Instituta za Kriminološka istraživanja. U Vladi tvrde da su pooštrili kazne i da je postoji očigledna volja za obračun sa huliganima. 


     Radovanović dodaje da u Srbiji huligane često koriste u političke svrhe. "Recimo to se događalo kada je reč o napadima na ambasade, rasturanje gej parada, paljenje graničnih prelaza", dodao je on. 


     Oduzimanje imovine imalo je rezultata kada je reč o organizovanom kriminalu, a u Ministarstvu pravde tvrde da će biti primenjivano i kod huligana kada se dokaze da nije reč o pojedincu već o organizovanoj kriminalnoj grupi.

Нема коментара:

Постави коментар