четвртак, 1. децембар 2011.

JEDAN OD NAJUTICAJNIJIH EKONOMISTA WALL STREET JOURNAL: "KARK MARKS JE BIO U PRAVU, KAPITALIZAM ĆE SE SRUŠITI


     Poznati ekonomista Dr Nouriel Roubini u razgovoru za The Wall Street Journal potvrdio je teze Karla Marksa o samo-destruktivnosti kapitalističkog sistema.
slika: Jedan od najutjecajnijih ekonomista za Wall Street Journal: "Karl Marx je bio u pravu, kapitalizam će se srušiti"
     Dr Nuriel Rubini jedan je od najuticajnijih ekonomista u SAD-u, ali i globalno. Redovni je predavač na fakultetu Stern School of Business (New York) i predsednik konsultantske kompanije Roubini Global Economics.


     Njegovo ime postaje još značajnije eskalacijom globalne ekonomske krize. Dr Rubini jedan je od retkih ekonomista koji su točno prognozirali kolaps američkog tržišta nekretnina sa kojim je na kraju i započela velika svetska kriza.


     Dr Nuriel Rubini doktorirao je na Harvard univerzitetu, bio je akademik na Jejlu, a duži niz godina takođe i jedan od glavnih ekonomskih analitičara za najveće finansijske organizacije: MMF, Svetsku banku itd.


     Takođe je bio jedan od glavnih ekonomskih savetnika u doba američkog predsednika Bila Klintona. Danas je ključna osoba za ekonomsku analizu pri ministarstvu finansija SAD-a (United States Treasury Department).


     Ugledni list "Foreign Policy" proglasio ga je 4. najuticajnijom osobom na listi "top 100 svetskih mislilaca".


     U nedavnom razgovoru za "The Wall Street Journal" potvrdio je tezu koja sa produbljenjem krize postaje sve jasnija - Karl Marks je bio u pravu.


     U svom izlaganju naveo je kako ja aktuelna kriza zapravo "druga runda" velike depresije iz prve polovine prošlog veka. Citirajući Karla Marksa naveo je kako postoji izuzetan rizik da se kapitalizam zaista uruši sam od sebe.


     Iz predstavljanja Dr Nuriel Rubinija i brojnih drugih autora postaje jasno kako monumentalno delo nemačkog filozofa Karla Marksa "Das Kapital" ponovo postaje jedna od najvažnijih analiza aktuelnog političko-ekonomskog sistema. Nakon dužeg perioda neo-liberalne indoktrinacije sve veći broj ekonomskih stručnjaka ponovo "otkriva" Marksa i pridaje važnost njegovim teorijama.


     Karl Marks je bez sumnje stvorio temelj za nastanak revolucionarne socijalističke misli, ipak prečesto se fokus stavlja na politički segment njegovog rada, zaboravljajući pritom njegovu opširnu ekonomsku analizu kapitalističkog sistema.


     Prema Marksu kapitalizam egzistira od jedne do druge krize. Iz današnje perspektive sa sigurnošću možemo potvrditi kako je njegova teorija o oscilaciji ekonomskih kriza bila itekako tačna. Samo u periodu od velike ekonomske depresije prve polovine 20. veka do danas, imali smo niz "manjih" kriza koje su sve uredno zabeležene od strane međunarodnih finansijskih institucija.


     Ipak, nakon svake krize kapitalizam se nekim "čudom" oporavio i ponovo je stasavalo vreme prividnog prosperiteta. U stvarnosti nije se radilo o nikakvom "čudu" već o jako jednostavnom rešenju - da bi se kapitalizam oporavio od krize pred njim je bio imperativ pokoravanja novih tržišta, večita surova ekspanzija koja se u brojnim slučajevima provodila "ognjem i mačem".


     Taj "čudesan oporavak" uvek je bio stvoren na sirovom ugnjetavanju sve većeg broja ljudi, u novije vreme ponajviše u zemljama trećeg sveta.


     Marks je još pre 150 godina zapisao da kapitalizam, ako se želi održati, mora ući u svaki kutak planete i podrediti je svom načinu delovanja.


     Kada na kraju kapitalizam zavlada svim tržištima (tj. postane globalan), ponestaće mu prostora za ekspanziju i tada sledi njegov konačan kolaps.


     Marks je svoju analizu predstavio u 3 velika toma koji su izdani 1867., 1885. i 1894. (zadnja 2 su izdata nakon njegove smrti. Urednik i glavni saradnik koji obezbedio da dela budu dovršena i izdata bio je Friedrih Engels).


     Danas je 2011. i možemo konstatovati kako je kapitalizam dostigao svoj vrhunac, gotovo ceo svet operiše isključivo prema kapitalističkom načinu proizvodnje (uključujući i nominalno socijalističku NR Kinu).


     Da bi spoznali u kolikoj je meri Karl Marks zaista bio u pravu nećemo morati još dugo čekati.

Нема коментара:

Постави коментар