уторак, 6. децембар 2011.

OTIŠAO FUDBALER KAKAV SE VIŠE NEĆE RODITI: SOKRATES


     Od posledica septičkog šoka u bolnici u Sao Paulu umro je Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, ili skraćeno Socrates - jedan od najgenijalnijih fudbalera koje je Brazil ikad imao.
     Bio je Sokrates tokom igračke karijere prava rock-zvezda među fudbalerima: poseban, harizmatičan i elegantan. Brazilce je predvodio na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. godine. Iako ekipa Tele Santane nije osvojila ništa, pa čak ni Copa Americu, ostaće zauvek zapamćena kao tim sa verovatno najviše genijalnih igrača u istoriji fudbala. Od ukupno 15 golova koliko su Brazilci postigli u Španiji, 11 je bilo genijalnih. Dva od njih, SSSR-u i Italiji, dao je Sokrates.

SVETSKE FUDBALSKE LEGENDE - SOKRATES


     Bio je majstor dodavanja petom. Odigravao je petu fantastično prirodnim i elegantnim pokretom. Elegancija je i bila njegov osnovni forte: uspravnog držanja, visok 193 centimetara i vrlo pokretan za svoju visinu, Sokrates je osvajao teren neverovatnom lakoćom. Imao je fantastičan udarac sa obe noge i glavom, a posebno je, avangardno i za današnje vreme, izvodio jedanaesterce. Činio je to bez zaleta, iz vrlo širokog koraka, praktično neodbranjivo.


     "Vi nemate pojma koliko je jednostavno igrati sa Sokratesom", rekao je o Sokratesu Ziko, koga su mnogi smatrali najboljim igračem te generacije.


     "Reinkarnirani" Če Gevara studije medicine završio je u roku, a zbog fakultetskih obaveza propustio je SP u Argentini 1978.


     Jednako revolucionaran kao na terenu bio je i izvan njega. Tokom igranja za Korintijans, čiji je član bio od 1978. do 1984. godine, bio je među osnivačima Demokratije Corintiane, demokratskog građanskog pokreta koji je ustanovio unutar kluba. Igrači su samoupravljali fudbalskim klubom, i delovali protiv ondašnjeg vojnog režima koristeći fudbal kao platformu za demokratiju i poziv na prve višestranačke izbore od 1964. godine, kada je u Brazilu zavedena vojna diktatura.


     Tokom mladosti Sokrates je kao svoje uzore navodio Če Gevaru, Fidela Kastra i Džona Lenona.


     Novinari su dok je igrao njegovom imenu dodali nadimak Doktor. Simbolički je on odražavao igrački stil veznog igrača posebnog fudbalskog talenta, ali se ticao i njegove akademske spreme: u roku je Sokrates, naime, završio studije medicine u Sao Paulu, nakon što je akademsku karijeru gurao paralelno sa fudbalskom. Zbog studentskih je obaveza propustio nastup na Svetskom prvenstvu u Argentini 1978. godine, pa je na velikoj sceni zaigrao tek četiri godine kasnije u Španiji, sa navršenih 28 godina.


     Izgledom reinkarniranog Gevare i karakterom Sokrates je bio vođa, fudbalska ikona sa početka 80-ih u razmerima često većim od najvećih igrača onog vremena, pa i samog Dijega Maradone.


PENAL PETOM I LEGENDARNO DODAVANJE PETOM


     Obožavali su ga i cenili čak i engleski novinari kao retko kog stranog sportistu bez ikakve veze sa ostrvom. Majice sa njegovim otisnutim licem i danas se reklamiraju i prodaju preko FourFourTwo-a i World Soccera, najeminentnijih engleskih i svetskih fudbalskih magazina.


     Još tokom igračke karijere pušio je dve kutije crvenog Marlbora dnevno. Nedavno je tek priznao da je još od igračkih dana takođe previše pio. Problem sa alkoholom na videlo je izašao tek u avgustu ove godine, kada je prvi put završio u bolnici sa gastrointestinalnim krvarenjem, prouzrokovanim cirozom jetre. Rekao je tada javno da pije najmanje bocu vina na dan, te da je često pripit već u jutarnjim satima. Odbio je, međutim, preko reda ubaciti se na listu pacijenata koji čekaju transplantaciju jetre.


INTERVJU SA SAKORATESOM NA TV GLOBO IZ BRAZILA


     Sokratesov poslednji apel za spas brazilskog fudbala: Za predsednika Saveza dovedite Zika, a selektor neka bude Guardiola!


     Sportsku medicinu je, osim što je pisao kolumne i komentarisao fudbal na televiziji, praktikovao sve do avgusta ove godine i zdravstvenih problema. Čak je i nakon operacije, u duhu svoje buntovne naravi, pozvao na smenu predsednika Brazilskog fudbalskog saveza Rikarda Tešeiru, kojeg je smatrao grobarom brazilske fudbalske tradicije. Pozvao je da za predsednika CBF-a dođe njegov nekadašnji saigrač i prijatelj Ziko, a da se za selektora pokuša dovesti Josep Guardiola.


     I njegov je brat, Rai de Souza Vieira de Oliveira (46), bio čuveni fudbalski reprezentativac, sa vrhunskom karijerom u Sao Paulu i PSG-u.


     U nedelju je za sobom Sokrates ostavio suprugu Katiju i šestoro dece.


NEKI GOLOVI DOKTORA SOKRATESA OD 1978. DO 1984.


     Za brazilsku reprezentaciju je sakupio je 60 nastupa, i postigao 22 gola, a bio je kapiten Brazila na SP 1982. Po mnogima bila je to najbolja brazilska reprezentacija svih vremena i najbolja reprezentacija koja je učestvovala na Svetskim prvenstvima, a koja nije osvojila titulu. Uz Sokratesa igrali su Ziko, Eder, Falkao, Seržinjo, Žunior. Na žalost, nisu došli do titule. U četvrtfinalnoj grupi u kojoj su bili Brazil, Argentina sa Maradonom i Italija. Fudbalerima Brazila bio je dovoljan i remi, pošto su u prvom meču pregazili Argentinu. U poslednjem meču protiv Italije za plasman u polufinale, do tog trenutka veliko razočarenje šampionata Paolo Rosi je sa tri gola doneo pobedu "azurima" 3-2.


12 NAJVEĆIH GOLOVA BRAZILA NA SVETSKOG PRVENSTVA 

     Sokrates je igrao u veznom redu, bio je poznat i po tome što je igrao bez štitnika za potkolenice, a da tokom čitave karijere nije bio ozbiljnije povređen.



SOKRATES - ZLATNA PETA FUDBALA


     Igračku karijeru započeo je 1974. u Botafogu, a igrao je još u Korintijansu, Fiorentini, Flamengu i Santosu, a u igračku penziju otišao 1989. u Botafogu, gde je i počeo karijeru.

Нема коментара:

Постави коментар