понедељак, 5. децембар 2011.

PREMINUO DOKTOR SOKRATES


     Legendarni fudbaler i kapiten brazilske fudbalske reprezentacije, Socrates Brasileiro Sampaio, umro je u nedelju rano ujutro u 58. godini života u saopaulskoj bolnici Albert Einstein.
     U karijeri dugoj 23 godine, Sokrates je igrao za Botafogo, Korintijans i sezonu za Fiorentinu u Evropi, pa se vratio u Flamengo, odigrao sezonu za Santos i zaključio karijeru u svom Botafogu. Za reprezentaciju Brazila odigrao je 60 utakmica.
     Legendarni brazilski fudbaler Sokrates, koga mnogi smatraju jednim od najboljih igrača svih vremena, preminuo je u Sao Paulu u 57. godini, nakon što je dan ranije u kritičnom stanju primljen u bolnicu. Bivši brazilski reprezentativac primljen je u bolnicu zbog sumnje na trovanje hranom, ali je odmah prebačen na intenzivnu negu nakon što je ustanovljeno da je pretrpeo septički šok.
     Veruje se da je infekciju izazvala bakterija kojom se bivši fudbaler kontaminirao pri porodičnom ručku, pojevši komadić govedine a la Stroganov, prenosi Fena.


     Sokrates je već dva puta u poslednja četiri meseca bio u bolnici zbog unutrašnjeg krvarenja.


     Sokrates je neposredno nakon prijema u bolnicu priključen na aparate za održavanje života.


     Sokrates je igrao na dva Svetska prvenstva, 60 puta je nastupio za reprezentaciju svoje zemlje od 1979. do 1986. godine i na tim utakmicama postigao je 22 gola. Njegovo puno ime je Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira.


     Tokom avgusta i septembra Sokrates, inače školovani lekar koji je praktikovao medicinu, u bolnici je završio u dva navratima zbog zatajenja jetre. Priznao je tada da previše pije već dugi niz godina. Prvi put se u bolnici zadržao osam dana, a drugi put gotovo tri nedelje.


     Detalji oko sahrane jednog od najvećih i najposebnijih veznih fudbalera svog vremena za sada nisu poznati.


     Iako nikad nije osvojio naslov svetskog prvaka, magazin World Soccer uvrstio ga je u popis 100 najboljih fudbalera svih vremena.


      Zanimljivo ovaj bivši igrač Corinthiansa, Santosa, Flamenga i Fiorentine odložio je početak fudbalske karijere kako bi završio studije medicine. Nakon što je okončao igračku karijeru Sokrates je doktorirao filozofiju, a potom se nastavio baviti lekarskom praksom u gradu Ribeirao Preto gde je živeo sa suprugom i šestoro dece.


     Sokrates, 09.11.2011.: Gadi mi se gledati brazilsku fudbalsku reprezentaciju - izjavio je 57-godišnji Sokrates, pre 30-ak godina legendarni vezista i kapiten.


     Već neko vreme Sokrates, čiji se stavovi u Brazilu i dalje posebno poštuju, žestoko kritikuje rad selektora Mana Menezesa.


     - Naš je fudbal u zimskom snu. Oni koji ga vode, otuđili su ga od naše sportske kulture. U ovom trenutku je nepodnošljivo gledati brazilsku reprezentaciju. Naš je fudbal odvratan. Sve je uniformisano, stigmatizovano i apsolutno konzervativno.


     - Možete gledati 90 minuta utakmice brazilske reprezentacije i nećete videti ni jedan dribling. Igramo evropski fudbal samo kozmetički prerušen u brazilski.


     Za razliku od većine brazilskih eksperata, Gansa, a ne Neymara, Sokrates vidi kao istinsku igračku klasu u reprezentaciji.


     - U smislu potencijala, veliki igrač današnje generacije brazilskih reprezentativaca svakakao je Ganso. Ukoliko krene putem kojim svi očekujemo da će krenuti, može biti - taj.


     - On čini da tim igra, koordinira igrom i definiše njen ritam. On je igrač kolektiva.


     - Sokrates je po popularnosti bio treći fudbaler u Brazilu, iza Pelea i Rivelina. Velike količine alkohola su ga uništile i zato je otišao premlad. Slično kao i Garinča. Bio je jedan od najinteligentnijih brazilskih fudbalera, a na sprovodu se očekuje 15.000 ljudi - rekao je Aleksandar Jezericki, koji već decenijama živi u Sao Paulu.


     - Žoao Manada, trgovac u Sao Bernardu: Bio je divan čovek i još bolji igrač. Znate, nedeljom milioni Brazilaca odlaze na misu i uveren sam da su svi molili za Sokratesa.


     Na svim brazilskim televizijama smrt Sokcratesa bila je udarna vest. Vrteli su se isečci njegovih najboljih utakmica u dresu Brazila, ali i Korintijansa, Botafoga, Santosa i ostalih klubova za koje je igrao. 


     - Tragedija se dogodila baš uoči poslednjeg kola brazilskog prvenstva, baš u trenutku kada se njegov Korintijans bori za titulu prvaka. Na svim stadionima biće minuta ćutanja za našeg doktora! - rekao je jedan mladić koji je bio srećne ruke i kupio na vreme ulaznicu za veliki derbi između Korintijansa i Palmeirasa.


     Još se ne znaju detalji oko sprovoda, ali bi to mogao biti jedan od najvećih u istoriji Brazila, barem što se tiče sportista. 


     - Sprovod Sene je bio veličanstven, ali uveren sam da će i Sokratesov biti veliki - rekao je mladić.


     Navijačima je bio poznat i kao Doktor Sokrates.


     Jedan od poslednjih romantika ove igre. Živeo je boemski, obožavao društvo i fudbal, oduševljavao publiku koju je u startu šarmirao i, uz Zika, postao njen najveći miljenik, uvek bi utkao nekakav aromatični začin u igri - »suvi list«, »rabonu«, efektna proigravanja petom, lažnjake, slalome...


     Sokrates je igrao u veznom redu, bio je poznat i po tome što je igrao bez štitnika za potkolenice.


     Obožavali su ga navijači njegovog najdražeg kluba, Korintijansa iz Sao Paula, a u fudbalu su ekstazu uronili i drukeri suparničkog Flamenga iz Rio de Žaneira kad je Sokrates 1986. navukao njihov kultni crveno-crni dres sa vodoravnim prugicama.


     Zadnjih je godina kritikovao stil igre brazilske reprezentacije iz koje su nestali Peleovo žongliranje, Zikov dribling i teledirigirano dodavanje, Sokratesov trk i rezantni udarac, Ederov projektil sa leve strane… Brazil sa Svetskog prvenstva 1986. godine u Meksiku, gde ga je u četvrtfinalu boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacila Francuska, zadnja je generacija romantičarskog fudbala »carioca«.


     Bila su to drugačija vremena, ambijent sambe, karnevala, bio je to fudbal nakon koga su deca hrlila na igralište i do iznemoglosti, uglavnom bezuspešno, pokušavala kopirati finte sa tv ekrana.


     Ali, jedan je Sokratesov geg ipak ljutio navijače. Kad bi pucao penal, uzeo bi valjda manji zalet nego pri izvođenju auta. Namestio bi loptu na »belu tačku« i odmaknuo se jedva tri metra. Desnom bi nogom zakoračio i već tad naglo - zastao. Nakon dve bi sekunde munjevito načinio korak i desnom nogom poslao loptu u rašlje.


     Ipak, u istorijskom trenutku, možda u najvažnijoj tački Sokcratesove karijere i cele njegove generacije, golman ga je - pročitao. Pobednika četvrtfinalnog okršaja na SP 1986. godine odlučivali su jedanaesterci. Sokrates je bio prvi izvođač, ali je francuski golman Žoel Bats zaustavio udarac.


     Kasnije je promašio i Žulio Cesar i Brazilci su ispali. Ipak, najveća je sportska trauma bio poraz četiri godine ranije protiv Italije kad im je Paolo Rossi u dvoboju četvrtfinalne grupe zabio tri gola za pobjedu Italijana 3-2. Zabio je i Sokrates, za 1-1… U porodičnu je vitrinu ipak sleteo pehar svetskoga prvaka. Njegov mlađi brat Rai osvojio je naslov 1994. godine.


     Izvan terena Sokrates je bio svestran baš kao i na samom terenu. Bio je doktor medicine, političar, roker, kolumnist, tv komentator, pisao je i o ekonomskim temama… Nažalost, zaustavili su ga boemski život i »poneka čašica više« zbog čega fudbal ima jednog romantika manje.

Нема коментара:

Постави коментар