петак, 8. јул 2011.

PREDSTAVNIČKI DOM SAD PROTIV NAORUŽAVANJA SEPARATISTA

     Predstavnički dom SAD glasao protiv naoružavanja separatista

     Poslаnici u аmeričkom Predstаvničkom domu glаsаli su protiv dа Pentаgon nаoružаvа, obučаvа ili daje sаvete libijskim separatistima.


     Donji dom аmeričkog Kongresа glаsаo je protiv odobrenjа finаnsijа zа direktnu pomoć separatistima, dok je odbijen predlog okončаnjа učešćа SAD u udаrimа iz vаzduhа predvođenim NATO-om. Anаlitičаri nаvode dа u Kongresu postoji snаžаn otpor аmeričkom učešću u agresiji na Libiju. Poslаnici su sа 225 glаsovа "zа" i 201 "protiv" odbаcili predlog zа pružаnje pomoći separatistima u borbi zа svrgаvаnje libijskog liderа Muаmerа Gаdаfijа. Dа bi ovа merа bilа usvojenа potrebno je dа bude odobrenа i u Senаtu, nаkon čegа ide nа potpis predsedniku Bаrаku Obаmi.



     Italija povlači nosač aviona iz agresije na Libiju


     Suočena sa ozbiljnim finansijskim poteškoćama državnog budžeta, Italija je danas odlučila da povuče nosač aviona "Garibaldi" iz vojne operacije protiv Libije, ocenivši da će tako uštedeti više od 80 miliona evra.


     "Znatno smo smanjili troškove koji se tiču Libije - od predviđenih 142 miliona evra za prvi semestar prešli smo na manje od 60 miliona za drugi", izjavio je ministar odbrane Injacio La Rusa posle sastanka vlade na kojem je usvojen zakon o refinansiranju vojnih misija u inostranstvu. Prema njegovim rečima, biće povučeni nosač aviona "Garibaldi" i tri aviona, što predstavlja i smanjenje posade za 1.000 ljudi. Za operacije NATO-a protiv Libije, Italija je stavila na raspolaganje nekoliko nosača aviona, među kojima je bio i "Garibaldi".



     NATO počeo planirane napade na libijsku civilnu infrastrukturu


     Rafinerija nafte u Bregi gori već 24 časa, nakon što je NATO avijacija, počela planirana bombardovanja libijske infrastrukture, nadajući se da će tako narodne libijske snage i vojska ostati bez goriva.


     NATO je saopštio da je napad izveden kako bi se libijska vojska sprečila da izvodi ofanzivne akcije, mada ova akcija, kako kažu upućeni jednako boli i separatiste kojima su Brega i obližnji Ras Lanuf jedina šansa da se dokopaju svežeg novca od prodaje nafte. "NATO je pojačao napade kako bi oslabio libijsku vojsku i otvorio put za napredovanje separatista, što je jasan dokaz da je Alijansa stala uz jednu stranu u građanskom ratu" - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Libije, Kalid Kaim, navodeći da je taj pokušaj, neminovno, osuđen na neuspeh. Kaim je ocenio da to predstavlja uvod u poslednju fazu operacije vazdušnih udara.



     Raste razdor u NATO alijansi

     Italija je juče odlučila da povuče ratni broj i hiljade mornara kući, što je prvi znak razdora među NATO snagama nakon više od 100 dana bombardovanja.


     Povlačenje će smanjiti troškove Italije za oko trećinu, rekao je ministar odbrane Ignazio La Russa, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Smanjenja su deo ukupnog plana rezanja troškova Italije u  vojnim misijama u inostranstvu, ali je dosad najjači signal umora među članicama NATO snaga. Premijer Silvio Berlusconi je pod pritiskom da se povuče iz Libije od njegovih ključnih saveznika Severne lige, koja je protiv rata, zbog ogromnih troškova ali i naglog priliva imigranata. Vazdušni udari trebali su da budu brzi i da omoguće lako preuzimanje vlade separatističkim snagama. Umesto toga, misija je u stanju mirovanja, te iako su NATO snage intenzivirale udare čini se da su to zadnji grčevi alijanse.

Нема коментара:

Постави коментар