петак, 8. јул 2011.

VOĐA "OBRAZA" OPET PROVOCIRA

     BEOGRAD - Država nema efikasan mehanizam da odgovori na provokacije vođe "Obraza" Mladena Obradovića, koji na suđenju u Palati pravde nosi majicu s natpisom "Čekamo vas".


     To je bio glavni slogan ultradesničarskih grupa protiv održavanja Parade ponosa 2009. i 2010.


     "Sudija ima na raspolaganju samo disciplinske mere. On okrivljenog može da opomene, udalji iz sudnice, prekine glavni pretres ili nastavi suđenje u njegovom odsustvu", kaže za "Blic" advokat Božo Prelević.


     Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević ocenjuje da je dobro što je sud reagovao na Obradovićevu provokaciju. 


     "Pojavljivanje u majici sa porukom koja je bila osnova za pokretanje krivičnog postupka je vid pritiska na sud, ali i signal da okrivljeni neće odstupiti od dela za koje je optužen. Ovakvo ponašanje sud će verovatno uzeti u obzir kada bude donosio konačnu odluku. Jedan od razloga za izricanje kazne je da okrivljeni ne ponovi delo. U ovom slučaju, okrivljeni to čini odmah na početku suđenja i to bi za njega mogla biti otežavajuća okolnost", smatra Antonijević. 


     Mladen Obradović se tereti za izazivanje rasne i druge diskriminacije. On je, stoji u optužnom predlogu, septembra 2009. organizovao pisanje grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti".


     Incidenti "Obraza"


     26.5.2007. Pripadnici "Obraza" sa Obradovićem na čelu pojavili su se na uglu Bulevara AVNOJ-a i Ulice španskih boraca na Novom Beogradu, gde su uz prisustvo ostalih desničarskih organizacija lepili plakate sa likom haškog optuženika Ratka Mladića. Posle toga su se uputili ispred zgrade televizije B92, gde su uzvikivali uvrede na račun zaposlenih. 


     7.2.2008. Mladen Obradović i članovi "Obraza" prekinuli su izložbu radova savremenih umetnika iz Prištine i tom prilikom izazvali nekoliko incidenata. 


     21.2.2008. Posle mitinga "Kosovo je Srbija" pripadnici desničarskih organizacija, među kojima su bili i obrazovci, divljali su po gradu paleći ambasade, radnje i suprotstavljajući se policiji. 


     20.4.2011. Mladen Obradović osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda na Paradi ponosa u oktobru 2010.

Нема коментара:

Постави коментар