уторак, 12. јул 2011.

LIBIJA: UŽURBANE POLITIČKE AKTIVNOSTI

     Užurbane političke aktivnosti


     Poslednja 24 sata situaciju oko Libije pratila je neobično užurbana diplomatska aktivnost.


     Francuzi su, navodno, već duboko zagazili u pregovore sa Gadafijem, nudeći mu da ostane u Libiji, ali van političke scene, ali Pariz nije želio da se upušta u komentarisanje tih navoda, insistirajući na formulaciji da "direktnih pregovora sa Gadafijem nema". Istovremeno, američki predsednik Barak Obama rekao je svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu da će Vašington podržati rusku inicijativu, ukoliko njen ishod bude odlazak Gadafija sa vlasti, što kako su ranije pisali ruski mediji, predstavlja praktično isti scenario kao i francuski, odnosno odlazak Gadafija sa vlasti uz bezbedonosne garancije. Ujedinjene nacije, koje su ponovo skrajnute iz komplikovane tajne diplomatije, smatraju da je političko rešenje libijske krize još uvek na dugom štapu, pa ni najnovija runda konsultacija u Savetu bezbednosti UN nije donela bilo kakve opipljive rezultate, ukoliko se izuzme konstatacija specijalnog izaslanika svetske organizacije za Libiju Abdela Ilaha Katiba da je "poginulo dovoljno Libijaca i da je svima jasno da treba pronaći političko rešenje". Talas diplomatije zapljusnuo je libijsku političku scenu pošto je postalo izvesno da od bučno najavljivanog juriša separatista na Tripoli nema ništa, pošto oni i dalje dokazuju da su nedovoljno ozbiljna i organizirana vojska. Samo u Misurati, u protekla 24 sata, ubijeno je desetak, a ranjeno bar tri puta više separatista, što je za Francusku predstavljalo jasan signal da će i najkomplikovaniji mir biti definisan mnogo pre nego što separatisti budu spremni da konflikt reše oružjem. Jedan od problema za separatiste predstavlja i činjenica da su u naletu na Zlitan ostali bez municije, slično kao i nekoliko članica NATO, koje imaju ozbiljne probleme da finansijski izdrže zahtevnu operaciju. "Problem u Libiji, trenutno, otvoreno govoreći predstavlja činjenica da bi mnoge druge države za 90 dana mogle biti iscrpljene... I tako bi se od SAD tražilo da popune tu prazninu", rekao je američki ministar odbrane Leon Paneta, koji, ipak, nije želio da kaže o kojim se državama tačno radi.


     Obama i Medvedev razgovarali o ratu u Libiji


     Predsednik SAD Barak Obama je u telefonskom razgovoru rekao predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu da su SAD spremne podržati pregovore pod ruskim vodstvom radi okončanja rata u Libiji.


     Bela kuća je danas saopštila da je Obama međutim rekao da će SAD podržati pregovore samo ako vode demokratskom prenosu vlasti i ako se libijski lider Gadafi povuče sa vlasti. Medvedev se pridružio Zapadu u pozivu Gadafiju da se ukloni, a izaslanici iz Kremlja su doputovali u Libiju da bi se sastali sa predstavnicima vlade. Obama i Medvedev su razgovarali u ponedjeljak. Obama je izrazio saučešće zbog pogibije 129 ljudi u nesreći broda u Rusiji. Dvojica lidera su razgovarala i o Sudanu, Avganistanu i pristupanju Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.


     Libijska vojska razbila juče separatističke jedinice u zapadnom delu Misurate i likvidirala sedam separatista


     Snage lojalne libijskoj armiji i vladi juče su prisilile separatiste da se povuku iz zapadnog dela Misurate.


     Pešadijskom napadu prethodila je jaka artiljerijska paljba i akcija je uspešno okončana. Po izveštaju koji je naš portal dobio od libijske vojske, likvidirano je sedam, a ranjeno 44 separatistička vojnika. Žestoke borbe vodile su se juče i u planinskom području Rullish. Libijska je vojska napravila nekoliko uspešnih napada na to područje i dobro poljuljala i onako oslabljene i razjedinjene separatističke grupe. Separatisti su se juče žalili svojim zapadnim saveznicima da su ostali bez municije i da im treba više podrške NATO avijacije.

Нема коментара:

Постави коментар