уторак, 5. јул 2011.

NATO POJAČAO NAPADE NA LIBIJU


     NATO je u poslednja 24 sata pojačao napade na Libiju a Rusija i Alijansa danas nisu uspeli da prevaziđu neslaganje oko vojne kampanje zapadnih zemalja.


     NATO je gotovo udvostručio tempo operacije u Libiji u odnosu na proteklih nekoliko nedelja i za 24 sata izvršio čak 71 napad gađajući ciljeve na istočnom frontu i oko Tripolija. U 17 napada pogođena su oklopna vozila, komandni i kontrolni čvorovi, vojna skladišta i jedan tenk u Bregi, 150 kilometara od uporišta pobunjenika u Bengaziju, saopštio je NATO.

     Ruski ministar Sergej Lavrov izrazio je nezadovoljstvo Moskve ovakvim razvojem događaja i optužio NATO da tumači rezoluciju UN, pravnog okvira za vojnu operaciju u Libiji, kako to njemu odgovara. Lavrov i ruski predsednik Medvedev su se prethodno u Sočiju sastali sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom.

     Sastanku zakazanom u okviru Saveta NATO-Rusija u poslednjem momentu se pridružio i južnoafrički predsednik Jakob Zuma ali njegovo prisustvo nije pomoglo u približavanju stavova dve strane.
"Zasada nismo postigli zajednički stav o sprovođenju rezolucije", rekao je Lavrov govoreći o rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom je otvoren put za vazdušne napade.

     "Mi želimo da se rezolucija doslovce primenjuje, a ne da se njeno tumačenje širi", rekao je Lavrov, a prenosi AFP.

     Rusija je prilikom glasanja o rezoluciji u Savetu bezbednosti UN bila uzdržana, ali je kasnije počela da izražava rastuće nezadovoljstvo zbog dugotrajnosti i intenziteta vazdušnih udara NATO na Libiju. Moskva je posebno ozlojeđena zbog prošlonedeljne francuske isporuke oružja pobunjenicima protiv Gadafijevog režima, navodi agencija.

     "Smatramo da je embargo na isporuku oružja po rezoluciji Saveta bezbednosti nedvosmislen. Svaka isporuka oružja je kršenje rezolucije", rekao je Lavrov.

     Rasmusen međutim tvrdi da je isporuka oružja bila u skladu sa rezolucijom: "Oružje je isporučeno u okviru zaštite cilvila, odnosno davanja mogućnosti civilima da se brane od napada", rekao je Rasmusen novinarima.

     Turska nije prekinula diplomatske odnose s Libijom

    Informacija da je "Turska prekinula diplomatske odnose sa režimom Moamera Gadafija u Libiji" je netačna, saopštio je Rojters.

     Povlačeći jutros objavljenu vest, Rojters je naveo da je preneo informaciju koja se tokom vikenda pojavila u službenom listu Turske da je Ankara prekinula diplomatske odnose sa libijskom vladom Moamera Gadafija i povukla svog ambasadora iz Tripolija.

     Britanska agencija navodi da je turska "Gazeta" objavila jedino da je turski ambasador u Tripoliju dobio novo postavljenje u Istanbulu i nije bilo ikakvog pomena o prekidu diplomatskih veza.

     Turski ambasador je, u stvari, povučen iz Tripolija pre dva meseca iz bezbednosnih razloga.


     Statistika ubijenih u NATO napadima


     Trenutna statistika civilnih žrtava bombardiranja NATO-a na Libiju, od 19. marta do 27. juna 2011. godine.


     Libijsko ministarstvo zdravstva objavilo je dokumenat o žrtvama NATO napada.


     U sažetku dokumenta stoji da je tokom prvih 100 dana u NATO ubijanja civila, 6121 ubijeno ili ranjeno. Statistička podela je sledeća: 3093 Muškaraca  je ranjeno, a 668 je ubijeno, ubijeni broj žena je 260 i 1318 ranjenih; broj ubijene  dece je 141 i 641 ranjenih. Od toga teško ranjenih 655 su još uvek pod medicinskom negom u bolnicama, a 4.397 su puštene svojim porodicama na ambulantnu negu.


     Rod Ubijenih Ranjenih Ukupno
     Muškarci        668           3093 3761
     Žene            260           1318 1578
     Deca            141             641  782
     Ukupno        1069           5052  6121


     Naselja oko Tripolija pripremaju se za NATO kopnenu invaziju
     
     Naselja oko prestonice Tripolija, nezavisno od Libijske vojske, pripremaju se za moguću NATO kopnenu invaziju, koja bi se mogla desiti u idućih nekoliko dana ili sedmica.


     Suporotno medijskim izveštajima CNN-a, BBC-a i ostalih, atmosfera u Tripoliju nije napeta i nije "opasna po svakog stranca ili Amerikanca koji se nađe u Tripoliju". Ljudi su susretljivi i nastoje objasniti da im je prioritet da sačuvaju svoje porodice i imovinu od stranih osvajača. Narod je vrlo dobro informisan o NATO ciljevima i jasno im je da su meta njihova zemlja i nafta. Planiranje odbrane u slučaju NATO kopnenog napada nije samo u vojnoj nadležnosti, već i u rukama običnog naroda. Libijci će stati i braniti svaku kuću, svaku ulicu i koristiće svo raspoloživo oružje. U odbrambene redove staće svi zdravi muškarci i žene od 18-65, a ni mlađi ni stariji neće biti odbijeni.


     Ukoliko se NATO opredeli za kopnenu intervenciju, suočiće se sa mnogo većim problemima od onih koje sada ima.


     Obama vrši pritiske na Keniju da podrži separatiste


     Američka vlada zatražila je od Kenije da zamrzne celokupnu libijsku imovinu u ovoj zemlji.


     SAD insistiraju da Kenija mora prekinuti sve veze sa Libijskom vladom i pruži pomoć libijskim separatistima. Iz pisma američke ambasade u Najrobiju, jasno je vidljivo da su zahtevi usmereni na to da Kenija pomogne u američkom kolonizovanju afričkih država. Libijske investicije u Keniji su Oilibya Petroleum Company i Laico Regency Hotel.

Нема коментара:

Постави коментар