субота, 9. јул 2011.

SKRIVENA BLAGA PETROVARADINA



KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE
     Evropa Nostra Srbija, u saradnji sa novosadskim uduženjem građana Suburbium, organizuje akciju "Skrivena blaga Donjeg grada Petrovaradina" tokom novosadskog festivala Exit - od 7. do 10. jula.


     Akcija je osmišljena tako da posetioce odvede na putovanje kroz kulturna i prirodna bogatstva Donjeg grada Petrovaradina, popularnog Gradića, odnosno upozna ih sa istorijom i namenom 15 raznolikih lokacija tog dela Novog Sada.


     To su tunel ispod Tvrđave [1] (sagrađen 1883. godine), kojim je prolazila železnička pruga preko mosta Franca Jozefa, zatim (skrivena) fasada Franjevačkog samostana [2], slikarski atelje Georgija Josifova [3], jedan od oko 90 prostora koji su od 50-ih dodeljivani na korišćenje umetnicima i adaptirani u ateljee, te Molinarijev park [4], nazvan po Antonu Molinariju, generalu koji je radio na Tvrđavi u drugoj polovini XIX veka.


     U skriveno blago Petrovaradina ubraja se i zgrada "Lovotursa" [5], koja je deo industrijskog nasleđa, jer je u njoj ranije bila smeštena železnička stanica. Tu je i Crkva sv. Pavla [6], koja slikovito ukazuje na promene država, vlasti i ideologija u okviru kojih se Petrovaradin razvijao od XVIII veka do danas. Samostan sv. Jurja [7] je dvospratna barokna zgrada sa kipom svetog Ignacija, osnivača isusovačkog reda.


     Provijantski magacin [8] je uočljiva građevina koja se nalazi se ispod Gornje tvrđave na putu za selo Sremsku Kamenicu, uz Dunav, a Beogradska kapija [9] je monumentalni objekat fortifikacionog karaktera i jedna od najlepših klasicističkih kapija Podgrađa. Sagrađena je 1753. godine i nosila je ime princa Eugena Savojskog, koji je zaustavio prodor Turaka kod Petrovaradina.


     Magistrat [10] je nekadašnje sedište gradske administracije, Gradske većnice, građeno 1726. Jednostavne je barokne arhitekture i upečatljive zelene fasade sa elegantnom ugaonom kulom. Ta mala kula predstavlja obeležje Podgrađa, popularno zvanog Gradića.


     Rodna kuća Josipa Jelačića (1801-1859) [11], jednog od najpoznatijih hrvatskih banova, austrijskog feldmaršala, vojskovođe i nesuđenog srpskog vojvode, najlepša je privatna barokna građevina u Petrovaradinu, sagrađena 1745. godine.


KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE
     Sadašnji Varadinski most [12] predstavlja treću mostovnu konstrukciju koja na istim temeljnim stubovima postavljenih već gotovo devet decenija spaja Petrovaradin i Novi Sad. Taj novi simbol grada kroz istoriju je rušen tri puta i svaki put dobijao novo ime, koje je odgovaralo tadašnjoj vlasti.


     Među skriveno blago Petrovaradina ubraja se i čarda "Aqua Doria" [13], restoran u Podgrađu, koji je tipičan primer čarde (csarda) – čuvenih restorana na obali reke koji na meniju uvek imaju specijalitete od ribe. Tu je i kafe galerija "Dublin" [14], urbani petrovaradinski prostor i mesto okupljanja aktera alternativne scene Novog Sada.


     U skriveno blago Petrovaradina ubrajaju se i stepenice ka Gornjoj tvrđavi [15] koje vijugavim putem, pored samostana sv. Jurja, vode kroz Bastion Ludviga Badenskog. Stepenište je dugačko oko 150 m i ima 214 stepenica.


     Cilj akcije "Skrivana blaga Donjeg grada Petrovaradina" je da podstakne posetioce Exita da dodatnu upoznaju Petrovaradin i Novi Sad i dođu u bliži kontakt sa kulturom zemlje koju posećuju.


     Posetioci će dobijati 3D mapu Gradića sa naznačenih 15 lokacija i nagradni upitnik sa 15 pitanja koja se odnose na date lokacije. Na svakoj od lokacija nalazi se info panel sa osnovnim informacijama vezanim za to mesto, na kojem će posetioci moći da otkriju odgovore na pitanja.


     Krajnja tačka rute je kancelarija Suburbiuma, Štrosmajerova 5, u kojoj će učesnici davati popunjene upitnike od 15h-24h svakog dana, i dobiti šansu da osvoje jednu od 30 autentičnih nagrada.


     Akciju su finansirali Fondacija The State of Exit i Razvojna banka Vojvodine, u okviru konkursa “10 super ideja za turizam u Novom Sadu”.


     Predstavljene lokacije i upitnik nalaze se u prilogu.


     Exit festival počeo je 7. jula na Petrovaradinskoj tvrdjavi, a ocekuje se da će privući do 10. jula oko 200.000 posetilaca, od kojih je oko 30.000 iz inostranstva, uglavnom iz Velike Britanije i regiona.


SKRIVENA BLAGA PETROVARADINA - DONJI GRAD PETROVARADINSKE TVRĐAVE [PDF format]


     Sajt Evropa Nostra Srbija je www.europanostraserbia.org
  (SEEcult.org)

Нема коментара:

Постави коментар