петак, 8. јул 2011.

VELIKI VATROMET OZNAČIO POČETAK EGZITA

     Velikom vatrometom, malo posle ponoći, označen je početak ovogodišnjeg Egzita na kojem se prvog dana, prema procenama organizatora, okupilo 40.000 ljudi.


     Posle petnaestominutnog vatrometa koji je bio najspektakularniji do sada viđen na Egzitu, nastupio je britanski sastav "Pulp" koji su bili glavne zvezde prve večeri. Na Glavnoj bini je pre njih nastupio, po prvi put u Srbiji, montrealski bend "Arcade fire" koji je predstavili svoj album "The Suburbs". Egzit su svirkom otvorili "Atheist rap", a posle njih čuveni pank-rok sastav "Bad religion", te "Darkwood dub".


     U Hitnoj pomoći saznajemo da je tokom noći bilo 70-ak intervencija, što je uobičajeno. Bilo je nekoliko intoksikacija, uganuća, posekotina, uglavnom lakše povrede. Oko 1h je došlo do manjeg požara na padinama tvrđave okrenutim gradu. Po izjavi koordinatora protivpožarnog obezbeđenja Darka Jocića, požar je bio manjih razmera i u normalnim okolnostima ne bi se ni gasio jer nije bilo mogućnosti širenja, ali je to ipak učinjeno da bi se izbegla panika među posetiocima.


     Publika će do nedelje moći da vidi više od 600 izvođača iz celog sveta, a najveće ime među njima je "Džamirokvai", čiji nastup je sutra uveče. Ove godine su organizatori omogućili putem internet socijalnih mreža i "uživo" praćenje svih dešavanja na festivalu za one, koji nisu na Tvrđavi.


     Taksisti deru strance na Egzitu, Novosađane neće da voze


     Dolazak stranaca na "Egzit" pojedina taksi udruženja su i ove godine videla kao priliku za dobru zaradu.


     Reporterka Radija 021 uverila se jutros da taksisti koji su bili parkirani u koloni od glavnog ulaza na Egzit festival do Varadinskog mosta nisu hteli da voze Novosađane. Na pitanje da li voze po standardnim cenama odgovor koji smo dobili od taksista je da čekaju isključivo strane turiste jer njima mogu da naplate mnogo veću cenu vožnje i na taj način zarade. Među onima koji su odbili da prime vožnju bili su taksi udruženja SOS, Vip, Novus i Crveni taksi.


     Devojka iz Hrvatske nam je rekla da je platila vožnju od Egzitovog kampa do Bulevara oslobođenja kod poslastičarnice "Mocart" 10 evra.


     "Znajući kakve su cene taksi prevoza u Novom sadu, prokomentarisala sam da mi je prosto nemoguće da mi naplati toliku cenu, ali mi je on na to odgovorio 'šta ti misliš!? Ima devet kilometara do tamo'. Nažalost, to mi je bila jedina opcija, jer sam pretpostavila da će mi drugi tražiti i više".


     Slično iskustvo imao je i jedan slušalac Radija 021 kome su taksisti za vožnju od Tvrđave do Sajma tražili minimum 800 dinara.


     "Ako je meni bila takva cena, možete da zamislite šta onda rade strancima ili ljudima koji nisu iz Novog Sada. Naravno, ja nisam pristao na to, a pošto je isti princip važio i za sva ostala taksi udruženja, prošetao sam do hotela Putnik i tamo uzeo taksi, po redovnoj ceni".


     Mada taksisti tvrde da su turisti dobro informisani i da ih je teže obmanuti nego prethodnih godina, odavno je poznato da pojedina udruženja u vreme festivala skidaju table koje je izdao Grad i stavljaju druge oznake, a vožnju naplaćuju i pet puta skuplje.


     Novinari Radija 021 bili su svedoci i problema koje prave divlji taksisti na Međumesnoj autobuskoj stanici. Oni su vređali promoterke Gradskog saobraćajnog, nezadovoljni što im novosadski prevoznik sa uslugama koje nudi za vreme "Egzita" pravi konkurenciju.


     Iz Gradske uprave su najavili rigorozniju kontrolu taksi prevoza za vreme održavanja festivala. 
(Nada Zelić, Dragana Bogosavljević, 08.07.2011.)


     Čistoća sređuje Tvrđavu


     "Čistoća" je saopštila da svakodnevno radi na čišćenju i uređenju svih lokacija Egzit festivala. Sakuplja se otpad, menjaju kese za smeće na montažnim korpama, prazne se postavljeni kontejneri, a nakon uklanjanja smeća, čistilice će dodatno sakupljati prašinu i nečistoću. Sem Tvrđave, obuhvaćeni su i prilazi mostu Duga, kao i sam most, kompletan Gradić i prilazi Tvrđavi, kao i pešačka zona duž keja na petrovaradinskoj strani. Najveći posao radnike "Čistoće" očekuje u ponedeljak, po završetku Exit festivala.


     Kanađanin napadnut u Dunavskom parku


     Policija je saopštila da nije bilo većih incidenata prve festivalske večeri na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na ulazima su oduzeti narkotici (96,18 gr marihuane, 79 gr amfetamina i 87 komada različitih  tableta), a dvojica domaćih državljana su uhapšena zbog sumnje da su trgovali narkoticima. U pritvoru je i 27 stranaca jer su kod sebe imali drogu.


     Navedeno je i da su juče u Dunavskom parku nepoznate osobe napale mladića iz Kanade i oteli mu ranac sa pasošem, novcem i video-kamerom, dok je u Egzitovom kampu nepoznata osoba polomila vilicu jednom momku iz Bosne i Hercegovine.


     Prema proceni policije, prve večeri je na Tvrđavi bilo oko 35.000 posetilaca, dok su procene organizatora da je bilo oko 40.000 ljudi.


     Dva posetioca Egzita u Urgentnom


     Dva inostrana posetioca Egzita zbrinuta su ambulantno u Urgentnom cetru Kliničkog centra u Novom Sadu.


     Jedan od njih zadobio je tešku telesnu povredu - prelom, a drugi je u bolnici završio zbog trovanja alkoholom, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.


     U redovnom izveštaju Sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju navodi se da su u protekla 24 sata među posetiocima festivala registrovane 34 lakše telesne povrede, ali nije bilo sumnji na druge poremećaje zdravlja hemijskim agensima.


     Sanitetsko obezbeđenje na Egzita imalo je 30 manjih intervencija, uglavnom zbog žuljeva i posekotina, kao i u dva slučaja alkoholnih intoksikacija, navedeno je u saopštenju.


     Izveštaje o zdravstvenoj situaciji na ovogodišnjem Egzitu, koji traje od 7. do 10. jula, resorni pokrajinski sekretarijat podnosiće oko 14 sati svakog dana do zatvaranja Egzit kampa.

Нема коментара:

Постави коментар