субота, 9. јул 2011.

ZAGOR: 50 GODINA OD NASTANKA

     50 godina izlaženja Zagora predstavlja važan jubilej svim ljubiteljima stripova u ovom delu Evrope, pa tako i na nas dolazi red da vas podsetimo na ovako bitan događaj. 


     Zagor je, kao što je već svima verovatno poznato, nastao 1961. godine u Italiji u okviru izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore, a svoju premijeru na ovim prostorima doživeo je već 1968. godine sa epizodom "Nasilje u Darkvudu". Od tada, pa sve do danas, kada ovaj strip u Srbiji uspešno izlazi u okviru izdavačke kuće Veseli Četvrtak, Zagor predstavlja jednog od najbitnijih strip junaka uz kog su odrasle i nastavljaju da uživaju čitave generacije čitalaca.


     Ovim povodom svašta se sprema u kuhinji Bonelli. Pre samog jubileja, čitaoci u Italiji mogu da očekuju i nekoliko specijalnih izdanja koja će doneti neke nove avanture i otkriti neke stare tajne Duha sa sekirom. Pre svega, tu je trinaesti specijal koji se direktno nastavlja na specijalno izdanje koje je u Italiji izašlo pod nazivom "Darkwood ground zero" u kom su otkrivene neke od najvećih tajni ovog junaka, poput njegovog porekla i značenja simbola orla koji Zagor decenijama ponosno nosi na grudima.


     U toku proleća, u redovnoj ediciji, Zagor je otputovao u Južnu Ameriku u potrazi za odgovorima na misteriju koja se dugi niz godina smatrala zaboravljenom i nerešivom. Tako dolazimo do konačnog datuma proslave, koji je određen za 15. jul ove godine, kada će svetlost dana ugledati sasvim nova, jubilarna epizoda u koloru za koju se nadamo da će sumirati utiske i zbivanja opisana u ostalim pričama, a koju je napisao Moreno Burattini, autor koji se već izvesno vreme nalazi na poziciji urednika ovog serijala. On ovu epizodu opisuje kao jedinstvenu i pomalo uznemiravajuću avanturu koja će čitaocima otkriti odgovore na neka davno postavljena pitanja. Burattini se, takođe, nada da će ova priča uspeti da zaokruži pedesetogodišnji sled avantura dragog nam junaka, pa tako i da stavi temelj na neke buduće priče i pustolovine koje Zagoru i Čiku tek predstoje. Uz to, Burattini upozorava da se ova epizoda neće svideti baš svima, da će nas možda šokirati, ali da nas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.


     Ova izjava povlači sa sobom mnoga pitanja i nedoumice. Pre svega, zanima nas na koji način će u ovoj priči prošlost, sadašnjost i budućnost jednog junaka uspeti da se povežu, a zatim na koju misteriju nas čekaju odgovori i, najzad, šta to uopšte može da nas šokira!? Sve u svemu, italijanska publika moraće da pričeka proslavu kako bi dobila odgovore na ova pitanja, a nama ostaje da se nadamo da nećemo dugo čekati na domaće izdanje ove intrigantne epizode.

Нема коментара:

Постави коментар