уторак, 11. октобар 2011.

LA PAZ, TRG MURILJO


     Pedro Domingo Murillo - čovek koji je odigrao ključnu ulogu u nezavisnosti Bolivije. 1809. organizovao je prvu pravu pobunu koja je1825. dovela do nezavisnosti. 
Photo: Körschgen / Flickr
     Njegova statua nalazi se u La Plazu u sredini trga koji je po njemu dobio ime, tu među gomilom korpulentnih žena koje prodaju kesice kokica, i dece koja se zabavljaju jureći golubove po trgu. 
Phtot: -Chupacabras- / Flickr
     Ispod statue Murilloa nalaze se skulpture koje su nekada važile za 4 ključna elementa za sveopšti napredak Bolivije: vojnik kao simbol Jedinstva, lav - simbol Moći, anđeo - simbol Slave i kao simbol 
Photo: marcalandavis / Flickr
     Rat ili mir? 


     Nekadašnji Španski trg (Plaza de los Españoles) mogao bi s punim pravom da nosi naziv Trg golubova. Roditelji, prolaznici, bake i deke, ali pre svega deca, zabavljaju se hraneći pitome golubove i svi se ponašaju kao da im nimalo ne smeta ukaljani trg koji ostaje posle ovoliko ptica. 
     Trg Murillo važi za epicentar okupljanja, neobaveznog čavrljanja, posmatranja prolaznika, odmora ili čekanja da se nešto neobično dogodi kod predsedničke palate u kojoj se nalazi radno mesto predsednika Evo Moralesa. 
     U krajnjem slučaju ukoliko imate foto-aparat pri ruci, nikako vam ne može biti dosadno. Deca, muškarci i žene sede bezbrižno na drvenim klupama ili betonskim stepenicama koje vode ka trgu. Ližu sladolede i puštaju da život teče mimo njih. 
     I sve to stvara jednu mirnu, opuštajuću sliku u koju se pitomi golubovi savršeno uklapaju. 
     Taj blag, relaksirajući prizor golubova i njihovih hranitelja, nikako ne ide u isti koš sa rupama od metaka koje su primetne na jednoj od zgrada kojima je trg okružen. Od vajkada je ovo trg slobode. 
     S obzirom da su ovde ugnježdene kongresne i predsedničke palate, ovaj trg je u prošlosti, ali i danas, glavno mesto okupljanja pobunjenih struja, a nekada i egzekucija. Čak je i jedan od bolivijskih predsednika obešen na ovom trgu o stub za uličnu rasvetu. 
     Ali danas, takve slike na ovom osunčanom trgu su potpuno nezamislive.


     Moćne prodavačice kokica 


     Na trgu su postavljene stolice za čišćenje obuće, spremne za svakog prolaznika. I dok sedite i čitate novine, vaše cipele će biti tip-top usijane. 
     Neverovatno su popularne i tezge sa raznobojnim plastičnim čašama ispunjenim jarko crvenim, tirkizno plavim ili otrovno zelenim želeom po kojem je debeo sloj umućenog mleka sa limunom. Ostali se šetkaju sa čašama voćnih kupova i generalno prodavci sladoleda dobro prolaze. 
     Upadljive su i prodavačice koje skupljaju bačene prazne kese kokica. I postavlja se pitanje da li je to zato što su u njima buja ekološka svest ili je u pitanju reciklaža i ponovno korišćene, već upotrebljene ambalaže. 
     Za ulične prodavačice golubovi su pojam savezništva i komercijalnog opstanka i velikom broju tih žena ne godi kad grupa klinaca pokupi izvestan broj golubova i odnesu u kutiji. 
     I desi se da policajac priđe klincima pokušavajući da ih odvrati od skupljanja golubova, ali se diskusija uglavnom završi u korist dece. I onda nastupaju debeljuškaste žene, koje prileću klincima i oslobađaju golubove. Više golubova - više prodatih kokica.


     Šeširi, suknje i pletenice 


     I ne samo golubovi, i lokalci su ti sa kojih neće moći da skrenete pogled. Naročito žene, loptaste i nezgrapne. 
     I svi nose nešto na glavi. Kod žena su to pomalo smešni šeširići, često slamni, oko kojih je obavijena neupadljiva traka.
     Za dečake su karakteristične pletene kapice sa posebnim dodacima za uši ili obični platneni kačketi. I muškarci nose pletene kape ili dobro poznate ruske kape, gde se dodaci za uši mogu podići i vezati, ostatak žena nosi pamučne kapice. 
     Ispod šešira ili kapica kod žena se najčešće promaljaju 2 pletenice, često produžene uz pomoć traka koje su iste boje kao i njihova kosa. I to nije tako samo kada su u pitanju starije žene, i mlade se oblače na identičan način.
     Ali posebno je zanimljiva odeća ovih tamnoputih žena. Tradicionalno su zaogrnute maramama, koje variraju od jednostavnih vunenih do pletenih ili heklanih ili čak pamučnih neukusno šarenih. Kako god - uvek su prisutne duge rese. 
     I svaki laik za modu bi rekao da to nikako ne ide uz široke višeslojne suknje sa faltama ili još šarenije nosiljke od platna u kojima nose malu decu ili robu. Boje i dizajn - svako na svoju stranu. 
     I sve su kao ogromni baloni koji se usporeno gegaju i kovitlaju ulicama i tegle svoje nosiljke, gotovo pogrbljene. 
     "To je poslednja kesica, nema više", govori majka kupujući svojoj kćerki još jednu kesicu kokica kojima će nahraniti umiljate golubove. Predstoji im još jedna nebrojena gozba.

Нема коментара:

Постави коментар