уторак, 11. октобар 2011.

JULIJI TIMOŠENKO 7 GODINA ZATVORA


Lo seguidores de Timoshenko desafían a la justicia ucraniana
     KIJEV - Nekadašnja premijerka Ukrajine Julija Timošenko osuđena je na 7 godina zatvora za zloupotrebu položaja zato što je 2009. godine potpisala ugovor o uvozu gasa ''štetan'' za Ukrajinu.
Presuda: Julija Timošenko reaguje posle izricanja kazne (Foto: Beta - 11.10.2011.)
     Ona je proglašena krivom za zloupotrebu javne funkcije i položaja prilikom ugovaranja isporuke gasa sa Rusijom 2009.
Kijev: Julija Timošenko sluša presudu koju čita sudija (Foto: Beta - 11.10.2011.)
     Bila je jedan od vođa "Narandžaste revolucije". Bila je prva na pravim demokratskim izborima izabrana za premijerku Ukrajine.
     Sada je proglašena krivom zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja nadležnosti - 2009. godine stavila je svoj potpis na ugovor sa Ruskom Federacijom o uvozu gasa iz te zemlje, za koje su sudije utvrdile da je štetan za interese Republike Ukrajine. 
Julija Timošenko maše pristalicama iz policijskog vozila (Foto: Beta - 26.08.2011.)
     Julija Timošenko (Юлія Тимошенко) je u sudnicu dovedena iz pritvora u kojem je od privođenja početkom procesa avgusta 2011. godine. 
     Sud ju je proglasio krivom posle sudskog procesa koji je uzburkao javnost u zemlji i pokrenuo debatu u Evropskoj uniji. 
     Julija Timošenko je sve vreme tvrdila da je žrtva osvete koju protiv nje vodi sadašnji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič (Віктор Янукович). 
     Kazna prema presudi još nije izrečena, ali tužilac je odredio formalnu pauzu da bi sud doneo odluku i o tome. Tužioci su tražili da kazna bude 7 godina zatvora. 



     "Sud proglašava Timošenko krivom i osuđuje je na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina", rekao je sudija Rodion Kirejev.  
Protesti pristalica Julije Timošenko pred sudnicom
     Presudom je ispunjen zahtev tužilaštva da ona bude osuđena na sedam godina zatvora.

     Zavisno od dužine očekivane kazne, ona će kao političarka morati da odustane od parlamentarnih izbora 2012. godine i predsedničkih izbora 2015. godine.


     Ulica i sudnica


     Pristalice i članovi partije Julije Timošenko su nestrpljivo ispred zgrade suda očekivale izricanje presude, u nadi da će njihova omiljena političarka biti oslobođena svih optužbi. 
Policajci zaustavljaju pristalicu Julije Timošenko (Foto: Beta - 11.10.2011.)
     Verujući da je suđenje ''namešteno'', njeni sugrađani su i ranije bučno i agresivno ispoljavali nezadovoljstvo. 

     Tokom prepodneva, dok su čekali presudu, deo njih je pokušao da uđe u zgradu suda. Tada su izbili manji sukobi, jer policija nije popuštala ranije postavljen kordon na ulazu u zgradu. Oko 1.000 policajaca u opremi za razbijanje nereda čuva zgradu od procenjenih 2.000 građana ispred suda: polovinu njih čine pristalice, a drugu - protivnici nekadašnje premijerke. 
     Nekoliko članova Rade (parlamenta) iz njene stranke pokušalo je da na silu uđe u sudnicu, ali su ih zaustavili sudski službenici.
     Policija je prethodno pojačala brojno stanje na ulicama Kijeva, kao što je i veći broj njenih pristalica izašao na ulice. Zbog toga se opravdano strahuje od izbijanja većih nereda. 
Рис. 1 - Печерский суд во вторник начнет оглашать приговор Юлии Тимошенко
     Sudija Rodion Kirejev (Родіон Кірєєв), predsedavajući sudskog veća, objasnio je da je stavljanjem svog potpisa na ugovor, oko kojeg je nastao spor, stvorila uslove da se izazove šteta u vrednosti 200.000 hiljada dolara nacionalnoj energetskoj kompaniji Naftogaz Ukrajini (Нафтогаз Україні). 
МЗС Чехії: якщо Тимошенко буде в тюрмі, угода про асоціацію з ЄС не пройде через Європарламент
     Sudija Kirejev je govor sa obrazloženjem presude počeo da čita na samom početku radnog vremena, sa namerom da ga javno iščita do kraja radnog vremena. Ceo kraj procesa direktno su prenosila dva ukrajinska TV kanala. 
     Ulaz u sudnicu dopušten je samo onima koji su učesnici procesa i reporterima.


     Timošenko: ''Političko suđenje''


     Pre pre ulaska u sudnicu izjavila je da ''presudu neće doneti sudija Kirejev, već predsednik Ukrajine Viktor Janukovič. Presuda neće ništa promeniti u mojoj sudbini, niti u mojoj borbi''. 
     Tokom kratke pauze u sudnici, nekadašnja premijerka Ukrajine je iskoristila da se obrati novinarima. Tvrdi da joj nikakva presuda neće naneti štetu. 
     ''Niko na svetu ni u Ukrajini ne veruje u ovde izneta navodna nedela. Zato ni [Viktor] Janukovič ni [Odion] Kirejev ne mogu da ukaljaju moje ime'', direktna je bila Julija Timošenko. ''Radila sam za dobro Ukrajine, i to i danas radim, i nastaviću da to radim'', dodaje Timošenko. 
     Političarka koja je sa bivšim predsednikom Viktorom Juščenkom (Віктор Ющенко) predvodila ''Narandžastu revoliuciju'', posebno je kritikovala svog naljućeg političkog protivnika: 
     ''Današnje politički motivisano suđenje, koje je orkestrirao [Viktor] Janukovič, pokazuje njegovu slabost kao predsednika, slabost njegovog autoriteta. Oni se plaše, a njihov strah izaziva ovakve političke presude'', kaže Julija Timošenko. 
     I njeni politički saveznici tvrde da je proces ''montiran'' i da će učiniti sve da obore ovu presudu. 
     ''Suđenje je očigledno namešteno da bi je proglasili krivom i zato sada imamo nekoliko mogućnosti'', objašnjava potpredsednik Rade i član partije Sveukrajinski savez ''Otadžbina'' Nikolaj Tomenko (Николаï Томенко). 
     ''U Radi ćemo kao opozicija podneti amandmane, koji će ukinuti inkriminišuće članove zakona. Takođe ćemo podneti žalbu u Ukrajini i izneti slučaj pred evropske sudove'', kaže potpredsednik Tomenko. 
     EU i SAD su ranije proces protiv Timošenkove ocenili kao selektivno gonjenje političkih protivnika. Evropska unija je proteklih dana pojačala pritisak na zvanični Kijev, od kojeg traži oslobađanje bivše premijerke, a državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner (Wolfgang Waldner) izjavio je, uoči izricanja presude, da će EU oštro reagovati ukoliko kazna bude previsoka.


     Žestoka osuda iz EU


     Evropska unija predvodi niz država u oštroj osudi sudskog procesa protiv Julije Timošenko. 
Ukrajinska Rada: Ugroženi odnosi s EU (Foto: Arhiv B92)
     EU i SAD su ranije proces protiv Timošenkove ocenili kao selektivno gonjenje političkih protivnika. Evropska unija je proteklih dana pojačala pritisak na zvanični Kijev, od kojeg traži oslobađanje bivše premijerke, a državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner (Wolfgang Waldner) izjavio je, uoči izricanja presude, da će EU oštro reagovati ukoliko kazna bude previsoka. 
     Sada su počele da se ispunjavaju pretnje, koje su dan ranije bile samo upozorenje: portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič objavila je poziv Komisije državama-članicama da preispitaju svoje odnose sa Ukrajinom. 
     Prema ranijim najavama poteza, ukoliko Julija Timošenko bude poslata u zatvor, treba očekivati da zvanični Brisel vlastima u Kijevu uskrati vrlo željeni i očekivani Sporazum o pridruživanju EU. (Detaljnije o stavu Evropske unije u tekstu: EU razočarana presudom Timošenkovoj) 
     U kancelariji Državnog tužilaštva Ukrajine su presudu Juliji Timošenko podržali kao legitimnu i razumnu. 
     Pretnje da će se zamrznuti pregovori o intergraciji Ukrajine u evropski savez nisu toliko realistične, tvrde pojedini stručnjaci. 
     ''Mislim da će Evropska unija reagovati loše. Sa druge strane, iskreno: nema nikakve šanse da Ukrajina uđe u EU u narednih 10 do 15 godina. Ti pregovori su samo formalni. Nemaju uticaja na stvarnost'', ocenjuje Džon Lalfland (John Laughland) iz Instituta za demokratiju i saradnju u Parizu. 
     ''Nisam pristalica Julije Timošenko, ali mislim da je vrlo opasno da se krivično pravo koristi za ocenu aktova države. To se u ovom slučaju dogodilo. Njoj se sudi zbog zloupotrebe položaja. To je politička optužba. Istorija pokazuje da su takva suđenja vrlo retko model za normalan proces'', objašnjava Džon Lafland, koji još tvrdi da se pokazalo da je suđenje Juliji Timošenko, makar i obična, ozbiljna greška.
РИА Новости: Фінальна інтрига справи Юлії Тимошенко
Партия Тимошенко зовет народ прийти на оглашение приговора к зданию суда
Юлия Тимошенко

Нема коментара:

Постави коментар